Pepijat iPhone yang ingin tahu: Jangan sekali-kali menyambung ke WLAN ini!

22
Kamera Mini iPhone 12 NextPit
© nextpit

Terdapat pepijat dalam iPhone yang akan melumpuhkan sepenuhnya tetapan Wi-Fi telefon pintar. Perkara yang tidak menyenangkan tentang ini ialah, sebaik sahaja anda telah menyambung ke WLAN dengan SSID yang sangat khusus, walaupun but semula iPhone tidak akan membantu menyelamatkan keadaan. Sebaliknya, pilihan WLAN anda tidak boleh dihidupkan lagi.

  • Pepijat iPhone menyebabkan masalah besar dengan fungsi Wi-Fi.
  • SSID tertentu, iaitu nama rangkaian, mencetuskan ralat.
  • Untuk membetulkan pepijat, anda perlu memadam tetapan rangkaian sepenuhnya.

Di Twitter, pengguna Carl Schou menunjukkan perkara yang berlaku apabila anda menamakan WLAN “%p%s%s%s%n” sebagai SSIDnya, diikuti dengan menyambung ke rangkaian Wi-Fi itu dengan iPhone anda. Pilihan Wi-Finya dimatikan secara automatik selepas itu dan enggan dihidupkan. Dalam benang Twitternya, orang lain telah mengesahkan tingkah laku aneh ini – yang akan menganggap mereka telah mencubanya juga.

Walaupun melalui but semula atau menamakan semula rangkaian gagal untuk membetulkan keadaan kerana pilihan Wi-Fi kekal dilumpuhkan.

Secara keseluruhannya, anda tidak sepatutnya menyambung ke rangkaian Wi-Fi awam yang membawa nama yang berbunyi aneh. Selalunya terdapat risiko bahaya yang tidak boleh dipandang remeh. Lebih kerap daripada tidak, rangkaian Wi-Fi di kafe atau bar, khususnya, cenderung menjadi titik di mana data log masuk untuk akaun media sosial atau perbankan dalam talian diperoleh oleh orang yang tidak bertanggungjawab. Sentiasa gunakan sambungan anda sendiri apabila boleh, melainkan anda berada dalam keadaan yang sangat sempit.

Jika anda ingin mencubanya, perhatikan perkara berikut. Memadam tetapan rangkaian sepenuhnya selepas keseluruhan pengalaman akan membolehkan iPhone berfungsi seperti biasa.

Jika sesiapa di sini cukup berani untuk menamakan semula rangkaian mereka dengan sewajarnya dan menguji pepijat aneh ini, beritahu kami pengalaman anda dalam ulasan.