Percepatkan telefon anda dengan melumpuhkan apa yang dipanggil ‘ciri’ ini

106
AndroidPIT pada telefon 0421
© NextPit

Jadi anda baru sahaja mendapat telefon pintar baharu dan dalam sekelip mata, anda telah memasang semua apl dan perkhidmatan kegemaran anda. Tetapi adakah anda pasti anda telah mengkonfigurasi peranti dengan betul? Mari kita lihat!

Item dalam artikel ini tidak boleh dianggap sebagai peraturan mutlak yang mesti dipatuhi oleh setiap pengguna. Anda boleh memilih untuk melumpuhkan ciri ini atau tidak, bergantung pada tabiat dan pilihan anda. Itulah keindahan Android: pilihan di tangan anda.

Lompat ke:

Pengoptimuman dan kecairan

Kita semua mahukan telefon pintar ultra pantas yang memuatkan aplikasi dengan cepat dan menawarkan hayat bateri maksimum. Sesetengah daripada anda akan mempunyai kelebihan berbanding yang lain (jika anda mempunyai telefon pintar yang berkuasa), manakala yang lain akan menghadapi lebih banyak kesukaran. Dalam kedua-dua kes, anda disyorkan supaya mengikuti beberapa langkah mudah untuk mengelakkan isu asas.

1. Kecerahan automatik dan ciri lain yang menjejaskan hayat bateri

Banyak pengeluar menawarkan sistem kecerahan automatik atau ‘adaptif’. Telefon pintar mengesan tahap cahaya ambien dan menyesuaikan paparannya supaya selesa untuk dibaca. Ia idea yang patut dipuji, tetapi pelaksanaannya selalu mengecewakan, kerana ambang kilauan boleh lebih tinggi daripada yang anda perlukan. Kecerahan bermakna tenaga, dan penggunaan akan meningkat – bateri anda akhirnya membayarnya. Pendek kata, matikan kecerahan automatik dan tentukur sendiri. Anda akan mendapat lebih hayat bateri daripadanya.

  • Bagaimana untuk menyediakan telefon Android untuk kali pertama
  • Apakah fail APK dan bagaimana anda memasangnya?

Skrin ialah elemen yang paling mempengaruhi autonomi telefon pintar anda, jadi anda tidak akan rugi dengan melihat pilihan skrin anda untuk melihat sama ada sesuatu perlu diubah. Ini, sudah tentu, bergantung pada penggunaan dan tabiat anda, tetapi dalam kebanyakan kes adalah sia-sia untuk memastikan skrin dihidupkan selama lebih daripada satu minit.

  • Rahsia #1 untuk meningkatkan hayat bateri pada mana-mana telefon Android
Mod pemulihan denyar akar AndroidPIT fastboot 1007 gear
Kadangkala perlu melakukan sedikit carian untuk mengkonfigurasi peranti anda dengan baik. / © NextPit

2. bloatware yang tidak berguna dan menyusahkan

Telefon pintar anda mungkin mengandungi sekurang-kurangnya satu apl yang anda tidak gunakan atau tidak menarik minat anda. Sama ada perkhidmatan Google (contohnya Duo), apl yang diprapasang oleh pengendali anda, apl daripada pengilang atau apl yang ditaja. Aplikasi ini bukan sahaja mengambil ruang, tetapi juga boleh berjalan di latar belakang. Dalam banyak kes, ia boleh dipadamkan (dan anda lebih baik memadamkannya).

  • Bagaimana untuk mengalih keluar bloatware dan apl Android yang diprapasang

Katakan sekali dan untuk semua: sebagai peraturan, apl Google tidak boleh dipadamkan (sekurang-kurangnya tanpa kerja serius). Sesetengah apl yang diprapasang oleh pengeluar tidak boleh dinyahpasang sama ada. Jadi apa yang perlu dilakukan? Anda hanya boleh melumpuhkannya: bukan sahaja ia akan mengambil lebih sedikit ruang dalam sistem, tetapi ia juga tidak akan mengganggu anda lagi. Untuk melakukan ini, pergi ke Tetapan, cari senarai apl dan cari untuk mencari apl yang anda cari.

3. Animasi dan peralihan

Jika telefon pintar anda tidak begitu berkuasa, anda boleh cuba menjadikannya berjalan dengan lebih lancar. Terdapat satu helah kecil yang boleh membantu anda setiap hari: melumpuhkan peralihan dan animasi. Untuk lebih spesifik, ini ialah kesan yang anda lihat apabila anda bertukar daripada satu skrin atau apl ke yang lain: ia boleh menjadi cantik, tetapi ia tidak diperlukan. Jika anda melumpuhkannya, peralihan akan menjadi lebih pantas.

Apa yang anda perlu lakukan hanyalah mendayakan pilihan pembangun. Setelah anda melakukan ini, anda akan menemui menu pilihan Pembangun dan ‘Skala animasi tetingkap’, ‘Skala animasi peralihan’ dan ‘Skala tempoh animasi’. Sebaik sahaja anda telah melakukan ini, anda hanya perlu mengurangkannya (contohnya kepada 0.5) atau menyahaktifkannya.

Pengalaman pengguna

Pengalaman anda dengan telefon pintar anda bergantung pada banyak elemen, sesetengah daripadanya boleh menjadi agak subjektif. Sesetengah perkara boleh menjadi sakit setiap hari, jadi mungkin beberapa perkara berikut akan berguna kepada anda.

4. Getaran dan bunyi

Getaran dan bunyi bertujuan untuk meniru tindak balas butang fizikal, tetapi dalam amalan, ia biasanya agak menjengkelkan. Lebih teruk lagi, ia akan menjejaskan autonomi peranti anda. Itulah sebabnya anda harus bertanya kepada diri sendiri sama ada ciri ini benar-benar bernilai kepada anda. Jika ini tidak berlaku, anda harus menyahaktifkannya:

Untuk melumpuhkan bunyi dan getaran:

  • Pergi ke Tetapan > Bunyi & pemberitahuan
  • Sebaik sahaja anda berada dalam menu ini, anda boleh melumpuhkan segala-galanya: Bunyi pad dail, Bunyi penguncian skrin, Bunyi pengecasan, Bunyi sentuh, Bergetar apabila disentuh, dsb.

Sila ambil perhatian: jika telefon pintar digunakan oleh orang yang lebih tua yang tidak mempunyai ketegangan sentuhan yang hebat, anda disyorkan supaya membiarkan getaran dihidupkan, supaya mereka dapat merasakan skrin dengan lebih baik.

Privasi dan kerahsiaan

Privasi pengguna telah menjadi tajuk utama dalam dunia teknologi tahun ini. Kes Cambridge Analytica telah melonjakkan Facebook ke hadapan (disebabkan oleh kritikan terhadap model perniagaannya dan pendedahan beberapa amalannya), dan nama besar lain dalam teknologi telah membuat susulan dengan cepat dengan menyediakan terma dan syarat yang lebih jelas untuk privasi pengguna.

5. Padam Facebook

Apl Facebook telah diprapasang pada banyak telefon, tetapi ia adalah penggodam data yang terkenal (pasti data peribadi anda, tetapi juga data selular anda) dan sumber telefon pintar. Menyahpasangnya akan mempercepatkan telefon pintar anda dan meningkatkan prestasi peranti anda. Para saintis juga mencadangkan bahawa mengelakkan media sosial akan membuatkan anda berasa lebih bahagia dan kurang kesepian.

  • Inilah masanya: Bagaimana untuk memadam akaun Facebook secara kekal
AndroidPIT shutterstock 558278971 Facebook

Ucapkan selamat tinggal kepada ol’ Facey B. / © shutterstock, AndroidPIT

Walaupun anda ingin menggunakan Facebook pada telefon pintar anda, terdapat cara yang lebih cekap untuk melakukannya daripada aplikasi Facebook rasmi. Cuba alternatif Facebook terbaik ini untuk Android.

6. Pemperibadian untuk iklan

Sudah tentu, Google menggunakan data peribadi anda untuk mengenali anda dengan lebih baik, yang membolehkan Google menyasarkan anda dengan iklan. Dengan menerima Google pada telefon anda, anda menerima peraturan permainan: ia akan mendapatkan maklumat tentang anda melalui pelbagai perkhidmatan dan aplnya. Anda tidak boleh berbuat banyak tentang perkara ini (melainkan anda memboikot Google), tetapi anda boleh memutuskan sama ada apl boleh menggunakan ID iklan anda atau tidak. Jika anda memutuskan untuk melumpuhkan pilihan ini, Google tidak akan dapat menawarkan iklan yang disasarkan kepada anda (tetapi mereka akan terus menghantar iklan kepada anda juga).

Untuk melakukan ini, hanya pergi ke Tetapan dan cari dalam menu Google. Anda kemudian akan menemui ‘Iklan’ dan di sana anda akan dapat menetapkan apl yang boleh menggunakan ID iklan anda untuk membuat profil dan menyiarkan iklan tersuai. Sudah tentu, jika anda ingin melihat iklan yang disasarkan adalah lebih baik untuk membiarkan pilihan ini didayakan, tetapi anda tidak akan menghalang Google daripada mendapatkan maklumat tentang anda.

  • Apl terbaik untuk menyesuaikan telefon anda dalam gaya anda sendiri
AndroidPIT google adalah jahat 2
Model perniagaan yang berkesan… tetapi bukan tanpa bahagian yang saksama kelemahannya. / © NextPit

Adakah anda melumpuhkan ciri ini apabila anda mendapat telefon pintar baharu? Beritahu kami pendapat anda dalam ulasan!