Perkara yang anda tidak patut lakukan pada telefon pintar Android anda

109
kunci skrin 1 2
© NextPit

Telefon Android anda mempunyai banyak perkara: salah satu harta anda yang paling berharga, pernyataan tentang siapa anda, dan mungkin juga tempat anda menyimpan rahsia anda. Namun begitu, ramai di antara kita tidak melindungi telefon kita dengan betul, atau kita melakukan perkara cuai yang boleh menyebabkan kerosakan serius pada data kita (atau reputasi kita). Apa yang anda tidak patut lakukan dengan telefon pintar anda?

 • 12 petua tentang cara melindungi telefon anda jika ia dicuri
 • Perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk melindungi telefon anda

Menurut Paul Simon, terdapat lima puluh cara untuk meninggalkan kekasih anda, termasuk “naik bas, Gus” dan “buat rancangan baharu, Stan”. Apakah senarai itu jika dia menyanyi tentang telefon dan bukannya rakan kongsi? Adakah lagu Androidnya akan menyertakan nasihat seperti “jangan lupa untuk mengunci skrin, Gene”? Er, mungkin tidak, dan ia mungkin sampah – tetapi itu tidak bermakna tiada senarai masuk akal perkara yang anda tidak patut lakukan dengan telefon pintar anda. Berikut adalah beberapa kegemaran kami.

Jangan lupa kunci skrin, Gene

Lebih banyak kita lakukan pada telefon kita, lebih banyak kerosakan yang seseorang boleh lakukan jika mereka boleh mendapatkan akses kepadanya – dan salah satu cara paling mudah untuk melindungi telefon anda ialah menguncinya. Tidak ada kekurangan apl skrin kunci yang hebat pada Android, dan kebanyakannya menambahkan ciri berguna serta keselamatan.

Skrin kunci AndroidPIT iPhone 6 Plus iOS 9

Telefon yang boleh dikunci ialah telefon yang gembira – dan terdapat timbunan apl skrin kunci yang hebat. / © ANDROIDPIT

 • Apl skrin kunci Android terbaik

Ingat untuk mengemas kini, Kate

Sukar untuk memantau peranti yang menerima kemas kini Android, tetapi perlu diberi perhatian: setiap versi baharu Android lebih hebat daripada yang terakhir. Perkhidmatan Google Play memastikan keberanian peranti anda sentiasa terkini, tetapi kemas kini besar boleh menjadikan telefon anda berasa serba baharu sekali lagi.

 • Bagaimana untuk mengemas kini perisian tegar Android anda

Jangan cas melalui USB, Lee

Tidak semua pengecas dicipta sama: memasangkan telefon anda ke port USB komputer anda tidak memberikan jus sebanyak apabila anda menggunakan pengecas khusus.

AndroidPIT elefon p9000 1164

Ingat: pengecas telefon bagus. Pengecas komputer riba teruk. / © ANDROIDPIT

 • Cara mengecas bateri telefon anda dengan lebih cepat

Jangan lupa untuk membuat sandaran, Chuck

Hidup anda ada pada telefon anda. Bayangkan bagaimana perasaan anda jika anda kehilangan peranti itu dan ia mengambil semua foto berharga anda dan rancangan penguasaan dunia rahsia bersamanya. Membuat sandaran tidak sukar, dan ia adalah perkara yang sangat perlu dilakukan. Seperti yang dikatakan oleh salah seorang editor kami, “mendapatkan tabiat sandaran yang baik adalah seperti mempunyai tabiat pergigian yang baik. Ia mungkin bukan aktiviti paling seksi, tetapi alternatifnya jauh lebih teruk.”

 • Cara membuat sandaran Android dan memastikan data anda selamat

Jangan biarkan ia terlalu panas, Pete

Kami telah melihat timbunan cerita tentang telefon Android yang meletup, dan walaupun penyebabnya biasanya adalah bateri atau pengecas tiruan tanpa nama yang dibuat dengan teruk, masih terdapat isu pengecasan yang perlu anda pertimbangkan. Adalah idea yang tidak baik untuk meninggalkan telefon anda di tempat yang hangat semasa ia dicas. Perkara lain yang perlu dipertimbangkan – selalu membiarkan bateri anda hampir sifar adalah buruk untuk jangka hayatnya dan anda harus memutuskan sambungannya apabila ia dicas sepenuhnya.

Telefon Pintar AndroidPIT Terbakar

Anda mungkin harus mengelak daripada pengecas bateri tanpa nama. / © NextPit

 • Bagaimana untuk menghentikan bateri telefon pintar anda meletup

Jangan biarkan skrin terdedah, Jose

Gorilla Glass memang hebat, tetapi ia hanya boleh melakukan banyak perkara: walaupun memerlukan banyak masa untuk memecahkan atau merosakkan skrin telefon pintar dengan serius, ia juga memerlukan banyak wang untuk menggantikannya jika ia rosak. Pelindung skrin dan sarung ialah sejenis insurans alat: ia berbaloi untuk dibeli kerana potensi kos untuk tidak menggunakannya adalah besar.

 • 8 petua tentang cara melindungi skrin telefon anda

Jangan biarkan ia dalam hujan, Jane

Kini, semakin banyak telefon datang dengan kalis air jadi jika anda mempunyai pensijilan IP67 atau IP68, anda boleh melangkau telefon ini kerana telefon anda pada asasnya kalis mesin basuh pinggan mangkuk. Tetapi jika telefon anda tidak kalis air, maka kelembapan dan kelembapan melampau bagi telefon anda adalah cahaya matahari dan pancang kepada Dracula. Kerosakan air ialah salah satu jenis kerosakan telefon pintar yang paling biasa, malah peranti kalis air hanya boleh kekal terendam untuk sekian lama.

 • Pensijilan IP68? IP67? Apakah maksud semua itu?

Jangan simpan gambar anda, Fritz

Semua orang suka mengambil swafoto, tetapi jika tangkapan anda adalah, ehem, pelbagai jenis intim maka adalah idea yang sangat baik untuk memastikan ia tiada dalam galeri foto anda apabila anda menyerahkan telefon kepada rakan, majikan atau menteri gereja.

Ujian kamera AndroidPIT Jessica dan Ira OnePlus 3 9836

Jika gambar anda kurang mesra keluarga, jangan tinggalkan mereka dalam galeri foto anda. / © ANDROIDPIT

Jika anda berkeras untuk mengambil foto sensitif, adalah idea yang baik untuk menyimpannya dalam galeri yang selamat. Terdapat beberapa aplikasi untuk melakukan ini di Gedung Play. Kami mengesyorkan Gallery Vault, apl percuma yang bagus untuk menyimpan foto dan video anda yang paling peribadi.

Jangan biarkan mereka melihat jejak anda, Jack

Jika anda telah menggunakan telefon anda untuk melihat perkara yang anda tidak sepatutnya, seperti, eh, membeli-belah Krismas rahsia yang anda lakukan, anda benar-benar tidak mahu orang lain melihat halaman pembalut merah panas yang tidak berkesudahan kertas dan kayu api yang anda lihat selama ini. Berita baiknya ialah mengosongkan sejarah penyemakan imbas anda bukanlah lebih mudah.

 • Penyemakan imbas peribadi: cara menggunakan mod inkognito pada telefon anda

Jangan pasang aplikasi cerdik, bab

Hampir semua perisian hasad mudah alih menyasarkan Android – dan khususnya, ia menyasarkan pengguna Android yang tidak mempedulikan perkara yang mereka muat turun dan yang kerap menggunakan sumber apl yang kurang bereputasi. Jika anda sedang memuatkan apl daripada Pirate Pete’s World of Warez, anda meminta masalah.

Keselamatan AndroidPIT 3862

Kekal selamat di luar sana! / © NextPit

 • Bagaimana untuk menghapuskan perisian hasad pada telefon anda

Apa pendapat kamu? Adakah terdapat sebarang telefon pintar no-nos yang kami terlepas?