Perkara yang Dijangkakan daripada Google I/O 2024: Android 15 dan Telefon Piksel Baharu

14
Google IO 2024 pixel 8a jangkaan android 15
© nextpit

Seperti jam, Google secara rasmi mengumumkan tarikh dan tempat untuk acara I/O seterusnya yang akan berlaku pada 14 Mei. Acara ini bukan sahaja berfungsi sebagai peringkat untuk mengumumkan Android 15, tetapi dijangka perkakasan Pixel baharu akan diumumkan, juga. Persoalannya tetap: adakah Pixel 8a dan Pixel Fold akan diumumkan di sana? Jom ketahui!

Seperti persidangan I/O sebelum ini, Google biasanya menyediakan jadual setiap I/O sebelum acara tersebut, tetapi ini mungkin tidak akan siap beberapa minggu sebelum 14 Mei. Buat masa ini, apa yang boleh kita duga hanyalah jangkaan daripada tahun ini. I/O, berdasarkan butiran yang tersedia dan diketahui.

Google akan membenarkan pengguna daftar online secara percuma. Selepas pendaftaran, anda akan menerima kemas kini, termasuk agenda berbeza di kedai. Anda juga boleh mengaitkan akaun anda dengan profil pembangun dan menyesuaikan pengalaman anda.

Bila dan di mana Google I/O 2024 berlaku?

Pertama sekali, Google akan mengehoskan I/O 2024 pada 14 Mei 2024, pada 10:00 PG PT (1:00 PTG ET / 7:00 PTG CET). Ucaptama dan persidangan akan berlangsung di Shoreline Amphitheatre di Mountain View, California.

Google mungkin menstrimkan ucaptama di tapak web I/O dan saluran YouTubenya untuk peminat dan pengguna Android untuk menonton, walaupun ia boleh mengehadkan sesi pembangun kepada peserta. Pastinya akan ada sorotan melalui siaran akhbar sebaik sahaja acara selesai.

Apakah yang anda boleh jangkakan daripada Google I/O 2024?

Ketua Pegawai Eksekutif Google Sundar Pichai dijangka menjadi tuan rumah ucaptama pembukaan sebelum eksekutif lain memulakan sesi pembangun sebenar dengan Android 15 berada di barisan hadapan dan tengah acara. Walau bagaimanapun, Google boleh menggunakan peluang ini untuk mengumumkan atau mengusik peranti Pixel baharu seperti I/O yang lalu.

Google Pixel 8a

Pada tahun 2023, Pixel 7a (ulasan) telah diperkenalkan pada I/O, dan tahun ini, ia sepatutnya tidak berbeza untuk Pixel 8a. Google berkemungkinan akan mengumumkan telefon bimbit jarak pertengahan pada acara yang sama sebelum sebarang sesi bermula.

Paparan Google Pixel 8a

Paparan pihak ketiga bagi Pixel 8a Google mendedahkan bentuk yang lebih bulat / © On Leaks/Smart Prix

Berdasarkan khabar angin dan laporan, Pixel 8a akan menerima reka bentuk yang diperbaharui yang mencerminkan Pixel 8 (ulasan) dan Pixel 8 Pro (ulasan). Ia akan dikuasakan oleh Tensor G3 SoC dan boleh dipasangkan dengan kapasiti bateri yang lebih besar dan pengecasan yang lebih pantas. Tidak jelas sama ada telefon bimbit itu akan melihat peningkatan yang ketara selain daripada cip itu.

Google Pixel Fold 2

Walaupun Google memperkenalkan peranti boleh lipat pertamanya pada I/O tahun lepas, kali ini, pakar berbelah bahagi mengenai ramalan mereka. Perkembangan terkini menunjukkan Google menangguhkan pelancaran Pixel Fold 2 untuk melengkapkannya dengan Tensor G4 SoC, mungkin menolak pengumuman peranti itu jatuh.

Walau bagaimanapun, syarikat itu mungkin masih mencari cara untuk menggoda telefon pintar boleh lipat pada I/O 2024, sama seperti yang berlaku pada masa lalu.

Reka bentuk Google Pixel Fold 2 dalam keadaan terlipat

Paparan Pixel Fold 2 Google menunjukkan pulau kamera yang direka bentuk semula. / © Mengenai Kebocoran

Untuk pengetahuan semua, Pixel Fold 2 akan menggunakan reka bentuk yang sangat baharu untuk Pixel Fold. Ini boleh termasuk paparan yang lebih luas dan tapak lipatan keseluruhan yang lebih besar serta engsel yang lebih tahan lama yang akan membolehkan binaan yang lebih nipis dan ringan.

Google Pixel 9

Google memecah tradisi dengan menggoda telefon perdana generasi seterusnya di I/O selepas ia tidak melihat Pixel 8 tahun lepas. Oleh itu, peluang Pixel 9 diusik menjelang pelancaran musim luruh kekal tipis.

Walau bagaimanapun, kami telah mengetahui daripada kebocoran baru-baru ini bahawa Pixel 9 dan Pixel 9 Pro akan menampilkan reka bentuk yang dikemas kini dengan bingkai rata sebagai tambahan kepada peningkatan perkakasan dalaman.

Adakah anda menantikan I/O 2024? Apakah yang paling anda harapkan untuk dilihat daripada persidangan itu? Kongsi senarai hajat anda dengan kami.