Penyaman udara yang diperbaiki untuk rumah pintar: ujian kendiri haba di pejabat

42
Klimaanlage selber bauen nextpit 4
© NextPit

Rekod suhu musim panas juga telah tiba di pejabat NextPit—walaupun pekerja sangat sejuk dan minuman ais sejuk di dalam peti sejuk editorial. Jadi saya mencari di Internet untuk mendapatkan petua tentang cara membina penghawa dingin anda sendiri dan menghasilkan “kehidupan” hack. Lagipun, tuala, kipas dan paip konvensional mungkin boleh didapati di setiap rumah. Jom cuba!

Anda mungkin telah perasan bahawa separuh dunia sedang dihanyutkan oleh gelombang haba. Dan walaupun kebanyakan pekerja di NextPit telah bijak tinggal di pejabat rumah mereka, saya menaiki basikal saya pagi ini dan menunggang ke pejabat. Kerana kami mendapat pakej yang sangat berat dan seseorang perlu berada di tapak untuk mendapatkannya. Malangnya saya—hari ini sepanjang hari—lif rosak.

Tetapi itu bukan maksudnya, kerana untuk rehat kopi ais kami hari ini, saya menetapkan matlamat untuk menyejukkan pejabat sedikit. Saya telah menemui satu helah di Internet—rakan sekerja kami dari Berliner Kurier malah memanggilnya sebagai “Helah Pandai”, dengar, dengar—yang saya ingin kongsikan dengan anda secara ringkas. Apa yang anda perlukan hanyalah kipas, tuala dan akses kepada air yang cukup sejuk.

Penghawa dingin / pelembap DIY – inilah perkara yang perlu anda lakukan

Jika panas telah menyebabkan anda mempunyai sedikit kuasa otak, anda hampir boleh meneka apa yang perlu dilakukan. Langkah-langkah arahan adalah sangat mudah:

  1. Basahkan tuala dengan air supaya ia lembap, tetapi tidak menitis.
  2. Gantungkan tuala di hadapan kipas dengan pin pakaian, rak pakaian atau pilihan pengikat lain.
  3. Hidupkan kipas.

Tuala kini sepatutnya mengeluarkan titisan kecil air ke udara dan ini sepatutnya memberikan kesan penyejukan. Sudah tentu, anda juga boleh menjadikan semuanya pintar – contohnya, saya baru-baru ini menguji bot Switchbot, yang membolehkan anda mematikan kipas anda secara automatik selepas anda tidur, contohnya.

Selepas setengah jam mencubanya di pejabat, saya terkejut dengan kesan penghawa dingin DIY! Kipas dihalakan terus ke arah saya dan udaranya cukup sejuk sehingga saya mengaktifkan fungsi ayunan untuk mengelak mendapat udara sejuk secara kekal.

Adakah anda telah mencuba helah tuala? Jika ya, apakah pengalaman anda dengannya? Beritahu saya dalam komen!