Perkakasan Kamera Sony Xperia 1 VI Mungkin Tidak Nampak Penambahbaikan

9
Kajian Sony Xperia 1 Mark V NextPit 03
© nextpit

Sony Xperia 1 V atau Mark V (ulasan) dipuji kerana kualiti kamera kelas atasnya yang kedua-duanya dikaitkan dengan persediaan perkakasan dan pemprosesan perisian. Walaupun Sony sentiasa memperkenalkan peningkatan kamera dalam telefon perdananya setiap tahun, nampaknya mereka tidak memberikan layanan yang sama kepada Xperia 1 VI.

  • Baca juga: Telefon kamera terbaik yang boleh anda beli pada tahun 2024

Tiada peningkatan kamera untuk Sony Xperia VI?

Berdasarkan perbualan di Weibo China seperti yang dikongsikan oleh Sumaho Digest, disebutkan bahawa Sony Xperia 1 VI akan datang akan mengekalkan konfigurasi tiga kamera yang sama di bahagian belakang. Berdasarkan itu, ia bermakna modul utama 48 MP dengan optik lebar bersama kamera ultralebar 12 MP dan 12 MP akan dibawa ke hadapan.

Perlu diingat bahawa Xperia 1 V memulakan kerjaya dengan sensor 48 MP jadi tidak begitu mengejutkan jika Sony memutuskan untuk tidak mengemas kini modul kamera ini pada tahun 2024. Walau bagaimanapun, itu adalah kes yang berbeza untuk sensor ultralebar dan telefoto kerana ia telah digunakan sejak Xperia 1 III 2021. Oleh itu, ia akan mengecewakan jika syarikat itu terus menerima pakai mereka dalam telefon kamera utama mereka yang seterusnya.

Sony Xperia 1 Mark V kembali

Bahagian belakang Xperia 1 Mark V kini mempunyai reka bentuk rusuk dan memberikan lebih cengkaman. / © nextpit

Berdasarkan apa yang kami tahu, Sony akan memperkenalkan penambahbaikan kamera melalui perisian tersebut. Sebahagian besar daripada itu boleh datang daripada ISP (Pemprosesan Isyarat Imej) baharu dalam SoC Snapdragon 8 Gen 3 yang berkemungkinan besar akan menjana kuasa Xperia 1 VI. Pada masa yang sama, ada kemungkinan mereka menggunakan kuasa AI untuk meningkatkan lagi kualiti dan ketepatan imej pada telefon bimbit.

Bagaimanakah Sony Xperia VI berbeza daripada Xperia V?

Di luar kamera, Xperia 1 VI dikhabarkan akan tiba dengan faktor bentuk yang lebih konvensional dengan mempunyai binaan yang lebih pendek tetapi lebih luas daripada Xperia 1 V. Akibatnya, Sony juga disebut-sebut akan menurunkan taraf resolusi paparan. Selain itu, ia harus but pada Android 14 dan menyertakan sistem kamera anti-palsu baharu.

Sony dijangka membuat Xperia 1 VI rasmi seawal bulan ini atau pada bulan Mei, walaupun ketersediaan sebenar peranti itu mungkin hanya berlaku selepas beberapa bulan dari pengumuman itu.

Apa yang anda mahu lihat dalam Sony Xperia 1 VI? Adakah mempunyai perkakasan kamera yang sama mengecewakan anda? Kami tidak sabar-sabar untuk mendengar pendapat anda tentang perkara ini. Mari bincangkan mereka dalam komen.