Penjana Kod Facebook – Cara Menggunakan

45

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Facebook telah meningkatkan keselamatannya dengan ciri terbina dalam yang dipanggil Penjana Kod Facebook. Langkah keselamatan ini berfungsi untuk semua pengguna Facebook pada mana-mana telefon pintar atau peranti, tanpa mengira pengeluar. Menurut pusat bantuan perniagaan Facebook, ciri keselamatan juga berjalan semasa peranti diputuskan sambungan daripada Internet dan/atau akses pemesejan teks.

Penjana Kod Facebook - Cara Penggunaan

Inilah yang anda perlu tahu tentang Penjana Kod Facebook dan cara ia melindungi anda.

Bagaimanakah Penjana Kod Berfungsi?

Salah satu cara maklumat boleh dicuri adalah dengan seseorang menggodam akaun Facebook anda yang berpura-pura menjadi anda. Penceroboh mungkin akan cuba log masuk ke akaun anda dari komputer atau peranti mudah alih mereka sendiri. Penjana Kod Facebook melindungi daripada itu. Facebook dapat menjejaki peranti yang anda biasa gunakan untuk log masuk ke akaun media sosial anda. Pada bila-bila masa anda log masuk ke Facebook dari peranti yang tidak dikenali atau penyemak imbas baharu, penjana kod mencipta kod keselamatan yang unik dan menghantarnya ke peranti mudah alih yang disambungkan ke akaun anda.

Kod keselamatan adalah enam digit panjang, dan ia tamat tempoh 30-60 saat selepas anda menerimanya. Sistem pengesahan identiti anda ini dipanggil “pengesahan dua faktor”. Apabila anda menerima dan memasukkan kod, anda mengesahkan bahawa anda, dan bukan orang lain, sedang log masuk ke Facebook. Jika kod tidak dimasukkan sebelum tamat tempoh, anda perlu meminta kod baharu untuk mengesahkan log masuk anda. Ini menghalang orang yang tidak dikenali daripada mengakses maklumat peribadi anda.

Meluluskan Peranti untuk Kemudian

Sebaik sahaja anda telah menggunakan Penjana Kod Facebook untuk mengesahkan peranti baharu anda, anda mempunyai pilihan untuk meminta Facebook mengingati peranti yang diluluskan. Jika anda memilih untuk meminta Facebook mengingati peranti anda, anda tidak perlu menggunakan kod pengesahan apabila anda log masuk seterusnya. Jika anda memilih untuk Facebook tidak mengingati peranti itu, bagaimanapun, anda perlu melalui proses membenarkan log masuk anda dengan kod sekali lagi.

Kaedah untuk Mendapatkan Kod Dihantar ke Peranti Anda

Terdapat beberapa cara anda boleh menghantar kod ke peranti mudah alih anda untuk mengesahkan identiti anda. Cara paling popular untuk menerima kod adalah melalui teks pada peranti mudah alih anda. Jika peranti anda berada pada rangkaian yang sama, kod tersebut mungkin muncul pada kedua-dua peranti anda dan anda hanya perlu menyentuh atau mengklik padanya sekali untuk memasukkannya.

Cara lain untuk menerima kod yang dijana ialah dengan apl pengesahan pihak ketiga. Google Authenticator adalah satu contoh. Apl ini membolehkan pengguna menyediakan pengesahan dua langkah dan menyegerakkan kod mereka merentas peranti.

Di mana untuk Cari Penjana Kod Facebook pada iPhone

Sekiranya anda perlu mengesahkan identiti anda pada iPhone anda, ikuti langkah berikut:

 1. Buka apl Facebook.
 2. Buka menu lungsur dan pilih “Tetapan.”
 3. Klik “Kata Laluan & Keselamatan.”
 4. Klik “Penjana Kod” di bawah “Gunakan pengesahan dua faktor.”

Tempat Cari Penjana Kod Facebook pada Android

Sekiranya anda perlu mengesahkan identiti anda pada peranti Android anda, ikut langkah berikut:

 1. Buka apl Facebook.
 2. Buka menu lungsur dan pilih “Tetapan.”
 3. Klik “Kata Laluan & Keselamatan.”
 4. Klik “Penjana Kod” di bawah “Gunakan pengesahan dua faktor.”

Perkara yang Perlu Dilakukan Jika Anda Kehilangan Peranti Mudah Alih Anda

Jika peranti yang anda gunakan untuk pengesahan dua faktor hilang, anda perlu mencari cara lain untuk mengesahkan identiti anda semasa log masuk ke Facebook.

 • Melalui Teks atau Panggilan Telefon
  • Jika anda masih boleh menerima mesej teks ke nombor lama anda, anda boleh meminta Facebook menghantar kod pada peranti lain dengan akses teks. Facebook juga akan menawarkan pilihan “Perlu cara lain untuk mengesahkan” hiperpautan, yang membolehkan mereka menghubungi anda jika anda masih mempunyai akses kepada nombor telefon yang dipautkan ke akaun anda.
 • Apl Pengesahan
  • Satu lagi cara untuk memintas penggunaan peranti anda yang hilang adalah dengan menggunakan apl pihak ketiga untuk mengurus kod anda. Kod ini boleh diakses dari mana-mana peranti.
 • Gunakan Peranti yang Diluluskan
  • Cara terakhir untuk mencuba masuk ke akaun Facebook anda adalah dengan meluluskan log masuk daripada peranti yang telah anda gunakan dan luluskan sebelum ini. Jika anda boleh log masuk daripada peranti yang digunakan sebelum ini, anda akan mempunyai pilihan untuk meluluskan peranti baharu itu.
 • Bantuan Facebook
  • Akhir sekali, minta bantuan Facebook! Facebook selalunya boleh membantu memulihkan akaun anda jika anda tidak tahu apa yang perlu dilakukan. Bersedia bahawa anda mungkin perlu membuktikan identiti anda dengan dokumen rasmi seperti lesen memandu.

Adakah Penjana Kod Facebook Masa Depan?

Sehingga April 2023, khabar angin mengatakan bahawa Facebook akan menamatkan ciri keselamatan ini. Facebook dilaporkan merancang untuk beralih kepada pendekatan keselamatan yang “lebih mantap”. Syarikat itu percaya bahawa hanya “sebahagian kecil” pengguna yang masih mengesahkan identiti mereka dengan cara ini, dan kaedah pengesahan identiti yang lebih selamat tersedia.

Melumpuhkan Penjana Kod

Untuk melumpuhkan penjana kod:

 1. Buka apl Facebook.
 2. Buka menu lungsur dan pilih “Tetapan.”
 3. Klik “Kata Laluan & Keselamatan.”
 4. Matikan “Gunakan pengesahan dua faktor” / “Penjana Kod.”

Mesej Ralat Facebook

Apabila Facebook beralih daripada Penjana Kod kepada bentuk keselamatan yang lain, sesetengah orang menghadapi masalah dengan mesej di Facebook. Sebenarnya, memaklumkan mereka bahawa Penjana Kod bukan lagi langkah keselamatan yang disokong, dan Facebook mencadangkan untuk melumpuhkannya. Walaupun melumpuhkannya pada peranti anda merupakan langkah pertama yang baik, ramai pengguna telah menemui lebih banyak langkah yang diperlukan untuk membetulkan mesej ralat. Berikut ialah cara untuk membetulkan pengesahan dua faktor anda jika anda menerima mesej ralat mengenainya.

 1. Buka apl Facebook.
 2. Buka menu lungsur dan pilih “Tetapan.”
 3. Klik “Kata Laluan & Keselamatan.”
 4. Klik “Pengesahan dua faktor.”
 5. Pilih pilihan untuk “Tambah apl baharu” yang mendaftarkan pengesahan semula.

Kegunaan Penjana Kod Facebook

Penjana Kod Facebook membantu memastikan bahawa penceroboh tidak boleh mencuri maklumat peribadi anda atau menggunakan akaun anda tanpa kebenaran anda. Sama ada ia langkah keselamatan masa lalu atau akan bertahan lama, pengesahan dua faktor Penjana Kod Facebook telah menyelamatkan pengguna daripada beberapa masalah yang besar.

Pernahkah anda menggunakan Penjana Kod Facebook? Jika ya, apakah pengalaman anda? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.