Penyelesaian storan awan terbaik pada telefon pintar Android

108
Apl storan awan terbaik AndroidPIT 6
© NextPit

Storan awan membolehkan anda memuat naik dan menyandarkan kandungan Android anda ke sumber dalam talian, menjimatkan ruang berharga anda pada telefon atau tablet anda. Berikut ialah beberapa apl storan awan terbaik yang tersedia untuk menyandarkan peranti Android anda.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak video mengenai topik teknologi semasa di halaman video kami.

Nilai terbaik: Amazon Drive

Perkhidmatan Amazon Drive datang dalam dua perisa: Foto Perdana dan Storan Tanpa Had. Foto Perdana, seperti yang anda mungkin boleh meneka, memberikan storan foto percuma tanpa had kepada pelanggan Perdana dan Storan Tanpa Had tahunan membolehkan anda menyimpan nombor tanpa had sebarang fail yang anda suka.

AmazonDrive

Amazon Drive menawarkan nilai hebat dan cara mudah untuk mengurus ruang storan anda. / © Amazon Drive

Pilihan Foto Perdana adalah menarik jika anda mungkin pelanggan Perdana, tetapi ia tidak banyak menonjol daripada Foto Google. Walau bagaimanapun, ia menawarkan 5 GB storan bukan imej secara percuma juga. Terdapat juga cara mudah untuk melihat tempat ruang storan anda digunakan dalam menu tetapan apl.

Tawaran Segala-galanya Tanpa Had Amazon mungkin akan lebih menarik walaupun. Untuk $60 setahun, anda boleh menyimpan amaun tanpa had apa-apa sahaja yang anda inginkan dengan harga kurang daripada Google Drive ($100 setahun untuk 1 TB), Dropbox ($99 setahun untuk 1 TB) dan kebanyakan perkhidmatan langganan tahunan tanpa had yang lain.

Ia selamat, menyokong sandaran automatik dan boleh diakses pada semua peranti anda. Satu-satunya kekecewaan sebenar ialah muat naik berasaskan mudah alih dan penyemak imbas dihadkan kepada saiz fail 2 GB, tetapi fail yang lebih besar boleh dimuat naik melalui perisian desktop jika perlu.

Terbaik untuk pengguna Microsoft: OneDrive

Yang ini mungkin bukan satu kejutan besar, kerana Microsoft telah bekerja keras untuk memastikan OneDrive disepadukan rapat ke dalam banyak produknya sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Pada asasnya, OneDrive ialah storan dalam talian percuma sama seperti yang ditawarkan oleh Google Drive.

apl satu pemacu

OneDrive ialah pilihan yang mudah untuk sesiapa sahaja yang memerlukan alatan Office Microsoft. / © NextPit

OneDrive, bagaimanapun, disediakan untuk digunakan dengan produk Microsoft seperti Word, Excel dan PowerPoint. Ia juga telah disepadukan ke dalam aplikasi pihak ketiga dan Microsoft untuk akses yang lebih mudah (seperti Microsoft’s Aplikasi Arrow Launcher untuk Android) dan untuk menyediakan storan untuk semua fail anda. Ia menampilkan sandaran foto dan video automatik (pilihan), serta ciri perkongsian mudah. Ia juga disepadukan dengan Android Wear, jika menyelak gambar pada pergelangan tangan anda berguna untuk anda.

Ia percuma untuk penggunaan peribadi terhad (sehingga 5 GB storan), tetapi anda perlu membayar wang tunai untuk mencapai had tersebut. Pakej $100 setahun termasuk 5 TB storan fail dan akses kepada edisi Office 365 Home. Jika anda tidak memerlukan sehingga lima pengguna, pilihan $70 setahun yang menawarkan 1 TB storan dan Office 365 Personal adalah sesuai.

Terbaik untuk pengguna biasa: Google Drive

Ini mungkin terasa seperti sesuatu yang tidak perlu untuk pengguna Android, tetapi Google Drive menawarkan pelbagai ciri berfaedah, serta menjadi pilihan storan awan de-facto yang tersedia pada telefon baharu.

aplikasi pemacu google

Google Drive menawarkan integrasi yang kukuh dan ciri yang anda perlukan alasan yang kukuh untuk tidak menggunakannya. / © NextPit

Dengan 15 GB storan percuma, rangkaian dokumen bersepadu, hamparan dan platform pembentangan serta tetapan kerjasama yang mudah, ia cukup serba boleh untuk menyampaikan hujah yang meyakinkan bagi kebanyakan pengguna.

Dengan penyepaduan mendalam di seluruh Android, serta Google dan banyak apl pihak ketiga, Google Drive ialah pilihan logik untuk pengguna biasa yang tidak perlu menyimpan sepanjang hayat mereka dalam awan.

Mungkin bahagian terbaik tentang menggunakan Google Drive untuk storan, bagaimanapun, ialah storan Google Photos, yang membolehkan anda membuat sandaran imej tanpa had pada peleraian yang dikurangkan atau memilih untuk menyandarkan snap resolusi penuh yang dikira dalam kuota storan keseluruhan anda.

Terbaik untuk kesederhanaan: Dropbox

Dropbox telah menjadi kegemaran teguh pada Android selama bertahun-tahun sekarang, walaupun kapasiti storan percumanya yang agak terhad sebanyak 2 GB – ini boleh dikembangkan walaupun dengan melakukan perkara seperti meninggalkan maklum balas, mengikuti syarikat dan merujuk rakan tanpa membelanjakan sebarang wang tunai.

dropbox androidpit

Dropbox menawarkan pelbagai cara untuk meningkatkan storan percuma. / © NextPit

Untuk sehingga 1 TB ruang, ia akan berharga $99 setiap tahun atau $9.99 setiap bulan pada perjanjian bergulir. Jika anda mahukan lebih daripada 1 TB, anda perlu membuat rancangan perniagaan. Apl Android sebahagian besarnya bebas gangguan, pantas dan intuitif, serta baru-baru ini menambahkan bahagian ‘Luar Talian’ yang membolehkan anda mengakses dokumen dan fail apabila anda tidak mempunyai sambungan.

Ia sama sekali bukan pilihan storan termurah yang tersedia, tetapi pelbagai apl desktop, integrasi dengan perkhidmatan lain dan set alatnya sendiri yang memfokuskan perniagaan semuanya direka untuk menjadikan perkongsian fail dan kerja kolaboratif jauh lebih mudah daripada sebelumnya. lalu. Jika anda seorang pengguna perniagaan yang belum terikat dengan Microsoft atau alatan Google, Dropbox akan mengatasi kelemahan tersebut.

Terbaik untuk perniagaan kecil: Kotak

Box adalah percuma daripada Gedung Google Play dan serupa dalam pendekatan kepada Dropbox sebagai cadangan. Ia menawarkan 10 GB ruang kosong dengan had muat naik 250 MB. Di luar ini, anda boleh membayar $10 sebulan untuk storan awan sehingga 100 GB dan had muat naik fail 5GB.

Kotak

Box menawarkan beberapa pelan dan ciri tertumpu perniagaan yang berguna. / © Kotak

Jika itu tidak mencukupi ruang, rancangan perniagaan yang berharga daripada $5 setiap pengguna sebulan menawarkan keupayaan untuk menambah lebih banyak ruang, tetapi datang dengan keperluan untuk melanggan sekurang-kurangnya tiga pengguna.

Di mana apl Android Box pernah menjadi urusan tanpa ciri, ia kini menawarkan semua pilihan yang anda harapkan untuk dilihat dalam apl storan awan, termasuk akses luar talian kepada fail tertentu dan tumpuan khusus untuk memudahkan anda bekerjasama dalam dokumen semasa berada jauh dari desktop.

Terbaik untuk orang yang sanggup memperoleh ruang percuma: MediaFire

MediaFire menawarkan sehingga 50 GB ruang kosong, yang merupakan jumlah storan percuma yang baik, tetapi anda hanya mendapat 12 GB untuk bermula dan perlu memperoleh selebihnya melalui perkara seperti rujukan, jika anda tidak mahu menyerahkan sebarang wang tunai.

mediafire

50GB ruang kosong, jika anda sanggup memperolehnya. / © MediaFire

Apl Android menawarkan sandaran kamera automatik untuk foto dan video, dan anda boleh pratonton dokumen dan mendengar fail audio dari dalamnya juga. Ia tidak sempurna, bagaimanapun, dan bukanlah yang paling mudah atau paling menyenangkan untuk digunakan.

Jika anda ingin mendapatkan sehingga 1 TB storan, ia berharga $3.75 sebulan pada masa ini jika anda memilih langganan tahunan atau $5 sebulan untuk pelan pembayaran bergulir.

Terbaik untuk sandaran bukan segerak: MEGA

MEGA memberi anda 50 GB yang besar hanya untuk mendaftar, tetapi juga menawarkan tumpuan pada privasi yang orang lain dalam senarai ini tidak menjerit sekeras-kerasnya.

mega

Mega memberi anda storan 50 GB hanya untuk mendaftar dan menyulitkan semua pemindahan. / © Mega

Ringkasnya, maksudnya ialah semua fail anda disulitkan dan dinyahsulit pada peranti anda dan bukan oleh pelayan MEGA, memastikan maklumat peribadi anda sulit. Ia datang dengan kerumitan tambahan had lebar jalur walaupun.

Jika anda memerlukan lebih daripada 50 GB storan yang tersedia secara percuma, anda boleh membayar tambahan setiap bulan untuk sehingga 4 TB ruang dan 8 TB lebar jalur. Jika anda menghargai privasi anda dan tidak memerlukan lebih daripada 50 GB, anda patut menyemaknya sebagai pengguna percuma.

Terbaik untuk mencipta awan peribadi: Penyegerakan Resilio

Jika anda mahukan kefungsian storan awan tanpa benar-benar mempercayakan data anda kepada sistem storan awan jauh, Resilio Sync ialah satu cara untuk mencipta sesuatu yang menghampiri awan peribadi yang berfungsi tanpa sambungan ke internet.

penyegerakan resilio

Kapasiti storan Resilio Sync dihadkan hanya oleh peranti anda. / © Penyegerakan Resilio

Resilio Sync membolehkan anda menggunakan teknologi peer-to-peer untuk menyambungkan peranti Android, PC, NAS anda atau pelayan lain untuk sandaran automatik dan penyegerakan pelbagai jenis fail tanpa menghantar fail anda kepada pihak ketiga untuk penyimpanan. Kelemahan, mungkin juga terbalik bagaimanapun, ialah tiada had storan fail – hanya apa yang anda ada di seluruh peranti anda yang disambungkan.

Kehabisan hayat bateri akan melemahkan sesetengah orang, tetapi memandangkan anda cenderung menggunakan aplikasi ini semasa berada di rumah atau pejabat anda, itu tidak sepatutnya menjadi masalah yang besar. Penyegerakan Resilio adalah percuma untuk dimuat turun untuk pemindahan peranti ke peranti, tetapi jika anda ingin menyambungkan semua peranti anda, gunakan pilihan penyegerakan terpilih dan keupayaan untuk menukar kebenaran fail dengan cepat, anda perlu membuat sekali sahaja Bayaran $39 untuk pakej Pro – ini untuk akses seumur hidup, bukan bulanan atau tahunan.

Terbaik untuk orang yang tidak boleh membuat keputusan tentang satu perkhidmatan: Unclouded

Jika, pada hakikatnya, anda akhirnya menggunakan gabungan banyak perkhidmatan ini atas sebab yang berbeza atau untuk memaksimumkan storan percuma anda, perkara yang anda perlu lakukan ialah menyimpan di atas semua fail dan folder yang berbeza itu dan perkara yang disimpan di mana .

aplikasi tidak berawan

Unclouded menjejaki banyak pilihan storan awan yang berbeza. / © NextPit

Unclouded untuk Android ialah cara terbaik untuk melakukannya tanpa membelanjakan sebarang wang, walaupun anda perlu membayar untuk menyambungkan lebih daripada satu akaun awan. Untungnya, apl itu membenarkan anda membayar hanya untuk ciri yang anda perlukan, atau anda boleh membuka kunci kesemuanya untuk beberapa dolar.

Terbaik untuk orang yang mencuba storan awan selamat: SpiderOak ONE

SpiderOak ONE mengambil berat tentang privasi anda, sekurang-kurangnya itulah yang dikatakan pembangun apl storan awan Android ini. Untuk sandaran sulit yang akan melindungi fail anda daripada perisian tebusan dan kehilangan data, SpiderOak ONE ialah pilihan untuk anda. Apl Android membolehkan anda berkongsi dan membuka dokumen pada telefon pintar atau tablet anda serta berkongsi fail dengan membuat pautan selamat. Terdapat juga ciri ShareRooms yang membolehkan anda melihat fail yang telah dikongsi orang lain dengan anda.

spideroak satu aplikasi

Anda boleh mencuba storan awan SpiderOak ONE selama 21 hari tanpa bayaran! / © Gedung Google Play

Ia berfungsi bersama-sama dengan perkhidmatan SpiderOak ONE, yang tersedia untuk dimuat turun pada Mac, Windows atau Linux. SpiderOak telah membina produk awan hujung ke hujung untuk seketika sekarang dan mereka ini tahu cara menjaga data sensitif anda. Ia bukan percuma, tetapi anda boleh mendapatkan percubaan 21 hari percuma untuk menguji perkhidmatan tersebut.

Terbaik untuk orang yang membayar untuk storan awan yang paling selamat: Tresorit

Tresorit tidak murah, tetapi ia sangat selamat. Jika anda sedang mencari sesuatu yang kalis peluru dan tidak kisah membelanjakan beberapa dolar, Tresorit mungkin untuk anda. Perkhidmatan ini membolehkan anda mencipta tempat selamat yang dilindungi oleh penyulitan hujung ke hujung. Anda kemudian boleh menyimpan foto, dokumen dan fail sensitif anda tanpa perlu risau tentang kebocoran atau godam.

tresorit

Tidak murah, tetapi itulah harga keselamatan muktamad. / © Gedung Google Play

Di AS, Tresorit membintangi $12.50 sebulan untuk 200GB ruang storan. Dapatkan $30 sebulan dan anda boleh mendapatkan 2TB storan awan. Terdapat juga pakej untuk perniagaan. Jika wang tidak benar-benar membimbangkan, ia adalah pilihan yang kukuh dan selamat.

Apakah apl awan Android kegemaran anda? Beritahu kami dalam ulasan.