Perjalanan ke Pusat Reka Cipta Apple di Munich: Sebuah Travelog

13
Pelaburan Apple di pejabat Munich Silicon Design Centre
© Apple

Apple telah menetapkan piawaian baharu dengan reka bentuk cip sendiri selama ini. Siri M, kini dipasang dalam Mac, Macbook dan iPad, sudah pun dalam generasi ketiganya. Ia telah menjadi piawaian emas dari segi kelajuan dan penggunaan tenaga rendah untuk beberapa ketika sekarang. Apa yang sedikit orang tahu ialah sebahagian besar teknologi yang digunakan turut dibangunkan di Jerman. Apple menjemput nextpit untuk lawatan singkat ke Pusat Reka Bentuk Cip Eropah dan memberikan beberapa pandangan tentang makmalnya.

Ibu pejabat Apple di Munich: Sebuah travelog pendek

Statistik mengenai pusat reka bentuk cip Apple di Munich agak luar biasa. Syarikat yang berpangkalan di California itu telah memberikan sejumlah satu bilion euro kepada kemudahan ini. Selain itu, pada musim bunga ini, mereka menjanjikan satu bilion euro lagi untuk tapak Munich, menjadikannya sebagai pusat R&D terbesar di Eropah.

Lokasi ini dilaporkan penting untuk membangunkan teknologi utama yang menyumbang kepada reka bentuk cip siri M, serta produk silikon Apple lain yang digunakan dalam iPhone, Jam Apple dan banyak lagi.

Cantik kan?  Seni bina cip M3 Apple.

Seni bina cip Apple M3. / © Apple

Sejujurnya, idea Jerman sebagai hab untuk penyelidikan dan pembangunan teknologi termaju, terutamanya dalam reka bentuk cip, tidak pernah terlintas di fikiran saya.

Sebagai seseorang yang mempunyai rasa kebanggaan negara yang kuat, saya sentiasa bersedia untuk mengakui pelbagai kekuatan Jerman, walaupun menghadapi pelbagai kesukaran kontemporari yang kita hadapi. Namun, saya tidak pernah terfikir bahawa teknologi yang biasanya dikaitkan dengan Asia Tenggara atau California akan dibangunkan di sini di teras Eropah.

Apple menetapkan aksen sebenar di Munich

Apple memanjangkan jemputan untuk kami meneroka pusat perkembangan teknologinya di Eropah. Pengembaraan kami bermula dengan gaya Jerman: disebabkan mogok oleh kesatuan pemandu kereta api GDL, tiada kereta api berjalan, yang membawa kepada pergantungan yang tidak dapat dielakkan pada mod pengangkutan lain yang lebih sesak.

Bahagian luar bangunan itu, yang berfungsi sebagai pusat reka bentuk cip Eropah Apple, tidak mempunyai penampilan tersendiri seperti bangunan ikonik ‘UFO’ di Cupertino.

Jika ada, ia kelihatan agak tidak mencolok, hampir membosankan sedikit. Dari luar, tiada apa-apa yang menunjukkan bahawa makmal dan jurutera moden terletak di sini di tengah-tengah Munich, membangunkan inovasi dalam komunikasi mudah alih dan pengurusan kuasa untuk cipset Apple.

Pusat Reka Bentuk Apple Munich kelihatan seperti ini.

Inilah rupa Pusat Reka Bentuk Apple di Munich. / © Apple

Apabila anda melangkah masuk, ia seperti memasuki dunia yang baru. Bukan sahaja logo syarikat yang menarik pada dinding yang memberikan lokasi kami, tetapi juga ciri kelengkapan, gaya yang jelas dan gabungan harmoni kayu dan kaca yang digunakan di seluruh, yang secara halus mewujudkan perkaitan dengan jenama itu.

Silikon epal dihasilkan menggunakan teknologi 3 nm baharu

Sudah tentu, Apple juga sangat berbangga dengan silikon Applenya sendiri. M3 Pro dan terutamanya M3 Max adalah cip yang kini hampir tiada tandingan dalam penanda aras. Mereka juga merupakan pemimpin dari segi penggunaan tenaga. Apple sentiasa mengoptimumkan cipnya mengikut metrik “prestasi per watt”. Chipset Apple biasanya menjadi penanda aras dalam industri.

Secara umum, sukar untuk tidak menggunakan superlatif apabila ia berkaitan dengan cipset Apple. Selain daripada A17 Pro dalam siri iPhone 15 Pro, M3 kini merupakan satu-satunya set cip untuk kegunaan peribadi yang dihasilkan menggunakan teknologi 3 nm oleh pengeluar cip Taiwan TSMC.

Ini memungkinkan untuk menampung 25 bilion transistor yang luar biasa dalam ruang yang minimum, berbanding 37 bilion untuk M3 Pro dan 92 bilion transistor yang luar biasa untuk M3 Max.

Munich pantas muncul sebagai hab teknologi tinggi Eropah

Berbalik kepada topik ibu kota Bavaria: nextpit terletak di Berlin, sebuah bandar yang terkenal sebagai hab untuk permulaan. Malah, banyak syarikat telah mewujudkan kehadiran mereka di sana, menghasilkan penciptaan sejumlah besar peluang pekerjaan.

Walau bagaimanapun, perlu diakui tanpa rasa iri bahawa Munich sedang dalam proses memintas bandar lain. Bukan hanya Apple yang melabur secara besar-besaran di ibu negara Bavaria itu dan meminati bakat terkemuka dalam bidang kecerdasan buatan dan teknologi tinggi lain di seluruh dunia. Microsoft dan banyak syarikat lain juga menumpukan pada Munich dan mewujudkan pekerjaan untuk pasaran masa depan di sana.

Ini adalah berita baik untuk Munich, tetapi juga untuk Jerman secara keseluruhan. Ia mewujudkan lebih banyak pekerjaan dan menggariskan fakta bahawa Jerman mempunyai potensi untuk menawarkan kakitangan yang berdaya saing dalam teknologi masa depan. Walau apa pun, Apple kini menggaji kira-kira 4,500 orang di negara ini, di mana lebih 2,000 daripada mereka berpangkalan di Munich.

Mereka sedang mengusahakan inovasi yang akan kami ada dalam telefon pintar, tablet dan komputer kami dalam beberapa tahun. Sudah tentu, cermin mata pintar seperti Apple Vision adalah sebahagian daripada rancangan itu, dan mungkin peranti lain yang kami tidak tahu lagi.