Perkara yang Perlu Dilakukan jika MacBook Pro Anda Tidak Dihidupkan

101

Tiada apa-apa yang menyebabkan perasaan tenggelam seperti apabila anda perlu boot MacBook Pro anda, dan tiada apa yang berlaku. Ia biasanya berlaku apabila anda perlu belajar, mempunyai tarikh akhir yang semakin hampir, atau mempunyai e-mel penting untuk dihantar. Bukankah senario seperti itu berlaku? Sudah tentu, mereka begitu.

Perkara yang Perlu Dilakukan jika MacBook Pro Anda Tidak Dihidupkan

Peranti Apple terkenal kerana sangat boleh dipercayai. Tidak kira reputasi, setiap peranti mempunyai masalah pada satu ketika atau yang lain.

Panduan ini menganggap anda tidak membuat sebarang perubahan terkini pada MacBook Pro anda, seperti menambah atau menggantikan RAM atau membuat sebarang pengubahsuaian perkakasan yang ketara. Dalam kes komputer riba macOS, berikut ialah perkara yang perlu dilakukan jika MacBook Pro anda tidak dapat dihidupkan.

1. Semak Skrin Hitam/Kosong

MacBook Pro di atas meja

Apabila anda mula-mula cuba menghidupkan MacBook Pro anda, adakah ia tidak dihidupkan sama sekali, atau adakah skrin kekal hitam?

Skrin hitam adalah masalah biasa untuk komputer riba dan tidak terhad kepada Apple. Sebelum anda melakukan perkara lain, pastikan anda tidak secara tidak sengaja menetapkan kecerahan kepada sifar.

 • Terdapat dua kekunci di sepanjang bahagian atas papan kekunci dengan ikon matahari padanya. Satu adalah untuk menggelapkan paparan, dan satu lagi adalah untuk mencerahkannya. Walaupun kebanyakan komputer riba tidak akan menjadi hitam dengan tetapan ini, ia masih perlu disahkan. Jika kecerahan tidak menjejaskan skrin hitam, teruskan. Matikan komputer riba, keluarkan semua perkakasan yang dipasang dan hidupkannya semula sambil mendengar dengan teliti.

Adakah anda mendengar bunyi berdesing? Sebarang bunyi bip? Bunyi kipas? Jika anda mendengar sesuatu tetapi tidak melihat apa-apa, ia mungkin skrin, bukan komputer riba. Jika anda tidak mendengar apa-apa, anda perlu menyelesaikan masalah dengan lebih lanjut.

2. But ke Mod Pemulihan

Jika anda mendengar bunyi dan menerima maklum balas semasa melakukan tindakan, tetapi skrinnya hitam, anda boleh cuba but MacBook ke Mod Pemulihan untuk membaiki sebarang masalah yang dihadapinya.

 • Untuk boot ke Mod Pemulihan, tekan kombinasi papan kekunci Command + R. Jika tindakan ini berfungsi, anda seharusnya melihat skrin utiliti macOS. Utiliti MacOS

Jika Mod Pemulihan berjaya, but semula MacBook anda, dan ia akan bermula seperti biasa. Jika tidak, teruskan membaca; mungkin ada isu lain.

3. Periksa Sambungan Kuasa

Pengecasan MacBook Pro

Palamkan pengecas MacBook Pro anda ke dalam komputer riba dan soket dinding. Sahkan kedua-dua sambungan adalah ketat. Pastikan kord kuasa tidak rosak. Jika tiada apa-apa berlaku, cuba soket dinding lain atau semak soket yang anda gunakan dengan peranti lain.

Jika alur keluar berfungsi, periksa kord kuasa atau penyesuai. Jika anda cukup bernasib baik untuk mempunyai salah satu daripadanya, cubalah mereka. Jika anda boleh meminjam wang ganti selama lima minit, lakukan itu. Jika komputer riba masih tidak berfungsi dengan pengecas lain, teruskan penyelesaian masalah.

Nota: Pengecas yang digunakan hendaklah sepadan dengan spesifikasi pengecas OEM untuk model khusus anda.

Pastikan anda menggunakan kabel berjenama Apple jika boleh. Sesetengah kabel pengecasan pihak ketiga tidak mempunyai amperage yang betul yang diperlukan untuk menghidupkan peranti anda dengan betul, atau wayar di dalam rapuh dan boleh rosak. Menggunakan kabel dan blok pengecasan yang disertakan dengan peranti anda mungkin merupakan helah untuk menghidupkan komputer anda.

4. Lakukan Kitaran Kuasa

Langkah seterusnya melibatkan melaksanakan kitaran kuasa lengkap MacBook Pro anda. Walaupun ini mungkin kelihatan berlawanan dengan intuisi, ini adalah penyelesaian mudah yang berfungsi pada kebanyakan masa.

 • Apa yang anda perlu lakukan ialah pasangkan MacBook anda ke dalam pengecasnya dan tahan butang kuasa selama sekurang-kurangnya sepuluh saat. Tindakan ini memotong semua kuasa pada komputer riba dan adalah sama dengan mengeluarkan bateri. Anda mungkin mendengar bunyi bising semasa anda melakukan ini.
 • Setelah anda menahan butang kuasa dan melepaskannya, biarkan selama beberapa saat dan kemudian tekan sekali lagi untuk memulakan MacBook Pro seperti biasa. Kitaran Kuasa MacBook Pro

Jika anda bernasib baik, ia akan berjaya boot. Jika tidak, MacBook Pro masih akan gagal dimulakan dan anda perlu terus membaca.

5. Tetapkan semula SMC

Set Semula MacBook Pro SMC

SMC ialah Pengawal Pengurusan Sistem. Ia menguruskan semua fungsi peringkat rendah Macbook Pro, seperti butang kuasa, paparan, bateri, kipas, penderiaan gerakan, papan kekunci, lampu penunjuk dan elemen lain yang serupa. Menetapkan semula SMC biasanya dibiarkan sehingga terakhir kerana ia menetapkan semula banyak tetapan kembali kepada lalainya. Jika anda telah sampai sejauh ini tanpa but yang berjaya, cuba tetapkan semula SMC pada MacBook Pro anda.

 1. Cabut plag komputer riba daripada pengecas dan perkakasan.
 2. Tahan Shift + Control + Option dan butang kuasa selama sepuluh saat.

 3. Lepaskan semua kunci dan sambungkan semula pengecas.
 4. Kemudian, tekan butang kuasa untuk but komputer riba anda.

Jika ralat SMC telah menyebabkan MacBook Pro tidak but, ia kini sepatutnya boot secara normal. Anda perlu mengkonfigurasi semula beberapa tetapan perkakasan sebaik sahaja ia berjaya dimulakan, tetapi ia adalah harga yang kecil untuk dibayar untuk membolehkan komputer riba anda berfungsi semula. Kemunduran ini sudah pasti lebih baik daripada penyelenggaraan profesional, yang mengambil masa dan memerlukan wang.

6. Keluarkan Bateri

Bateri MacBook Pro

Jika anda menggunakan MacBook Pro yang lebih lama, ia mungkin mempunyai bateri boleh tanggal. Periksa di bawah untuk melihat sama ada bateri boleh ditanggalkan atau tidak. Anda sepatutnya melihat klip pengunci kecil di sebelah bateri jika ia terkeluar. Untuk mengeluarkan bateri, lakukan perkara berikut:

 1. Buat asal klip penguncian di bawah MacBook Pro anda.
 2. Angkat kepak plastik untuk mendedahkan bateri.
 3. Tarik tab kecil untuk melepaskan bateri dan keluarkannya.
 4. Balikkan proses untuk memasukkan semula atau menggantikan bateri atau menggantikan kepak dan klip.

MacBook Pro yang lebih baharu tidak akan mempunyai bateri boleh tanggal, jadi prosedur ini tidak akan berkaitan dengan anda jika anda memilikinya.

7. Cabut plag Aksesori Anda

MacBook Pro menggunakan Peralatan Rakaman Audio

Ia mungkin kedengaran pelik, tetapi jika MacBook anda menghadapi masalah untuk boot dengan betul, anda patut mencuba untuk mengebutnya dengan semua yang dicabut.

Sebarang peranti USB, pencetak atau sambungan lain hendaklah dicabut palam buat sementara waktu. Setelah selesai, cuba but semula MacBook anda dengan menekan dan menahan butang kuasa.

Jika MacBook Pro anda masih tidak dapat dihidupkan, hanya sedikit yang boleh anda lakukan pada ketika ini tanpa membatalkan waranti. Mungkin lebih baik untuk mencari terdekat anda kedai epal dan biarkan salah seorang juruteknik melihat. Semoga pakar dapat memastikan komputer riba anda berfungsi semula tanpa menjejaskan jaminan atau berpotensi memburukkan keadaan!

Soalan Lazim

Tidak menyeronokkan apabila anda menghadapi masalah komputer, terutamanya isu yang menghalang anda daripada bekerja atau membuat kemajuan dalam projek. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan tentang MacBook anda, teruskan membaca untuk jawapannya.

Di manakah butang kuasa pada MacBook Pro baharu?

MacBook Pro terbaru Apple agak berbeza daripada model lain. Kekunci fizikal yang pernah berada di bahagian atas papan kekunci kini menjadi pad sensitif sentuhan yang licin. Perubahan juga memberi kesan kepada butang kuasa. Walaupun pengguna sudah biasa dengan ikon kuasa Apple, dengan mudah mengenal pasti butang mana yang menghidupkan komputer mereka, ini tidak lagi wujud.

Walau bagaimanapun, lokasi butang kuasa kekal tidak berubah, tetapi pada MacBook Pro yang lebih baharu, butang kuasa juga bertindak sebagai pengimbas cap jari.

Apakah yang boleh saya lakukan jika tiada penyelesaian ini berfungsi untuk saya?

Jika anda telah mencuba semua langkah kami dan MacBook Pro anda masih tidak dapat dihidupkan, langkah seterusnya ialah hubungi Apple untuk mendapatkan sokongan tambahan. Pasukan Sokongan Apple cukup membantu dan tersedia 24/7.

Jika anda ingin menyemak anda perlindungan jaminan, layari pautan ini. Anda memerlukan nombor siri MacBook anda untuk menyemak jaminannya. Nombor siri terletak di bahagian belakang bahagian bawah mesin anda dalam cetakan kecil, jadi jika anda tidak dapat menghidupkan peranti anda, semak di sana dahulu.

Adakah Apple masih membantu saya jika MacBook saya kehabisan jaminan?

Ya! Walaupun, ia mungkin memerlukan sedikit wang, juruteknik Apple diperakui untuk bekerja pada MacBook anda, dan mereka mempunyai alat ganti OEM (sementara tidak semua kedai pembaikan pihak ketiga mempunyai akses kepada alat ganti yang dibuat khusus untuk peranti Apple).

Jika anda bimbang tentang harga pembaikan selepas jaminan, sebaiknya hubungi Apple dahulu. Tetapi berhati-hati, jika peranti anda rosak (cecair atau fizikal) kos yang disebut mungkin lebih tinggi selepas diperiksa.

Menghidupkan MacBook

Perkara yang perlu dilakukan jika MacBook Pro anda tidak dapat dihidupkan2

Memandangkan kosnya, ia sentiasa menyusahkan apabila MacBook tidak dapat dihidupkan. Jika ini berlaku kepada anda, ikut langkah di atas, atau bawa ke kedai pembaikan yang bereputasi atau Apple Store jika masih dalam jaminan. Mudah-mudahan, pembaikan mudah adalah semua yang anda perlukan untuk menghidupkan dan menjalankan MacBook Pro anda semula.

Kongsi pendapat dan pengalaman anda tentang MacBook Pro yang tidak dihidupkan di bawah.