Perintah CROSH – Panduan untuk Chromebook Anda

141

Chromebook kekurangan sokongan ePSA dan tidak membenarkan pengguna memasuki menu but seperti sistem pengendalian lain. Nasib baik, terminal terbina dalam, CROSH, ialah alat diagnostik yang sangat baik yang membolehkan banyak peluang penyelesaian masalah dan konfigurasi sistem.

Perintah CROSH - Panduan untuk Chromebook Anda

Dibina sama dengan terminal Windows atau Linux BASH, CROSH mempunyai antara muka yang mudah. Walau bagaimanapun, jika anda ingin memanfaatkannya sepenuhnya, terdapat beberapa arahan yang perlu anda pelajari. Walaupun Chromebook adalah berdasarkan Linux, arahan terminal adalah berbeza.

Cara Membawa Terminal

Membuka tetingkap terminal CROSH adalah mudah.

 1. Lancarkan penyemak imbas Chrome.
 2. Tekan “Ctrl+Alt+T”.
 3. Taip “help” jika anda memerlukan senarai permulaan arahan.

Perintah CROSH Yang Perlu Anda Ketahui

CROSH ialah taman permainan yang menakjubkan untuk pengguna kasual dan pembangun OS Chrome. Tetapi tidak kira bidang kepakaran atau tahap minat anda, mengetahui beberapa arahan asas untuk menyelesaikan masalah atau untuk memudahkan kerja anda adalah idea yang sangat baik.

Ping

Menjalankan ujian ping ialah cara pantas untuk menilai status sambungan rangkaian anda.

 • Taip “ping” diikuti dengan nama domain dan tekan “Enter”.

Sebagai contoh, cuba “ping alphr.com” atau yang sentiasa popular “ping google.com.” Terminal akan memaparkan bilangan paket yang dihantar dan diterima, peratusan kehilangan paket dan masa tindak balas.

Ujian Ingatan

Chromebook mempunyai cara terhad untuk menyemak status memori. Ramai pengguna bergantung pada alat pihak ketiga. Walau bagaimanapun, memasukkan arahan mudah dalam CROSH akan memulakan ujian memori pada memori percuma peranti anda.

 • Taip “memory_test” dan tekan “Enter”.

Ia adalah intuitif kerana ia mendapat.

Maklumat Memori

Jika anda mahukan maklumat lanjut tentang penggunaan memori, dua arahan lain boleh membantu.

 • Taip “free” untuk mengetahui jumlah memori percuma yang ada pada Chromebook anda.
 • Taip “meminfo” untuk membaca lebih lanjut tentang ketersediaan dan penggunaan memori.

Konfigurasi Modem

Menggunakan CROSH untuk menyambung ke modem akan memberi anda akses kepada banyak tetapan, termasuk perubahan perisian tegar, kawalan akses, tetapan semula kilang, dsb.

 • Taip “modem help” dan tekan “Enter”.

Ini akan memaparkan senarai panjang arahan. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan arahan berikut untuk menetapkan modem kepada pembawa tertentu.

 • Taip “modem_set_carrier carrier-name” dan tekan “Enter”.

Ini adalah arahan yang berguna apabila mula-mula menyediakan Chromebook anda atau memasang modem baharu.

Semak Versi OS

Jika anda tidak pasti OS Chrome yang anda ada pada Chromebook anda, arahan berikut akan memberikan semua maklumat yang anda perlukan.

 • Taip “sudo/opt/google/chrome/chrome –version”.

Katakan sistem pengendalian anda sudah lama dan boleh menggunakan kemas kini.

 • Taip “update_engine_client–update” untuk memasang kemas kini OS Chrome terkini.

Semak Versi Bios

Menyemak versi bios pada Chromebook daripada terminal CROSH memerlukan arahan terus daripada buku main Linux.

 • Taip “sudo/usr/sbin/chromeos-firmwareupdate–v”.

Semak Maklumat Produk

Mengakses konfigurasi sistem pada Chromebook tidak seintuitif seperti pada PC Windows atau Mac. Walau bagaimanapun, terminal CROSH boleh menarik semua maklumat yang diperlukan dengan arahan mudah.

 • Taip “sudo dump_vpd_log--full–stdout”.

Perintah ini memaparkan IMEI, model, bahasa, rantau, zon waktu, UUID dan maklumat lain, juga dikenali sebagai data produk penting. Oleh itu intuitif “vpd” baris arahan.

Tetapi anda boleh menjadikan maklumat ini lebih khusus dengan menambahkan nombor siri peranti anda.

 • Taip “sudo dump_vpd_log–full–stdout | grep serial_number”.

Putar semula OS

Tidak semua kemas kini sistem pengendalian bertambah baik pada versi terdahulu. Kadangkala, kemas kini baharu boleh memperkenalkan pepijat, memburukkan pengurusan sumber, dsb.

Jika anda ingin menurunkan taraf versi OS, atau melancarkannya kembali ke versi stabil sebelumnya, anda boleh menaip satu perkataan ke dalam terminal.

 • Taip “rollback”.

Ingat bahawa pemutar balik peranti pemutihan, jadi mungkin kehilangan kerja yang tidak disimpan dan fail lain. Selain itu, arahan itu tidak berfungsi pada Chromebook perusahaan. Ia hanya berfungsi pada peranti peribadi atau yang dianggap “tidak stabil.”

Muatkan Pengurus Tugas

Satu lagi arahan satu perkataan boleh memaparkan Pengurus Tugas OS Chrome dalam antara muka terminal.

 • Taip “top”.

Ini bukan Pengurus Tugas yang sama yang boleh anda akses seperti biasa. Berbanding dengan versi desktop, Pengurus Tugas yang didayakan CROSH memaparkan sistem tambahan dan proses latar belakang. Lebih khusus lagi, anda boleh melihat proses peringkat rendah yang biasanya kekal tersembunyi.

Sangat bagus untuk melihat berapa banyak proses yang memakan kuasa dan memori CPU.

Uji Bateri

Seperti semua komputer riba lain, Chromebook membenarkan pengguna melihat status bateri di penjuru kanan sebelah bawah bar tugas. Tetapi terminal CROSH boleh memaparkan maklumat tambahan tentang bateri.

 • Taip “battery_test [number of seconds]”.

Perintah ini akan menggesa CROSH untuk memulakan ujian bateri. Maklum balas akan memaparkan cas semasa, kesihatan keseluruhan dan jumlah penggunaan bateri dalam jangka masa ujian yang ditentukan.

Ia boleh memberi anda rasa yang lebih baik tentang kualiti bateri.

CROSH akan memulakan ujian 300 saat jika anda tidak memasukkan bilangan saat tertentu. Ia tidak semestinya panjang dalam beberapa kes.

Semak Masa Beroperasi

Jika anda tidak pasti berapa lama sejak anda menutup sepenuhnya Chromebook anda, arahan CROSH akan berjaya.

 • Taip “uptime”.

Anda akan mengetahui berapa lama masa telah berlalu sejak but semula terakhir, pengguna yang telah dilog masuk, dan bila.

Diagnostik Rangkaian Lanjutan

Menjalankan diagnostik rangkaian dalam CROSH biasanya lebih pantas daripada mengambil pendekatan manual untuk menyelesaikan masalah. Sudah tentu, maklumat itu mesti bermakna kepada anda untuk mengetahui apa yang salah dengan sambungan anda.

 • Taip “network_diag”.

Perintah itu selalunya yang kedua untuk digunakan selepas keputusan “ping” yang tidak memuaskan atau tidak jelas.

Akses Perintah Tambahan

CROSH mempunyai dua senarai arahan yang boleh diakses oleh mana-mana pengguna.

 • Taip “help” atau “help_advanced” dalam CROSH.

Senarai pertama mengandungi arahan yang lebih mesra pengguna dan biasa, manakala yang terakhir memaparkan pilihan yang lebih maju.

Walau apa pun, terdapat sekurang-kurangnya tiga arahan yang anda tidak boleh gunakan tanpa Mod Pembangun didayakan.

 1. shell” arahan membuka cangkerang Bash.
 2. packet_capture” log arahan paket data.
 3. systrace” arahan memulakan jejak sistem.

Paksa Kemas Kini pada Data Mudah Alih

OS Chrome ialah kuki pintar dan memahami risiko memuat turun kemas kini pada data mudah alih. Untuk mengelakkan situasi malang seperti WiFi terputus, kemas kini data mudah alih dilumpuhkan secara lalai.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai lebar jalur yang baik dan muat turun tanpa had, kemas kini rangkaian selular mungkin bagus untuk dilakukan di kawasan yang mempunyai isyarat WiFi yang lemah.

 • Taip “update_over_cellular enable”.

Hentikan Proses

CROSH tidak mudah dan kadangkala memberikan ralat. Selain itu, memintanya melakukan ujian tekanan pada Chromebook yang sudah perlahan boleh menyebabkan masalah tambahan.

Jika sesuatu terasa tidak betul atau mengambil masa terlalu lama, anda boleh menamatkan proses atau arahan dalam terminal dengan cepat dan beralih kepada sesuatu yang lain.

 • Tekan “Ctrl+C”.

Dayakan atau Lumpuhkan Perkongsian P2P

Chromebook boleh mendapatkan kemas kini daripada peranti lain yang disambungkan ke rangkaian tempatan yang sama. Jika pilihan didayakan pada Chromebook anda, orang lain juga boleh mendapatkan kemas kini daripada peranti anda.

 • Taip “p2p_update enable” dalam CROSH.

Pilihan ini tidak seharusnya didayakan secara lalai.

Peranti Input Ujian

Pengguna dengan peranti input berbilang sentuhan boleh memaparkan senarai dengan kesemuanya dalam CROSH. Dari situ, pengguna boleh menjalankan ujian individu untuk mendiagnosis setiap peranti dan mengenal pasti masalah.

 1. Taip “evtest” dalam CROSH.
 2. Pilih nombor acara peranti sasaran seperti yang dikenal pasti dalam senarai.
 3. Tekan “Enter.”

Konfigurasikan Pad Sentuh

Pad sentuh Chromebook disertakan dengan berbilang pilihan konfigurasi untuk kepekaan, kawalan sentuh, dsb. Perintah berikut akan membantu anda menukar tetapan pad sentuh paling maju dengan mudah.

 • Taip “tpcontrol status | taptoclick on or off sensitivity [1-5] | set property value”.
 • Taip “tpcontrol syntp on or off”.

Diagnostik Penyimpanan

Sekali-sekala menyemak storan peranti anda adalah idea yang baik. Aspek yang paling penting untuk dianalisis ialah status kesihatan SMART dan kebolehbacaan.

 1. Taip “storage_test_2” untuk menjalankan ujian kebolehbacaan.
 2. Taip “storage_status” untuk mengetahui tentang status kesihatan SMART dan mengemukakan log ralat.
 3. Taip “storage_test_1” jika anda ingin menjalankan ujian SMART luar talian.

Pengurus Storan Eksperimen

Pengguna Chromebook sering membahagikan keperluan storan mereka antara storan awan dan setempat. Walau bagaimanapun, Chrome OS terkenal kerana menggunakan banyak ruang. Oleh itu, storan tempatan mungkin sangat terhad.

Untuk memahami lebih lanjut tentang cara Chromebook anda menggunakan pilihan storannya, anda mungkin mahu menjalankan pengurus storan percubaan.

 • Taip “experimental_storage enable”.

Ambil perhatian bahawa ini tidak seharusnya didayakan secara lalai. Tetapi sebaik sahaja anda menjalankan arahan, anda akan mendapat butiran lanjut tentang kapasiti storan dan lokasi fail. Seperti Pengurus Tugas tersembunyi, arahan Pengurus Storan Eksperimen memaparkan gambaran keseluruhan yang lebih terperinci daripada Pelayar Fail standard.

Alat Manis untuk Setiap Pengguna Chromebook

Mempelajari tali dalam CROSH sama sekali tidak wajib untuk menggunakan Chromebook anda dan menikmati pengalaman OS Chrome. Tetapi jika anda sudah biasa dengan sistem berasaskan Linux, anda harus tahu bahawa bekerja dengan terminal selalunya lebih mudah daripada menggunakan antara muka standard.

Melaksanakan arahan dalam CROSH boleh membantu anda melakukan ujian, nyahpepijat, menyelesaikan masalah, mengemas kini, mengkonfigurasi apl dan ciri serta mengetahui lebih lanjut tentang perkara yang berlaku dalam sistem anda. Ia mungkin mengambil sedikit masa untuk mempelajari semua arahan, tetapi kebanyakannya ditulis secara intuitif. Oleh itu, CROSH hadir dengan keluk pembelajaran yang rendah.

Apakah arahan yang membantu anda? Adakah anda mendapati diri anda menggunakan CROSH lebih kerap daripada yang anda sangkakan sebelum menggunakan Chromebook? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.