Perisai Terbaik dalam Tears of the Kingdom

35

Terdapat banyak pilihan persenjataan yang boleh anda pilih dan gunakan untuk membina inventori anda dalam “The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” (TotK). Namun, memilih perisai yang betul boleh bermakna perbezaan antara hidup dan mati. Dalam permainan di mana perisai yang anda gunakan menentukan nasib anda, adalah penting untuk anda membuat pilihan yang sempurna.

Perisai Terbaik dalam Tears of the Kingdom

Artikel ini menganalisis set perisai terbaik untuk melengkapkan diri anda dalam TotK. Sesungguhnya, anda akan bersedia untuk menghadapi cabaran pencarian paling sengit dalam Hyrule dengan set ini.

Meneroka Set Perisai Terbaik

Memilih set perisai terbaik boleh meningkatkan pengalaman permainan anda. Tetapi ia tidak berhenti di situ. Anda juga perlu berinteraksi dengan Fairy Hebat untuk naik taraf. Rangsangan kuasa ini akan membantu anda mengekalkan pertahanan anda.

Walau bagaimanapun, perisai ini kebanyakannya bersyarat. Anda perlu tahu bila untuk memohonnya. Bahagian di bawah akan menyenaraikan set perisai terbaik dalam TotK. Ia juga akan memberikan petunjuk tentang tempat untuk mendapatkan set ini. Anda juga akan dapat memahami cara terbaik untuk menggunakannya.

Perisai Zonait

Untuk menikmati perjalanan anda dengan betul melalui tanah Hyrule, anda perlu memperoleh perisai Zonaite. Perisai boleh meningkatkan kecekapan tenaga peranti Zonai anda. Ia juga menyediakan pertahanan Tahap 84 apabila dinaik taraf oleh Peri Besar. Sangat sedikit set perisai dalam TotK boleh memberikan anda rangsangan kuasa sedemikian.

Tetapi, proses untuk mendapatkan set perisai ini boleh menjadi rumit. Anda boleh mencari bahagian di tapak yang dinyatakan di bawah:

Zonaite Shin Guards: Sebaiknya anda dapatkan bahagian ini dahulu. Zonaite Shin Guard membekalkan anda dengan buff penggunaan kuasa. Ini akan membantu anda mendapatkan bahagian lain. Ia juga agak mudah didapati berbanding bahagian lain. Anda perlu pergi ke Akkala Sky Mine untuk mendapatkan Zonaite Shin Guards. (Koordinat 4490, 2102, 1155)

Zonaite Waistguard: Anda perlu pergi ke Zonaite Forge Island di East Necluda Sky untuk mendapatkan karya ini. Tetapi sebelum meneruskan carian anda, anda perlu berinteraksi dengan gerbang hijau. Koordinat 2425, -1678, dan 1475.

Zonaite Helm: Anda akan memperoleh bahagian ini di Light Island. Lokasi ini boleh ditemui menghala ke Tabantha Frontier Sky . Berinteraksi dengan pintu masuk hijau untuk akses ke pusat pulau. Koordinat adalah seperti berikut: -3691, 1063, 1796.

Set Perisai Glide

Sut Glide akan membantu anda terbang melalui Hyrule. Menggunakan paraglider juga merupakan pilihan yang baik. Tetapi, ia boleh menyusahkan kerana ia menguras stamina anda dengan lebih cepat. Set Glide membolehkan anda meneroka rantau Hyrule tanpa membuang stamina anda. Ia juga melindungi anda daripada sebarang kerosakan kesan fizikal selepas terjatuh. Ini kerana set perisai mempunyai keupayaan Bukti Kesan.

Set Glide Armor penuh terdiri daripada baju, seluar ketat dan topeng. Sut ini boleh digunakan pada peringkat awal permainan. Bahagian di bawah menyerlahkan lokasi yang memegang kepingan set Glider Armor.

Baju Glide: Anda perlu pergi ke Pulau Courage untuk mendapatkan peralatan ini. Pulau ini terletak di atas Lindor’s Brow Skyview Tower. Anda perlu menyelesaikan beberapa pencarian mini di koordinat ini: -2213, 0935, 1640.

Glide Tights: Glide Tights tersembunyi di Pulau Bravery. Koordinat 0228, 2014, 0758. Menggunakan Menara Skyview adalah cara paling mudah untuk mendapatkan item ini. Anda harus mengambil Glide Shirt sebelum memulakan pencarian untuk Glide Tights. Anda akan menikmati mobiliti udara yang dipertingkatkan dengan bahagian perisai ini.

Topeng Glide: Anda boleh mendapatkan Topeng Glide dari Pulau Valor di koordinat 4471, -0840, 2624. Perlu diingat bahawa anda akan menghadapi angin bertiup sejuk di lokasi ini. Jadi, ambil pakaian hangat. Juga bawa sekurang-kurangnya 2k rupee untuk membantu anda menanggung beban sejuk.

Set Perisai Zora

Jika anda ingin meningkatkan kehebatan berenang anda di air terjun, set Zora Armor adalah barang yang mesti ada. Perisai Zora akan membantu anda menjimatkan stamina berharga semasa berenang. Ia mempunyai pertahanan tahap 60 yang berguna apabila bertempur dengan musuh.

Potongan Dada Zora: Anda perlu berinteraksi dengan Yona untuk memulakan pencarian “Sidon of Zora”. Menyelesaikan pencarian akan membantu anda untuk mendapatkan bahagian dada Zora.

Zora Greaves: Dada Zora Greaves boleh didapati di koordinat ini: 3586, 0247, -0103. Anda perlu bercakap dengan Yona sekali lagi untuk mendapatkan Zora Greaves. Setelah selesai, anda perlu meneroka Kerja Air Zora Purba dan mengalahkan Talus Batu. Ini adalah pencarian “Token Persahabatan”.

Zora Helm: Anda akan dapat mencari helm apabila anda pergi ke Zora’s Domain. Pastikan anda berinteraksi dengan Chroma dan Khira. Ini akan membantu anda mencari bahagian terakhir perisai Zora ini.

Anda harus mendapatkan bahagian Dada Zora dahulu. Ia adalah bahagian yang paling mudah diakses daripada set. Helm dan greaves juga boleh memberikan peningkatan kelajuan yang berguna. Tetapi mereka tidak sekuat gear Zora Chest. Ini penting jika anda bercadang untuk menghabiskan banyak masa di dalam air.

Perisai Alam Liar

Nintendo melakukan kerja yang hebat dengan reka bentuk perisai ini menjadikannya salah satu yang terbaik dalam TotK. Set ini menyediakan rangsangan pertahanan Tahap 84. Tetapi anda memerlukan bantuan Great Fairy untuk menaik tarafnya sepenuhnya.

Perisai ini akan membantu anda mengembara melalui kawasan yang tidak dijinakkan di Hyrule. Anda boleh menemui kepingan di lokasi yang disenaraikan di bawah:

Tunic of the Wild: Kawasan Gerudo Dark Skeleton memegang karya agung ini. Anda boleh mencari gear pada koordinat: -4877, -3720, -0458.

Seluar Liar: Pergi ke kawasan Eldin Dark Skeleton untuk mencari bahagian gear seterusnya ini. Koordinatnya ialah 1672, 3721, dan -0561.

Cap of the Wild: Anda boleh menemui gear ini di kawasan Hebra Dark Skeleton. Anda boleh menemui dada yang memegang Cap of the Wild pada koordinat: -3956, 3724, dan -0858.

Set Perisai Ember

Anda memerlukan perisai ini jika anda ingin meneroka kedalaman Hyrule yang hebat. Ia boleh membantu anda mengendalikan keadaan cuaca yang melampau dengan membenarkan anda menyerap haba yang berlebihan. Perisai mempunyai keupayaan untuk meningkatkan serangan dalam keadaan yang lebih panas. Ini memberikan kelebihan berbanding set Desert Voe. Anda boleh menemui tiga helai perisai yang ditetapkan di lokasi di bawah:

Baju Ember: Anda boleh menemui bahagian ini di Gua Sungai Goronbi di kawasan Eldin Canyon. Dada yang memegang set Ember boleh didapati di koordinat 1378, 2225, dan 0293.

Seluar Ember: Seluar itu juga boleh didapati di kawasan Eldin Canyon (koordinat 2580, 1335, 0153). Anda akan menemui NPC, Domidak dan Prissen di pintu masuk gua. Bercakap dengan mereka untuk mengakses gua. Anda akan menemui gear di dalam peti, di sebelah kiri gua.

Hiasan Kepala Ember: Anda boleh menemui Hiasan Kepala Ember dengan dua batu berwarna pirus bercahaya di Gua Selatan HQ YunoboCo. Koordinatnya ialah 1589, 2756, dan 0381.

Peraturan Hyrule Dengan Set Perisai Terbaik

“The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom” membolehkan anda memakai set perisai yang unggul. Perisai ini memudahkan perjalanan kerajaan. Sama ada anda ingin meningkatkan mobiliti, kelajuan atau pertahanan anda, set perisai yang disenaraikan dalam artikel ini akan melengkapkan anda untuk permainan. Lebih baik lagi, anda boleh menyesuaikan kepingan ini agar sepadan dengan personaliti anda.

Set perisai manakah yang telah anda perolehi dalam permainan setakat ini? Perisai mana yang anda akan nasihatkan pemain lain untuk mendapatkannya dahulu? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.