Penyaman Udara Terbaik Untuk Dibeli pada 2023 dan Ciri-ciri Yang Perlu Diperhatikan

15
Penghawa Dingin Hangat
© galaganov / Adobe Stock

Dengan musim panas yang semakin hampir, anda mungkin sudah merancang untuk melengkapkan rumah anda dengan unit penghawa dingin atau mungkin menaik taraf sistem penyejukan yang sudah lapuk. Dalam panduan ini, NextPit memberikan anda senarai A/C terbaik yang boleh anda beli, termasuk panduan membeli tentang cara memilih bentuk dan ciri yang betul untuk dicari.

Penghawa dingin terbaik berbanding

Mudah alih Jenis Tetingkap Jenis Mini Split
produk
Gambar Penyaman Udara Mudah Alih LG Midea U Berbentuk Gree Livo Plus Senville Leto
Dimensi (HWD) 30.4 x 19.4 x 18.1 in
77.2 x 41.9 x 45 cm
13.5 x 22 x 19.2 in
34.3 x 55.9 x 48.8 cm
33.3 x 11.4 x 8.3 in
84.6 x 30 x 21 cm
21.3 x 26 x 10.4 in
54.1 x 66 x 26.4 cm
taip Mudah alih Tingkap Selisih (dalaman + luar) Selisih (dalaman + luar)
BTU 10,000 sehingga 12,000 sehingga 12,000 sehingga 12,000
Kawasan 450 kaki persegi | 41.81 m² 550 kaki persegi | 51.1 m² 650 kaki persegi | 60.39 m² 650 kaki persegi | 60.39 m²
Bekalan Voltan 110/120 V 110/120 V 110/120 V 110/120 V
Penyongsang ya ya ya ya
Pemanasan ya ya
Min. bising 44 dB 42 dB 29 dB 34 dB
Kawalan Jauh + Apl Jauh + Apl Jauh + Apl Jauh + Apl
Pembantu Pintar Google, Alexa Google, Alexa (memerlukan hab) Alexa (memerlukan hab)
Pemasangan pengguna pengguna diberi kuasa diberi kuasa
Penyelenggaraan Penapis Penapis Penapis + Pembersihan Penapis + Pembersihan
Tawaran*

Beli sekarang

Beli sekarang

Beli sekarang

Beli sekarang

Membeli AC adalah sangat menggembirakan seperti memilih telefon pintar terbaik yang sesuai dengan anda. Ia melibatkan banyak parameter dan spesifikasi yang anda perlu periksa sebelum akhirnya anda terjun dan meraih satu. Nasib baik, kami telah melakukan sebahagian besar bahagian yang membosankan dengan memilih beberapa unit penyaman udara daripada jenama yang berbeza sambil menyempitkan dan mengkategorikannya dalam senarai yang boleh anda temui di bawah.

  • Baca juga: Cara membeli pembersih pintar terbaik di rumah atau pejabat.

Apakah ciri yang perlu dilihat semasa membeli unit penghawa dingin

Sebelum mendapatkan AC, adalah penting untuk mengetahui bilik tertentu dan jumlah keluasan ruang yang unit akan dipasang. Ini membolehkan anda menganggarkan kapasiti yang betul, terutamanya penarafan BTU peranti, yang anda perlukan. Pada masa yang sama, anda juga perlu memutuskan sama ada anda ingin mendapatkan borang yang mana kerana pemasangan dan penyelenggaraan akan bergantung padanya.

BTU

Perkara asas untuk membeli unit penghawa dingin bergantung pada berapa besar keluasan bilik kerana kapasiti BTU atau Unit Terma British penghawa dingin akan bergantung pada perkara ini. Ini bermakna semakin besar ruang, semakin tinggi BTU yang perlu anda cari.

Lazimnya, konfigurasi AC asas mempunyai 6,000 hingga 8,000 BTU dan ini mencukupi untuk bilik kecil dengan keluasan antara 260 dan 350 kaki persegi (kira-kira 33 m²). Sebaliknya, unit dengan 12,000 dan ke atas disyorkan untuk kawasan bermula dari 400 kaki persegi (37.16 m²) dan lebih tinggi.

Senville Mini Split Aura AC

Penghawa dingin jenis split semakin popular. / © Senville

Motor Inverter

Semasa bulan-bulan panas, unit penyaman udara akan berjalan selama beberapa jam sehari dan selalunya sehari penuh. Memandangkan sistem cekap kuasa akan menjimatkan banyak wang anda akhirnya. Adalah disyorkan untuk memilih model yang disertakan dengan motor berkuasa penyongsang atau teknologi dwi penyongsang untuk menjimatkan lebih banyak tenaga. Ia cekap secara drastik dan menghasilkan kurang bunyi berbanding unit AC bukan penyongsang.

Reka bentuk A/C yang mana untuk dipilih

Penghawa dingin datang dalam pelbagai bentuk dan memilih satu bergantung pada proses pemasangan yang anda perlukan dan cara memastikan peranti ini berjalan lancar dengan betul. Setiap satu mempunyai kelebihan tertentu, jadi anda mungkin perlu mempertimbangkan pelbagai faktor. Di samping itu, kami hanya membincangkan di sini reka bentuk popular termasuk mudah alih, jenis tingkap dan jenis split tanpa sistem salur.

  • Mudah Alih: Seperti namanya, ini mudah disediakan dan berfungsi di mana-mana jenis bilik. Ia boleh dialihkan ke mana-mana sahaja di dalam rumah anda dan hanya memerlukan salur keluar kuasa dan tingkap berdekatan untuk udara ekzos dihembus ke luar.

  • Jenis tingkap: Penghawa dingin jenis tingkap terkini kini lebih mudah dipasang berbanding bentuk lama dan berkotak. Yang berbentuk U tidak memerlukan bingkai pelekap selagi ia boleh dipasang pada tingkap tunggal atau dua gantung. Sekali gus, ia memerlukan kurang penyelenggaraan dan dibersihkan sama seperti A/C mudah alih.

  • Pemisahan mini dengan gabungan penyejukan dan pemanasan: Bentuk penghawa dingin jenis ini terdiri daripada unit dalaman dan pemampat dan kadangkala dengan pam haba jika ia mempunyai ciri pemanasan dan ini dipasang di luar rumah. Secara relatifnya, A/C jenis split lebih senyap dan mempunyai penyejukan yang lebih cekap daripada dua pilihan pertama. Walau bagaimanapun, ini juga yang paling mahal dan memerlukan pemasangan profesional, walaupun kebanyakannya disertakan dalam pakej bersama-sama dengan penghantaran.

Penghawa dingin mudah alih terbaik: Alat mudah alih murah dan mampu milik LG

Penyongsang Penyaman Udara Mudah Alih LG

Penghawa Dingin Mudah Alih LG 10,000 BTU dengan motor penyongsang. / © LG

LG ialah salah satu daripada segelintir jenama yang menawarkan penghawa dingin yang berpatutan dan penuh ciri. Ia telah mengemas kini barisan mudah alihnya tahun ini, yang termasuk pilihan bajet dan model baharu dengan keupayaan penyongsang dan rumah pintar.

The LG LP0623WSR (6,000 BTU) dan LP0723WSR (7,000 BTU) adalah penghawa dingin mudah alih termurah yang dilancarkan pada tahun 2023. Sama seperti model mahal, ia disertakan dengan kit pemasangan untuk memasang hos ke tingkap dengan mudah. Selain itu, ia mempunyai penapis yang boleh dibasuh dan mempunyai pelbagai mod serta pemasa melalui alat kawalan jauh.

Walaupun ia murah, ia tidak mempunyai teknologi penyongsang LG dan tidak boleh diuruskan dalam aplikasi mudah alih. Jika anda tidak memerlukan ciri ini sama sekali, pasangan ini adalah pembelian yang bagus jika anda ingin berjimat, dan ia kini dijual bermula pada $329.

Penghawa dingin mudah alih LG yang lebih berkebolehan ialah LP1022FVSM dengan kapasiti 10,000 BTU sesuai untuk bilik seluas 450 kaki persegi. Berharga $689, ia mempunyai loceng dan wisel model premium. Penyongsang membolehkannya kekal lebih senyap daripada kategori bukan penyongsang. Tambahan pula, anda boleh memasang aplikasi mudah alih LG ThinQ untuk menetapkan jadual atau memasukkan arahan suara melalui Wi-Fi pada telefon Android atau iPhone.

Penghawa dingin jenis tingkap terbaik tanpa pemasangan: Midea U Shaped

Penghawa Dingin Berbentuk Midea U

Midea U Shaped ialah penghawa dingin jenis tingkap. / © Midea

U Shaped baharu Midea, berharga bermula pada $399, adalah antara tawaran A/C jenis tingkap yang popular, berkat reka bentuknya yang fleksibel. Ia datang dalam kapasiti 8,000, 10,000, dan 12,000 BTU dan semuanya mendapat motor penyongsang DC, yang kekal senyap sehingga serendah 42 dB semasa operasi, menurut Midea.

Pemasangan Midea U Shaped adalah mudah seperti model mudah alih yang menduduki lantai dan syarikat itu menggabungkan kurungan pelekap untuk setiap set. Ramai juga akan menghargai ketersambungan Wi-Fi dan keserasian aplikasi mudah alih sistem penyejukan.

Penghawa dingin celah mini tanpa saluran terbaik: Gree Livo+ dan Senville Leto

Gree Livo+ Penghawa Dingin Split

Gree Livo+ Penghawa Dingin Split dengan sistem pemanasan. / © Gree

Untuk ruang yang lebih besar, penghawa dingin jenis split lebih sesuai memandangkan ia mempunyai kapasiti BTU yang lebih tinggi. Selain itu, ini mendapat persediaan paling senyap kerana motor dipasang di luar rumah. Barisan Gree Livo+ dan Senville tanpa saluran (110/120 volt) adalah pilihan utama dengan gabungan penyejukan daripada pemampat penyongsang dan sistem pam haba.

Gree’s Livo+ dengan 12,000 BTU berharga $1120, yang sesuai untuk saiz bilik antara 400 (37.16 m²) dan 650 kaki persegi (60.39 m²). Ia mempunyai pemampat penyongsang boleh ubah dengan jaminan sehingga 7 tahun dan sistem pemanasan penjimatan tenaga. Selain itu, ia boleh dikawal secara wayarles menggunakan alat kawalan jauh atau Gree menggunakan sambungan Wi-Fi.

Unit Luaran Senville Leto untuk Penghawa Dingin dengan Sistem Haba

Unit luar Senville Leto dengan sistem pam pemanas. / © Senville

Walaupun Senville Leto adalah sistem bertarikh, model itu kini merupakan penghawa dingin belah tanpa saluran terlaris di AS. Sama seperti Gree Livo+, siri pecahan mini Leto dilengkapi dengan penyongsang DC dan pam haba, tetapi dengan jaminan 5 tahun yang lebih pendek. Peruncitan pada $819 (dengan penghantaran dan pemasangan), ia lebih murah daripada kebanyakan alternatif dengan BTU yang sama dan berfungsi dengan Amazon Alexa lebih daripada kawalan awan Wi-Fi asas.

Jika anda mahukan model yang dinaik taraf untuk mana-mana jenama, Gree dan Senville sudah menjual siri Vireo+ dan Aura, masing-masing. Kedua-dua sistem baharu lebih cekap pada kos yang lebih tinggi dan dijalankan pada kuasa bekalan 208/230V.

Apa yang anda cari dalam penghawa dingin sebelum membelinya? Kongsi cadangan terbaik anda dalam komen.