Perbandingan VPN: Apa yang ditawarkan oleh pemain utama

144
Vpn
© Jirsak / Shutterstock.com

Dengan semakin ramai orang mengambil berat tentang privasi dalam talian mereka, perkhidmatan VPN menjadi semakin popular. Dengan begitu banyak pilihan yang tersedia di pasaran, bagaimanakah anda memilih syarikat terbaik daripada banyak? Lihat bagaimana anda boleh mendapatkan pilihan terbaik berdasarkan keperluan anda dalam panduan di bawah.

NordVPN PureVPN VyprVpn CyberGhost ExpressVPN Ivacy Akses Internet Peribadi SurfShark Tunnelbear
Nama NordVPN* PureVPN VyprVpn CyberGhost ExpressVPN Ivacy Akses Internet Peribadi SurfShark Tunnelbear
NextPit Diuji

Pergi ke semakan


Belum dinilai

Belum dinilai

Belum dinilai

Belum dinilai

Belum dinilai

Belum dinilai

Belum dinilai

Belum dinilai
Pilihan langganan (bulan) 1, 12, 24 1, 12, 24 2, 18, 36 1, 6, 24 1, 6, 12 1, 12, 24 1, 12, 36 1, 6, 24 1, 12, 36
Adakah terdapat tempoh percubaan? Tidak (30 hari hak pengeluaran) Tidak (31 hari hak pengeluaran) Tidak (30 hari hak pengeluaran) Ya (1 hingga 7 hari) Tidak (30 hari hak pengeluaran) Tidak (30 hari hak pengeluaran) 7 Hari (30 hari hak pengeluaran 7 Hari (30 hari hak pengeluaran) 500 MB
Harga (bulanan) $3.49 hingga $11.95 $2.91 hingga $10.95 $6.47 hingga $1.81 $2.25 hingga $12.99 $8.32 hingga $12.95 $2.45 hingga $9.95 $2.03 hingga $9.95 $2.49 hingga $12.95 $3.33 dan $9.99
ibu pejabat Panama Hong Kong Switzerland Romania Kepulauan British Virgin Singapura USA Kepulauan British Virgin Kanada
Bilangan negara 60 78 70 91 94 52 78 65 46
Bilangan pelayan 5.155 6.500 700 7.300 160 3.500 “Tidak terhad” 3.200 3.000
Platform yang serasi dengan aplikasinya – Android, iOS
– Windows, macOS, Linux
– Android TV, FireTV
– Android, iOS
– Windows, macOS, Linux
– Android TV, FireTV
– Android, iOS
– Windows, macOS
– Android TV
– Android, iOS
– Windows, macOS, Linux
– Android TV, FireTV
– Android, iOS
– Windows, macOS, Linux
– Android, iOS
– Windows, macOS, Linux
– Android TV, FireTV
– Android, iOS
– Windows, macOS, Linux
– Android, iOS
– Windows, macOS, Linux
– FireTV
– Android, iOS
– Windows, macOS
Bunuh Suis ya ya ya ya ya ya ya ya ya
Split-Tunneling ya ya ya ya ya ya ya ya ya
Sambungan penyemak imbas Chrome, Firefox Chrome, Firefox Chrome Chrome, Firefox Chrome, Firefox Chrome, Firefox Chrome, Firefox, Opera Chrome, Firefox Chrome, Firefox
Had peranti 6 10 5 7 5 5 hingga 10 10 “Tidak terhad” 5
Protokol OpenVPN, IKEv2, WireGuard L2TP, OpenVPN, IKEv2 L2TP, OpenVPN, IKEv2, WireGuard OpenVPN, IKEv2, WireGuard L2TP, OpenVPN, IKEv2 L2TP, OpenVPN, IKEv2 OpenVPN, WireGuard, IKEv2 OpenVPN, IKEv2, WireGuard OpenVPN, IKEv2
Sokongan teknikal Inggeris, Jerman, Perancis, Sepanyol, Itali, Jepun, Korea Inggeris, Jerman, Perancis, Romania Inggeris, Jerman, Perancis, Sepanyol, Cina Inggeris, Jerman, Perancis, Sepanyol, Romania Bahasa Inggeris (bahasa lain tersedia melalui terjemahan mesin) Inggeris Inggeris Inggeris Inggeris
Syarat perkhidmatan ToS
Privasi
ToS
Privasi
ToS
Privasi
ToS
Privasi
ToS
Privasi
Tiada pautan luar ToS
Privasi
ToS
Privasi
ToS
Privasi
Audit Keselamatan Jun/2021 (apl, VerSprite) Keluar/2020 (tiada log, KPMG) Nov/2018 (tiada log, Leviathan) Tidak Jun/2019 (Umum, PDF, PwC)
Jun/2021 (Lightway, PDF, Cure53)
Tidak Tidak April/2021 (Pelayan, Cure53)
Nov/2018 (Sambungan, Cure53)
Keluar/2020 (Perisian, Cure53)
Bagaimanakah cara saya melanggan? Lihat Pilihan Lihat Pilihan Lihat Pilihan Lihat Pilihan Lihat Pilihan Lihat Pilihan Lihat Pilihan Lihat Pilihan Lihat Pilihan
Nama NordVPN PureVPN VyprVpn CyberGhost ExpressVPN Ivacy Akses Internet Peribadi SurfShark Tunnelbear

Asas VPN

Secara umum, VPN ialah sistem yang mengubah hala data daripada satu rangkaian (biasanya Internet terbuka, tetapi ia juga boleh menjadi rangkaian syarikat dalaman) kepada yang lain, dan diuruskan oleh penyedia VPN.

Penghantaran data oleh VPN biasanya disulitkan kerana ia melindungi permintaan, fail dan halaman yang diakses bukan sahaja daripada pihak ketiga malah daripada pembekal akses itu sendiri. Contoh biasa ialah syarikat telekomunikasi yang menawarkan sambungan Internet. Ciri ini berguna dalam situasi terpilih, seperti apabila anda disambungkan ke rangkaian Wi-Fi yang tidak memerlukan kata laluan, yang mana data antara peranti dan penghala boleh dipintas oleh pihak yang berniat jahat.

VPN juga boleh digunakan untuk memintas sistem penapisan kerajaan, totalitarian atau tidak, malah sumber geo-terhad, seperti yang digunakan oleh penyedia kandungan dalam bentuk perkhidmatan penstriman. Pada ketika ini, perlu diingat bahawa kebanyakan syarikat penstriman video melarang penggunaan sumber tersebut untuk memintas pengehadan geografi, dan sentiasa menyekat alamat yang digunakan untuk tujuan ini.

  • Apakah apl VPN dan mengapa saya memerlukannya?

Perkara penting untuk dipertimbangkan semasa melanggan VPN

Menunjukkan perkhidmatan VPN tertentu bukanlah tugas yang mudah kerana hampir mustahil untuk membuat cadangan universal untuk semua jenis pengguna. Oleh itu, kami telah menyerlahkan beberapa perkara untuk anda renungkan semasa melanggan pelan:

Ibu Pejabat Syarikat

Ia mungkin kelihatan pelik, tetapi lokasi syarikat mungkin penting bergantung pada kepentingan yang diberikan kepada privasi data anda, dan penggunaan perkhidmatan tersebut.

Sesetengah syarikat membuat satu titik untuk menyerlahkan bahawa mereka tidak beribu pejabat di – dan oleh itu kekal di luar bidang kuasa salah satu negara yang dipanggil lima mata/sembilan mata/14 mata, pakatan negara untuk kerjasama perkhidmatan perisikan mereka.

  • Five Eyes: Australia, Kanada, Amerika Syarikat, New Zealand dan United Kingdom.
  • Sembilan Mata: Lima Mata + Denmark, Perancis, Norway dan Belanda.
  • Empat Belas Mata: Sembilan Mata + Jerman, Belgium, Sepanyol, Itali dan Sweden.

The sebab akan membawa risiko yang di salah satu negara ini, kerajaan mungkin mempunyai kuasa untuk menuntut perkongsian data yang disimpan oleh perkhidmatan, dan data ini mungkin dikongsi dengan salah satu negara pakatan yang lain. Dan ini telah pun menimbulkan kontroversi walaupun dengan syarikat yang diiklankan tentang bagaimana mereka tidak menyimpan rekod penggunaan (log) pelanggan mereka.

Sudah tentu, jika matlamat anda semasa mendaftar untuk perkhidmatan VPN hanyalah untuk menonton pengaturcaraan British BBC, atau perlawanan kejohanan bola sepak Argentina, tidak banyak yang perlu dibimbangkan.

Matikan suis

Ramai orang menggunakan VPN untuk memintas sistem kawalan protokol – *ahem* BitTorrent *ahem* – dan boleh menghadapi denda dan tindakan undang-undang jika penggunaan sambungan yang tidak dibenarkan dikesan. Dalam kes ini, sesetengah perkhidmatan VPN menawarkan ciri putus sambungan, juga dikenali sebagai suis bunuh, yang tidak melepaskan operasi sambungan selepas terganggu dan dalam beberapa kes, malah menutup halaman yang terbuka.

shutterstock 1945834588

Terputus sambungan boleh kelihatan buruk, melainkan ia membantu anda mengelakkan masalah denda atau keselamatan / © Shutterstock

Terowong berpecah

Oleh kerana trafik VPN melalui pelayan perantara yang selalunya terletak di negara lain, prestasi sambungan secara semula jadi lebih rendah berbanding tanpa VPN. Ini amat ketara dalam kes penggunaan yang memerlukan masa tindak balas yang rendah, seperti permainan.

Terowong berpecah ialah ciri yang membolehkan anda mengasingkan trafik Internet supaya sesetengah apl dan perkhidmatan tidak menggunakan VPN, berpotensi meningkatkan daya pengeluaran dan kependaman, atau dalam situasi hipotesis, membandingkan katalog perkhidmatan penstriman menggunakan dua penyemak imbas berbeza.

Had aplikasi dan peranti

Telefon pintar, komputer riba, TV pintar, tablet…sebelum melanggan VPN, anda patut menyemak hanya perkhidmatan yang menawarkan apl untuk peranti anda. Syarikat VPN utama biasanya mempunyai apl untuk Android, iOS/iPadOS, Windows dan macOS, dan sambungan untuk penyemak imbas desktop, malah ada yang menawarkan apl untuk TV pintar.

Ketersediaan apl sedemikian membantu memudahkan proses persediaan sambungan. Sebaliknya, pengguna yang lebih maju boleh mempertimbangkan untuk menyediakan VPN pada penghala yang serasi menggunakan protokol OpenVPN. Pilihan ini boleh digunakan, sebagai contoh, untuk menggunakan VPN walaupun pada konsol permainan (untuk memintas sekatan katalog atau mencari harga yang berbeza).

Sudah, had peranti boleh menjadi penting jika VPN dikongsi dengan beberapa orang kawan-kawan peranti di rumah. Nombor tersebut mengambil kira bilangan telefon pintar, komputer riba, tablet dan peranti lain secara serentak menggunakan akaun tersebut, jadi amat disyorkan untuk memahami dengan baik peranti yang perlu menggunakan VPN pada masa yang sama.

Intinya: Setiap situasi adalah unik

Melanggan VPN bukanlah keputusan yang mudah kerana keutamaan yang berbeza cenderung untuk mengubah sepenuhnya keputusan akhir mengenai perkhidmatan yang saya langgan. Adakah saya hanya mahu melindungi akses mudah alih saya melalui rangkaian awam? Adakah saya sedang melancong ke negara yang mempunyai sejarah pengawasan dan penapisan yang terkenal? Adakah saya perlu mengatasi sekatan geo pada perkhidmatan?

Atas sebab ini sahaja, dan terutamanya kerana ia melibatkan kes penggunaan yang rumit, adalah tidak mungkin untuk mencadangkan satu pilihan. Oleh itu, adalah berbaloi untuk menimbang perkara yang dibangkitkan dan mencari pilihan di atas yang mana dalam pasaran yang paling sesuai untuk memenuhi keperluan anda.