Penyuntingan Video Pro pada iPad: Final Cut Pro dan Logic Pro tiba

59
Harga iPad Apple Final Cut Pro Serasi
© Apple, Edit oleh NextPit

Apple akhirnya mengumumkan versi iPad Final Cut Pro dan Logic Pro. Kedua-duanya adalah perisian penyuntingan profesional yang sebelum ini eksklusif untuk Mac dan MacBook. Kedua-dua perkhidmatan itu akan tersedia melalui langganan untuk model iPad Air dan iPad Pro yang serasi bermula pada 23 Mei.

Firma Cupertino mengejutkan pengguna iPadnya dengan ketibaan Final Cut Pro hari ini. Baru-baru ini khabar angin mencadangkan aplikasi itu dirancang untuk dilancarkan bersama model iPad (Ultra) yang tidak diumumkan pada tahun 2024. Nampaknya, kita tidak perlu menunggu selama itu kerana Apple malah memperkenalkan Logic Pro bersamanya.

  • Baca juga: Kajian semula aplikasi Davinci Resolve pada iPad

Menurut Apple, ia mereka bentuk semula sepenuhnya Final Cut Pro untuk digunakan dengan faktor bentuk iPad. Dalam erti kata lain, antara muka pada kedua-dua apl terutamanya akan memenuhi input dan kawalan sentuhan. Pada masa yang sama, ia akan memanfaatkan Pensil Apple, di mana pengguna boleh melukis secara langsung dan mencipta kesan semasa mengedit. Tuding Pensil juga akan berfungsi dalam pelbagai fungsi seperti penyuntingan rakaman yang tepat.

Apple Final Cut Pro untuk ciri, keserasian dan harga iPad

Apple Final Cut Pro untuk iPad termasuk multicamera dan integrasi ProRes, antara lain. / © Apple, Edit oleh NextPit

Alat khusus lain yang tersedia untuk versi iPad Final Cut Pro termasuk roda jog, yang boleh mengendalikan klip pemangkasan dengan cara yang pantas dan cekap. Selain itu, terdapat juga Garis Masa Magnetik berasaskan sentuhan, keserasian berbilang kamera, dan penyepaduan kamera ProRes untuk model iPad Pro, antara lain.

Bagi Logic Pro, aplikasi penciptaan muzik untuk iPad akan disertakan dengan ciri termasuk gerak isyarat multitouch, menjadikan iPad sebagai instrumen maya menggunakan mikrofon terbina dalam peranti. Sebagai tambahan kepada navigasi projek, pengguna iPad boleh mengambil kesempatan daripada paparan khusus dan padat papan pemuka pemalam juga.

Apl penciptaan muzik Apple Logic Pro untuk iPad

Apple Logic Pro untuk iPad menampilkan penciptaan dan pengeditan muzik menggunakan Apple Pencil. / © Apple, Edit oleh NextPit

Keserasian dan harga iPad Final Cut Pro dan Logic Pro

Keserasian iPad untuk Final Cut Pro agak terhad kepada model iPad yang dilengkapi M1 dan M2. Dengan kata lain, ia hanya menyokong iPad Pro 2021 dan 2022 dan iPad Air generasi ke-5 (ulasan). Sebaliknya, Logic Pro tersedia pada senarai iPad yang lebih luas bermula daripada iPad gen ke-7, iPad Mini generasi ke-5, iPad Air generasi ke-3, iPad Pro 2018 dan model terkemudian mereka.

Final Cut Pro dan Logic Pro akan tiba sebagai perkhidmatan berasaskan langganan dan masing-masing akan berharga $4.99/bulan atau $49.99/tahun untuk satu lesen. Tambahan pula, Apple memberikan percubaan selama sebulan untuk setiap perkhidmatan. Kedua-dua aplikasi itu akan memasuki gedung aplikasi pada 23 Mei.

Alat atau apl pengeditan yang manakah anda gunakan pada iPad anda? Adakah anda merancang untuk melanggan Final Cut Pro atau Logic Pro? Beritahu kami dalam ulasan.

Sumber:
epal