Penyemakan imbas peribadi: cara menggunakan mod inkognito pada Android

84
Privasi AndroidPIT 1
© NextPit

Faedah penyemakan imbas peribadi pada Android meluas lebih jauh daripada hanya menghalang orang lain daripada melihat sejarah anda. Penyemakan imbas peribadi atau mod inkognito – sebut sahaja apa yang anda mahu, bukan sahaja berguna apabila anda ingin melakukan membeli-belah Krismas secara diam-diam, terdapat banyak kelebihan padanya. Teruskan membaca untuk mengetahui cara menyemak imbas secara peribadi pada Android, dan sebab anda perlu melakukannya.

Cara menghidupkan penyemakan imbas peribadi pada Android

Menggunakan penyemakan imbas peribadi, juga dikenali sebagai mod inkognito, sangat mudah dilakukan pada Android, tetapi ia boleh berbeza-beza merentas peranti dan penyemak imbas. Begini cara melakukannya pada Chrome:

Untuk menghidupkan mod inkognito:

  • Buka Chrome, ketik ikon tiga titik di bahagian atas sebelah kanan untuk mendapatkan lebih banyak pilihan, kemudian ketik tab inkognito baharu.
  • Anda boleh membuka berbilang tab inkognito pada satu masa, jika anda suka.

Untuk mematikan mod inkognito:

  • Ketik ikon segi empat sama di bahagian atas sebelah kanan untuk membuka tab anda, kemudian tutup setiap tab inkognito secara berasingan atau seret ke bawah bar pemberitahuan dan hanya ketik Tutup tab inkognito.
  • Anda akan mahu menutup tetingkap penyemakan imbas peribadi apabila anda selesai untuk menghalang orang daripada mencarinya.
Tangkapan skrin penyemakan imbas peribadi mod inkognito AndroidPIT

Beginilah rupa mod inkognito pada Chrome pada Galaxy S7 Edge. / © NextPit

Penyemak imbas lalai generik yang telah diprapasang pada telefon anda mungkin mempunyai mod inkognito juga. Sebagai contoh, Samsung Galaxy S10 mempunyai mod Rahsia dalam pelayar Internet Samsungnya. Untuk menggunakannya, ketik ikon Tab, kemudian Hidupkan Rahsia, teruskan dengan atau tanpa kata laluan dan anda boleh pergi. Untuk mematikannya, kembali ke Tab anda dan ketik Matikan Rahsia.

Pelayar sumber terbuka popular Firefox juga menyokong penyemakan imbas inkognito. Begini cara ia berfungsi:

  • Untuk membuka tab peribadi kosong: ketik menu tiga titik di penjuru kanan sebelah atas, kemudian ketik Tab Peribadi Baharu.
  • Untuk membuka pautan dalam tab peribadi: Tekan lama pada pautan untuk memaparkan menu dan pilih Buka pautan dalam Tab Peribadi.
  • Untuk melihat tab peribadi terbuka: Ketik ikon tab di bahagian atas skrin anda, kemudian ketik ikon topeng untuk melihat tapak yang telah anda buka dalam Penyemakan Imbas Peribadi.
  • Untuk menutup tab, ketik X di sebelah tab yang ingin anda tutup. Anda juga boleh menutup semua tab terbuka dengan mengetik butang menu, kemudian Tutup Tab Peribadi.

Pelayar peribadi-oleh-lalai

Dengan semakin banyak skandal privasi berlaku setiap hari, apl peribadi secara lalai menjadi agak popular. Ini terpakai kepada penyemak imbas mudah alih juga. Walaupun senarai semakin berkembang, dua ini adalah yang paling kami cadangkan pada masa ini.

Pelayar Privasi DuckDuckGo

Daripada pencipta enjin carian DuckDuckGo yang mementingkan privasi, penyemak imbas mudah alih ini ialah aplikasi pertama dan satu-satunya syarikat. Seperti yang dijangkakan, ia menggunakan enjin carian mereka, tetapi penyemak imbas mudah alih juga memaksa tapak web untuk menggunakan penyulitan, serupa dengan alat tambah penyemak imbas desktop HTTPS Everywhere.

duckduckgo

DuckDuckGo menjanjikan tiada lagi tapak web yang menyeramkan yang menjejaki anda. / © DuckDuckGo

DuckDuckGo juga mendakwa bahawa ia ‘menyahkod dasar privasi’ – “Kami telah bekerjasama dengan Syarat Perkhidmatan Tidak Dibaca untuk memasukkan markah dan label syarat perkhidmatan dan dasar privasi tapak web mereka, jika tersedia.” Ini bermakna semasa menyemak imbas web atau mencari, anda akan melihat penilaian privasi pada kebanyakan tapak web – daripada A hingga F. Penyemak imbas privasi juga membantu anda melepaskan kuki dan penjejakan pengiklanan invasif. Salah satu ciri terbaiknya ialah Butang Api, yang mengosongkan semua tab dan data dengan sekali ketik.

Dari segi fungsi dan reka bentuk, penyemak imbas privasi DuckDuckGo cukup standard dan serupa dengan Firefox dan Chrome. Kami masih belum menemui sesuatu untuk diadukan.

InBrowser

InBrowser mengambil privasi selangkah lebih jauh. Ia mungkin antara pilihan terbaik untuk mereka yang mengambil serius privasi dan keselamatan dalam talian mereka. Penyemak imbas berada dalam mod inkognito kekal, bermakna semua sejarah, kuki dan log masuk dipadamkan sebaik sahaja anda menekan Keluar, Laman Utama atau Tutup. InBrowser juga menyediakan sokongan TOR melalui Orbot dan menawarkan kemungkinan menggunakan perkhidmatan VPN.

Reka bentuk aplikasinya agak minimalis, tetapi ini disebabkan komitmen pencipta untuk mengalih keluar semua iklan yang menjengkelkan dan tidak perlu untuk pengalaman yang lebih menyenangkan. Selepas beberapa ujian pantas, kami mendapati ia berfungsi sama seperti penyemak imbas Android Chrome atau Firefox, walaupun sokongannya untuk alat tambah penyemak imbas adalah lebih terhad.

Fokus Firefox

Sudah tentu, apabila bercakap tentang privasi, kami tidak boleh lupa untuk memasukkan Firefox Focus (juga dikenali sebagai Firefox Klar di beberapa negara). Sesuai dinamakan Pelayar privasi, ia menyediakan pelbagai pilihan untuk mereka yang ingin mengekalkan aktiviti web mereka untuk diri mereka sendiri.

fokus firefox

Firefox Focus ialah salah satu penyemak imbas mudah alih peribadi-oleh-lalai terbaik. / © NextPit

Firefox Focus menyekat pelbagai jenis penjejak web biasa, serta iklan untuk menyampaikan pengalaman penyemakan imbas peribadi tetapi juga pantas. Anda boleh memadamkan sejarah anda pada bila-bila masa daripada bar pemberitahuan. Tiada kuki atau kata laluan akan disimpan. Dalam ujian pendek kami, penyemak imbas terbukti menjadi versi Firefox yang lebih baik yang sudah pun hebat, terima kasih kepada antara muka yang minimalis dan mudah digunakan.

Mengapa anda mahu menyemak imbas secara peribadi?

1. Untuk log masuk ke akaun anda

Penyemak imbas selalunya ingin menyimpan kata laluan dan butiran log masuk untuk menjadikan log masuk lebih mudah dan cepat pada komputer peribadi.

Ia masuk akal, siapa yang mahu perlu log masuk ke Facebook setiap kali mereka mahu melakukan sedikit stalking digital? Tetapi pada telefon pintar ini berbeza. Telefon dikongsi, ditukar dan kadangkala dicuri.

Log masuk ke pelbagai akaun anda semasa inkognito bermakna penyemak imbas tidak akan dapat menyimpan butiran log masuk atau data borang anda. Ini bermakna jika anda kebetulan log masuk ke akaun anda sendiri pada peranti orang lain, anda harus memilih pilihan penyemakan imbas peribadi di sana juga!

2. Apabila anda tidak mahu menjadi sasaran pengiklanan

Penyemakan imbas peribadi tidak akan menghalang iklan daripada dipaparkan, tetapi ini bermakna carian anda tidak akan terjejas oleh tabiat carian anda yang terdahulu. Google mengumpul data dari seluruh tempat untuk menyasarkan iklan dan bahan promosi khusus kepada anda, dan jika anda ingin mengelakkan perkara ini dan melakukan carian “tulen”, penyemakan imbas peribadi adalah cara yang perlu dilakukan.

3. Untuk menggunakan berbilang akaun sekaligus

Mempunyai dua akaun Google? Ingin log masuk ke kedua-duanya pada masa yang sama? Buka satu tab penyemak imbas biasa dan satu tab penyemak imbas inkognito.

4. Apabila anda ingin menyelidik sesuatu secara tertutup

Ini mungkin atas beberapa sebab. Mungkin anda ingin membeli-belah hadiah atau menyelidik sesuatu secara rahsia? Menyemak imbas secara peribadi bermakna anda tidak perlu bimbang tentang orang lain menemui tabiat carian anda apabila mereka mengambil telefon anda, jika anda hanya ingat untuk menutup tetingkap penyemak imbas anda apabila anda selesai.

5. Untuk mengelilingi paywall

Kadang-kadang anda ingin membaca artikel, tetapi majalah kegemaran anda (kami tidak, jadi majalah kegemaran kedua anda) memunculkan paywall selepas anda membaca 3-5 setiap minggu atau bulan atau apa sahaja. Tetapi ada cara untuk mengatasinya – membuka pautan artikel dalam mod inkognito akan membolehkan anda membaca kandungan. Sekarang, ini bukan bermakna anda tidak sepatutnya menderma wang untuk menyokong kewartawanan dalam talian- ini penting – tetapi tidak semua orang mampu sepanjang masa, dan menggunakan mod inkognito akan mengalih keluar halangan kepada maklumat ini.

6. Untuk ujian dan penyahpepijatan

Jika anda bimbang tentang kesan cache dan data kuki anda apabila cuba menjalankan ujian tapak web atau perisian penyahpepijatan, menjalankan sesi anda dalam mod peribadi akan mempunyai pengalaman pengguna yang bersih.

Jadi begitulah, faedah penyemakan imbas peribadi. Jika anda ingin menjadi lebih selamat dan lebih peribadi, anda boleh mencuba VPN, yang menyamarkan lokasi yang anda semak imbas.

  • Mengapa privasi penting kepada semua orang (dan bukan sahaja kepada mereka yang telah melakukan sesuatu yang salah)
  • AI lebih daripada sekadar kata kunci, tetapi apakah maksudnya sebenarnya?

Adakah anda menggunakan mod penyemakan imbas peribadi pada Android? Penyemak imbas mana yang anda suka? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.