Perisian Persidangan Video Terbaik untuk PC Windows atau Mac

92

Pada masa kini, perisian persidangan video adalah pilihan utama untuk mesyuarat untuk syarikat terpencil dan hibrid dan juga majikan yang kebanyakannya menggunakan pejabat fizikal. Memandangkan profesional di seluruh dunia bergantung pada program ini setiap hari, memilih pilihan yang konsisten berprestasi baik dan menyampaikan panggilan video berkualiti tinggi adalah penting.

Perisian Persidangan Video Terbaik untuk PC Windows atau Mac

Kami telah mengumpulkan senarai lima alatan perisian persidangan video yang tersedia untuk komputer Windows PC atau Mac. Alat ini menonjol di antara lautan pilihan untuk kualiti dan kepelbagaian cirinya. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang setiap entri dan pilih yang terbaik untuk keperluan anda.

Mesyuarat Zoho

Mesyuarat Zoho ialah salah satu pilihan yang paling berpatutan di pasaran persidangan video, yang anda tidak boleh tahu dengan kualiti dan kemungkinannya. Platform ini juga menawarkan versi percuma yang membolehkan anda menganjurkan mesyuarat selama satu jam untuk sehingga 100 peserta. Pelan berbayar adalah harga seperti berikut:

  • Pelan Standard Mesyuarat: $5.77/bulan bagi setiap hos
  • Pelan Profesional Mesyuarat: $9.90/bulan bagi setiap hos
  • Pelan Standard Webinar: $17.32/bulan bagi setiap hos
  • Pelan Profesional Webinar: $29.70/bulan bagi setiap hos

Zoho Meeting juga disepadukan dengan lancar dengan alatan lain di bawah suite perisian perniagaan Zoho, membolehkan anda menjalankan keseluruhan perniagaan anda dari satu pusat kawalan.

Sebagai penyelesaian kendiri, Zoho Meeting menawarkan antara muka mesra pengguna dengan susun atur yang bersih. Oleh itu, tiada keluk pembelajaran, walaupun untuk pengguna yang kurang faham teknologi. Apabila anda berada dalam mesyuarat, semua ikon akan hilang dari skrin anda untuk meminimumkan gangguan. Jika anda perlu menggunakan butang redam atau nyahredam atau kongsi skrin anda, gerakkan tetikus anda dan pilihan akan muncul semula.

Apabila menganjurkan mesyuarat, anda akan mendapat akses kepada kawalan penyederhana biasa seperti meredam dan menyahredamkan peserta serta menambah tetamu. Walau bagaimanapun, anda juga akan mempunyai pilihan untuk mengunci mesyuarat. Pada asasnya, ciri ini menghalang orang baharu daripada menyertai perbincangan. Terima kasih kepada ciri berguna ini, anda boleh memastikan peserta yang tidak dijemput tidak akan ranap sesi anda walaupun mereka entah bagaimana merampas ID dan kata laluan.

Jika anda seorang peserta, anda boleh menarik perhatian hos menggunakan ciri Reaksi yang bagus. Pilihan ini membolehkan anda mengangkat tangan secara maya dan mencelah dengan komen atau bertanya soalan. Ia juga menawarkan gerak isyarat lain untuk menyatakan perasaan anda semasa mesyuarat atau mengesahkan bahawa anda mengikutinya.

Selain itu, anda boleh mengambil nota menggunakan Buku Nota Zoho, ciri yang penuh dengan pilihan pemformatan teks.

Bagi mereka yang memerlukannya, Zoho membenarkan anda melaksanakan latar belakang maya, satu kemestian pada hari-hari apabila pejabat rumah anda tidak kelihatan setanding. Selain itu, anda boleh memilih antara beberapa pilihan animasi jika anda perlu menghidupkan mesyuarat.

Sambungan yang lemah boleh menjadi halangan semasa mesyuarat dalam talian. Jadi, Zoho menawarkan penunjuk prestasi rangkaian yang menentukan kesalahan rangkaian untuk pengalaman mesyuarat yang lemah. Dengan cara ini, pelaku boleh mengambil langkah yang perlu untuk membetulkan isu tersebut dengan segera dan mesyuarat boleh disambung semula dengan lancar dalam masa yang singkat.

Selain pelanggan Windows PC dan Mac, Zoho menawarkan iOS dan Android apl untuk membantu anda kekal berhubung semasa dalam perjalanan.

Zum

Zum ialah salah satu program persidangan video paling popular di pasaran, dan untuk alasan yang baik. Platform ini menjadikannya sangat mudah untuk menjadi tuan rumah dan menyertai mesyuarat, mengelakkan kelewatan yang tidak perlu yang boleh menjejaskan aliran kerja dengan ketara. Anda boleh menjadualkan panggilan persidangan video terlebih dahulu atau menghubungi salah seorang kenalan anda di tempat.

Perisian yang sangat dipercayai ini akan meneruskan mesyuarat walaupun sambungan internet anda tergagap.

Zoom menawarkan ciri yang kaya untuk hos dan peserta. Sebagai hos, anda boleh:

  • Rakam sebarang panggilan sebagai video penuh
  • Kongsi skrin anda, sebahagian daripada skrin atau apl tertentu
  • Kongsi audio komputer anda
  • Tangguhkan peserta
  • Berikan alat kawalan jauh kepada orang lain

Bagi peserta, mereka boleh melakukan perkara berikut:

  • Gunakan sembang untuk berkomunikasi antara satu sama lain
  • Hantar mesej peribadi kepada individu
  • Kaburkan latar belakang
  • Sentuhan penampilan mereka

Jika anda mendapati Zoom menarik, anda boleh mencubanya dengan pelan percuma. Pelan ini membolehkan anda menganjurkan mesyuarat untuk sehingga 100 peserta dan tidak lebih daripada 40 minit. Setakat pelan berbayar, anda boleh memilih antara tiga pilihan:

  • Pro: $149.90/tahun bagi setiap pengguna
  • Perniagaan: $199.90/tahun bagi setiap pengguna
  • Perusahaan: harga tersuai

Google Meet

Google Meet boleh disepadukan dengan mudah dengan apl lain, membuka dunia kemungkinan untuk perniagaan anda. Anda boleh membuat mesyuarat menggunakan Kalendar Google dan semua peserta akan menerima pautan Google Meet secara automatik untuk menyertai panggilan. Semasa dalam panggilan, anda boleh mengakses fail dengan cepat daripada Google Drive anda dan berkongsinya dengan semua orang tanpa keluar dari mesyuarat. Perkhidmatan Google lain yang boleh berguna semasa sesi termasuk:

  • Sembang
  • Jamboard
  • Dokumen
  • Slaid
  • Lembaran
  • Tapak
  • Borang

Google Meet menawarkan kemungkinan kapsyen masa nyata, yang penting untuk menjadikan mesyuarat lebih mudah diakses. Walau bagaimanapun, ingat bahawa bahasa Inggeris ialah bahasa lalai apl dan perisian kapsyen tidak akan mengambil sebarang bahasa lain.

Perisian ini berjalan dalam penyemak imbas, jadi anda tidak perlu memasang aplikasi pada komputer anda. Walaupun lebih mudah, alat persidangan video berasaskan penyemak imbas kadangkala boleh bergelut dengan panggilan yang lebih besar. Anda boleh mengelakkan isu ini dengan meminta peserta menyertai melalui mod lihat sahaja.

Google Meet ialah sebahagian daripada suite Google Workspace, yang menawarkan empat peringkat berbayar:

  • Pelan Permulaan Perniagaan: $6/bulan bagi setiap pengguna
  • Pelan Standard Perniagaan: $12/bulan bagi setiap pengguna
  • Pelan Business Plus: $18/bulan bagi setiap pengguna
  • Pelan Perusahaan: harga tersuai

Pasukan Microsoft

Pasukan Microsoft menawarkan kualiti panggilan yang sangat baik dan beberapa ciri persidangan video yang paling mantap di pasaran. Atribut ini membantu mesyuarat berjalan lancar walaupun ketika ramai orang sedang membuat panggilan.

Walau bagaimanapun, antara muka aplikasi boleh menjadi sedikit berantakan disebabkan oleh banyaknya ciri dan fakta bahawa Microsoft terus menambah yang baharu. Atas sebab ini, anda memerlukan masa untuk memahami semua yang ditawarkan oleh perisian ini.

Masa yang diambil untuk mempelajari aplikasi itu sudah pasti berbaloi kerana Microsoft Teams menyediakan pelbagai pilihan penyesuaian untuk memenuhi keperluan pengguna. Ia juga menawarkan berbilang pilihan penyepaduan, termasuk gandingan lancar dengan aplikasi Microsoft Office yang lain.

Semasa dalam mesyuarat, anda boleh memanfaatkan banyak alat komunikasi dan penglibatan, termasuk aplikasi Papan Putih yang berkuasa. Pilihan ini membolehkan anda melukis gambar rajah secara bebas dan melicinkan lukisan anda untuk hasil yang sempurna. Peserta juga boleh mencatat nota dan berkongsi dengan ahli pasukan mereka selepas mesyuarat. Selain itu, semua sembang daripada mesyuarat akan disimpan dalam apl untuk rujukan masa hadapan.

Mengenai harga, Microsoft Teams tersedia sebagai alat kendiri untuk $4/bulan bagi setiap pengguna. Anda juga boleh mendapatkan alat ini sebagai sebahagian daripada langganan Microsoft 365 Business. Dalam kes itu, anda perlu membayar harga berikut:

  • $6/bulan setiap pengguna untuk pelan Asas
  • $12.50/bulan bagi setiap pengguna untuk pelan Standard
  • $22/bulan bagi setiap pengguna untuk pelan Premium

Webex

Webex ialah apl persidangan video premium untuk PC Windows atau komputer Mac dan peranti iOS dan Android anda. Perisian ini tertumpu terutamanya pada kualiti video, jadi tidak hairanlah ia cemerlang dalam membuat setiap panggilan kelihatan lebih baik.

Selain kelihatan baik, perisian ini berfungsi dengan baik, dengan ciri kolaboratif yang sangat canggih. Ini termasuk:

  • Berkongsi dokumen dengan semua peserta
  • Berkongsi skrin anda
  • Anotasi bersama fail yang dikongsi
  • Papan putih maya

Terima kasih kepada ciri-ciri berguna ini, Webex ialah pilihan yang sangat baik apabila seluruh pasukan perlu memikirkan idea untuk projek baharu bersama-sama. Angkat tangan automatik adalah salah satu ciri terbaik, membenarkan sesiapa sahaja untuk segera memberi komen atau cadangan. Apa yang anda perlu lakukan ialah meletakkan tangan anda di hadapan kamera, yang akan mencetuskan reaksi, menarik perhatian hos mesyuarat dan rakan peserta.

Harga dibuat khusus, jadi sebaiknya hubungi wakil jualan Webex untuk sebut harga tertentu.

Selesaikan Kerja Tanpa Meninggalkan Rumah Anda

Program persidangan video telah menjadi alat perniagaan penting yang membolehkan anda mengendalikan mesyuarat dengan lebih cekap. Alat ini menawarkan tahap fleksibiliti dan kebolehaksesan yang hanya boleh dicapai oleh beberapa mesyuarat secara bersemuka. Jadi, lihat penyelesaian persidangan video yang kami senaraikan dalam artikel ini dan tentukan yang paling sesuai untuk anda, pasukan anda dan perniagaan anda.

Pernahkah anda menggunakan alat persidangan video? Mana satu yang anda paling suka? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.