Perkara yang mereka tidak beritahu anda tentang apl percuma

96
wang001
© NextPit

Kami tidak memikirkannya. Kami suka apa sahaja yang percuma, tiada kejutan di sana. Tetapi adakah sesuatu yang benar-benar percuma hari ini? Banyak apl Android? Nah, nampaknya tidak: satu kajian telah mendedahkan kos tersembunyi di sebalik aplikasi percuma.

  • Apl Android percuma terbaik 2017
  • Apl Android terbaik 2017

Sebahagian besar hasil Gedung Play tidak datang daripada apl berbayar. Pendapatan untuk pembangun utama datang daripada aplikasi percuma. Walau bagaimanapun, walaupun kami mengetahui kepentingan pembelian dalam apl, dalam artikel ini, kami berminat dengan kos tersembunyi di sebalik apl percuma.

Terdapat kos kewangan lain yang kita lihat hari ini. Malah mereka yang tidak membayar satu sen pun untuk aplikasi percuma membayar dengan cara lain, seperti yang didedahkan oleh kajian yang dijalankan oleh Universiti California Selatan, Institut Teknologi Rochester dan Universiti Queen.

Kajian itu membandingkan 21 apl percuma yang dipaparkan dalam senarai apl paling popular di Gedung Play antara Januari 2014 dan Ogos 2014 pada Galaxy S2. Mekanisme untuk yang paling tidak membingungkan juga didedahkan.

wang tunai androidpit

Wang tidak bertukar tangan, tetapi kami membayarnya dalam perkongsian maklumat. © ANDROIDPIT

Inti masalahnya ialah, secara umum, aplikasi percuma dibiayai oleh pengiklanan. Ini nampaknya sah tetapi ia boleh mencipta kesan ketukan dengan cepat. Matlamat kami, sudah tentu, bukan untuk mengkritik pasaran aplikasi percuma, kerana kami gembira menggunakannya. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengetahui tentang keburukan dan risiko yang anda ambil apabila menggunakan apl percuma.

Apl percuma memakan bateri anda, data mudah alih dan ia memerlukan akses kepada maklumat peribadi anda: ini ialah kos tersembunyi apl percuma.

Apl percuma menggunakan lebih banyak bateri

Dengan pengiklanan, apl percuma menggunakan sehingga 33% daripada bateri anda. Jangka hayat bateri juga dikurangkan dengan menggunakan aplikasi ini. Mereka yang menggunakan banyak aplikasi percuma akan melihat perbezaan dalam penggunaan bateri harian mereka.

Apl percuma memperlahankan sistem

Memang benar bahawa telefon pintar kelas atas mempunyai pemproses yang lebih berkuasa, tetapi dengan penggunaan harian, apl inilah yang mempunyai kesan yang mendalam, terutamanya kerana berbilang tugas.

Apl percuma yang disokong oleh pengiklanan menggunakan sehingga 56% kuasa pemprosesan anda. 22% datang daripada penggunaan memori dan 48% daripada cas pengiraan yang terkumpul pada pemproses. Statistik bercakap untuk diri mereka sendiri, terutamanya apabila kami menganggap bahawa tidak semua orang mempunyai Galaxy S6 atau beberapa telefon pintar kelas atas yang lain. Kebanyakan orang (terutama generasi lama) masih mempunyai model lama dengan hanya 1 atau 2 GB RAM.

harga aplikasi percuma

Kos tersembunyi di sebalik aplikasi percuma. © Molly Zisk

Apl percuma menggunakan lebih banyak data mudah alih

Bagaimanakah pengiklanan apl dipaparkan pada telefon anda? Melalui pemindahan data, sudah tentu. Menurut penyelidik, jumlah data yang diperoleh melalui aplikasi percuma boleh melebihi 100% daripada yang diperoleh daripada aplikasi berbayar. Tetapi jangan risau: kenaikan purata hanya mencapai 79%. Nasib baik!

  • Petua untuk mengurangkan secara mendadak penggunaan data mudah alih anda pada Android

Di negara yang kebanyakan pengguna mempunyai pakej 1 GB, ia benar-benar membuatkan anda tertanya-tanya. Tetapi jumlah data ini juga boleh dikira dalam wang tunai sejuk.

Menurut pembawa telefon utama seperti AT&T, purata penggunaan data oleh aplikasi percuma ialah 1.7 sen setiap kali anda menggunakannya.

  • Cara menjejak penggunaan data anda pada Android

Sudah tentu, kami mengajar pengguna kami untuk berhati-hati. Ini bukan tentang menolak sepenuhnya idea aplikasi percuma. Pemaju perlu dibayar untuk kerja mereka. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk mengambil kira kos tersembunyi ini apabila anda memutuskan sama ada anda mahu melabur dalam versi penuh apl atau dalam pembelian dalam apl. Adalah perkara biasa untuk melabur dalam apl, tetapi anda harus tahu perkara yang melibatkannya. Lain kali, fikirkannya sebelum anda memilih versi yang hendak dimuat turun!