Perang paten: Oppo dan OnePlus mungkin diharamkan di Australia & lebih banyak negara

93
NextPit Oppo A96 USB
© NextPit

Kemenangan perundangan terbaharu Nokia di Jerman telah mendorong Oppo dan OnePlus keluar dari negara utama Eropah itu. Syarikat Finland itu kini menyaman jenama China di Australia dan lebih banyak negara di mana ia mempunyai kehadiran. Kemenangan Nokia dalam kes paten seterusnya mungkin akan mengharamkan telefon pintar Oppo dan OnePlus di pasaran ini.

TL;DR

  • Nokia menyaman Oppo di Australia dan lebih banyak negara.
  • Oppo mungkin diharamkan di wilayah ini jika ia kalah dalam tuntutan mahkamah.
  • Beberapa pelanggaran paten yang meliputi teknologi Wi-Fi, 4G dan 5G dilindungi.

Pelanggaran paten yang sama dituduh terhadap Oppo. Menurut kes sebelumnya di Jerman, Oppo berhenti membayar Nokia untuk pembayaran royaltinya selepas kontrak mereka berakhir pada tahun 2021. Dan kini, Nokia sedang mengejar minat yang sama daripada syarikat milik Kumpulan BKK menurut laporan NokiaPowerUser.

  • Jangan terlepas: Perang Paten – Kita akan ditakdirkan!

Negara di mana Oppo mungkin mendapat larangan

Paten yang dirujuk adalah di bawah SEP (Service Enablement Platform) Nokia yang meliputi kedua-dua sambungan 4G dan 5G serta penggunaan teknologi pengimbasan dan keselamatan Wi-Fi. Beberapa jenama utama lain mempunyai perjanjian semasa dengan Nokia untuk terus menggunakan paten ini. Sebagai contoh, Apple membayar Nokia sejumlah $2 bilion pada 2017 sebagai sebahagian daripada penyelesaian paten.

Selain Land Down Under, Nokia telah memfailkan saman terhadap Oppo di UK, Perancis, Sepanyol, Belanda, India, Indonesia, dan juga di China. Pada masa yang sama, Nokia terus menyaman Oppo di Finland dan Sweden berdasarkan saluran berita paten.

Adakah terdapat sistem pelesenan yang adil?

Kemunduran Oppo di Jerman juga mendedahkan bagaimana syarikat mengambil kesempatan daripada sistem pelesenan yang longgar dan ketiadaan RAND/FRAND (pelesenan Adil, Munasabah dan tidak diskriminasi) di banyak wilayah dan negara. Oppo baru-baru ini meminta bantuan kerajaan China untuk mewujudkan kadar pelesenan yang adil yang boleh menjadi asas perjanjian dengan pengeluar dalam masa terdekat.

Oppo Reno 8 Lite

Peranti Android kelas pertengahan Reno 8 Lite Oppo telah dilancarkan di Eropah / © NextPit

Dalam kes Oppo, hanya peratusan yang sangat kecil daripada peranti mereka dijual di Jerman. Bagaimanapun, keputusan itu telah meminta mereka membayar jumlah tersebut berdasarkan keseluruhan jualan global yang tidak mereka patuhi kerana alasan praktikal. Ia kini tidak jelas apa yang boleh menjadi langkah seterusnya untuk wilayah ini di mana tuntutan undang-undang baharu difailkan.

Apakah pendapat anda tentang saga Perang Paten Nokia-Oppo yang sedang berlangsung ini? Adakah anda fikir Oppo perlu meneruskan perjanjiannya dengan Nokia dan membayar royalti paten? Biar kami mendengar jawapan anda di bahagian komen.

Melalui: GSMArena
Sumber:
Paten Juve, NokiaPowerUser