Perkara yang Perlu Dilakukan Jika Tablet Amazon Fire Anda Tidak Dihidupkan

124

Peminat tablet mempunyai titik lembut untuk tablet Fire Amazon. Barisan tablet popular ini berharga berpatutan, boleh dipercayai dan mempunyai pelbagai jenis saiz dan tahap ciri yang tersedia. Terdapat Fires untuk hampir setiap aplikasi dan setiap pengguna, dan mereka membuat tablet pertama yang hebat untuk kanak-kanak kerana ia murah dan agak sukar. Satu-satunya kelemahan sebenar Fire ialah ia bergantung pada pilihan apl yang dipilih susun dari kedai Amazon, tetapi pemilihan itu agak luas dan mencukupi untuk keperluan kebanyakan orang. Anda juga boleh melakukan jailbreak Fire dan memasang apl yang tidak diluluskan oleh Amazon pada tablet anda.

Perkara yang Perlu Dilakukan Jika Tablet Amazon Fire Anda Tidak Dihidupkan

Walau bagaimanapun, satu masalah yang dilaporkan oleh ramai pengguna Fire ialah isu apabila Fire hanya akan menolak untuk dihidupkan. Ini jelas merupakan isu yang serius; jika tablet Amazon Fire anda tidak dapat dihidupkan, anda tidak boleh mendapatkan data anda atau menggunakan apl anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk membetulkan keadaan. Dalam artikel ini, saya akan memberi anda beberapa prosedur penyelesaian masalah yang perlu dilalui untuk memastikan Kebakaran anda berfungsi dengan baik semula.

Menyelesaikan Masalah Kebakaran

Pada asasnya terdapat tiga sebab Kebakaran mungkin tidak dihidupkan: Masalah perisian mungkin telah merosakkan peranti (agak tidak mungkin), komponen perkakasan dalam tablet mungkin gagal (kemungkinan besar), atau akhirnya, sesuatu mungkin tidak kena dengan bateri (kemungkinan besar). Kami akan melihat masalah ini dalam susunan kebarangkalian mereka, daripada kemungkinan besar kepada paling tidak berkemungkinan.

Masalah Bateri

Masalah bateri boleh menjadi isu perkakasan dengan bateri atau masalah mengecas Api. Bateri yang mati mungkin telah kehilangan kuasa melalui penggunaan; satu punca utama kebakaran tidak berfungsi ialah nyahcas bateri (AKA bateri “mati”). Jika WiFi atau apl dibiarkan berjalan tanpa disambungkan ke alur keluar, bateri boleh dinyahcas sepenuhnya jadi tiada apa-apa lagi untuk menghidupkan tablet. Ini bukan terminal dan boleh diperbaiki dengan mudah. Anda juga boleh dengan cepat mengetahui sama ada bateri kosong atau tidak.

Palamkan pengecas ke alur keluar dinding dan pasangkan Api. Jika anda melihat lampu hijau, bateri sedang dicas. Biarkan beberapa jam dan kemudian uji semula. Jika anda melihat lampu merah, bateri telah habis sepenuhnya.

Jika anda melihat merah:

 1. Tahan butang kuasa selama 20 saat untuk memastikan Api dimatikan.
 2. Cas selama sekurang-kurangnya tiga hingga empat jam tanpa menyentuhnya.
 3. Hidupkan Api seperti biasa semasa masih disambungkan ke alur keluar.

Lampu harus berubah dari merah ke hijau semasa bateri dicas. Jika bateri anda berwarna hijau, ia kini harus dihidupkan dan but seperti yang anda jangkakan. Jika lampu kekal merah, tukar dari alur keluar ke pengecasan USB daripada komputer untuk memastikan pengecas berfungsi dengan betul.

Jika anda melihat hijau:

 1. Tahan butang kuasa selama kira-kira 40 saat. Api harus ditutup dan kemudian but semula.
 2. Semak status bateri dan cas jika rendah.

Lampu hijau bermakna bateri masih mempunyai cas tetapi peranti itu sendiri telah menjadi tidak bertindak balas. Menahan butang kuasa selama itu memaksa penutupan dan kemudian but semula Api. Ia sepatutnya berfungsi sekarang.

Masalah Perkakasan

Jika pengecas tidak berfungsi, satu isu biasa dengan Fires ialah port pengecasan pada tablet itu sendiri boleh menjadi longgar. Cuba sambungkan kabel pengecas dengan kuat ke dalam port dan lihat jika itu menyebabkan Api mengecas.

Isu perkakasan lain adalah di luar kemampuan kebanyakan pengguna untuk menangani. Anda perlu mendapatkan perkhidmatan Bomba anda oleh seorang profesional, atau menukarnya dengan yang baharu dengan Amazon.

Masalah Perisian

Seperti mana-mana peranti yang menggunakan apl, Fire tertakluk kepada kualiti apl tersebut untuk beroperasi secara normal. Jika bateri anda menunjukkan warna hijau tetapi Api anda terus membeku atau tidak bertindak balas, anda mungkin mahu menyemak mana-mana apl yang anda pasang. Anda pastinya perlu melakukan ini apabila anda boleh masuk ke Fire OS.

Setelah dimuatkan ke dalam Fire OS, semak untuk melihat aplikasi yang telah anda pasang baru-baru ini dan alih keluarnya. Mulakan dengan mana-mana apl tidak rasmi atau apl percuma yang mungkin telah anda pasang. Mulakan pada apl terbaharu yang anda pasang dan alih keluar apl tersebut satu demi satu sehingga Fire anda berfungsi dengan betul semula. Ini mengambil masa, kerana anda perlu menguji antara mengalih keluar apl supaya anda boleh mengenal pasti dengan betul yang mana yang menyebabkan isu itu. Anda kemudian boleh memuatkan semula yang lain.

Jika anda tidak sabar, cuma alih keluar semua apl yang anda pasang semasa Fire anda mula mengalami masalah. Ini mungkin membuatkan anda bangun dan berjalan dengan lebih pantas tetapi bermakna anda tidak akan mengetahui dengan tepat apl yang menyebabkan masalah.

Jika anda belum memuatkan sebarang apl ke Fire anda atau mana-mana yang baharu sekurang-kurangnya, kami boleh memaksa kemas kini perisian. Jika anda tidak boleh boot ke Fire OS, pilihan ini mungkin pilihan terakhir anda sebelum mendapatkan tablet baharu.

 1. Tahan butang naikkan kelantangan dan butang kuasa selama 40 saat.
 2. Teruskan menahan kelantangan naik tetapi lepaskan butang kuasa sehingga anda melihat mesej ‘Memasang perisian terkini’.
 3. Benarkan kemas kini selesai dan Fire anda akan but semula.

Proses ini memaksa Fire memuat semula konfigurasinya dan diharapkan dapat membuat asal sebarang isu yang menyebabkannya tidak bermula. Data anda harus selamat dan tidak boleh dipadamkan. Ini bukan tetapan semula kilang. Itu datang seterusnya.

Tetapkan semula kilang Fire anda

Tetapan semula kilang adalah tugas terakhir. Jika tiada apa-apa lagi yang berkesan, ini adalah perkara terakhir yang boleh anda lakukan sebelum mencungkil jaminan anda atau membeli tablet baharu. Ini jelas memerlukan anda untuk dapat memuatkan Api untuk masa yang singkat. Jika anda boleh, lakukan ini:

 1. Leret ke bawah dari skrin utama Fire untuk mengakses menu.
 2. Pilih Tetapan dan Pilihan Peranti.
 3. Pilih Tetapkan Semula kepada Lalai Kilang.
 4. Pilih Tetapkan Semula untuk mengesahkan tetapan semula.

Tetapan semula kilang akan memadamkan semua data dan tetapan anda daripada peranti. Jika anda boleh memastikan Fire anda berjalan cukup lama, simpan apa yang anda boleh ke komputer sebelum melakukan ini. Kebanyakan barangan Amazon anda akan disimpan dalam awan, tetapi apa sahaja yang anda tambah sendiri tidak akan disimpan.

Terdapat tutorial di tempat lain dalam talian yang mencadangkan membuka Fire anda dan memendekkan bateri untuk memaksa pelepasan. Walaupun ini mungkin berkesan untuk sesetengah orang, saya tidak akan mencadangkan untuk melakukannya, terutamanya jika tablet anda dalam jaminan. Ia pasti akan membatalkan jaminan itu dan boleh merosakkan bateri anda. Hanya lakukan ini jika anda pasti dan Fire anda sudah tiada jaminan.

Memadamkan Data Anda

Jika Fire anda mula gagal dan anda ingin memindahkan data anda dari peranti sebelum ia mati sepenuhnya, terdapat dua cara mudah untuk melakukannya. Cara pertama ialah menyalin fail anda ke awan menggunakan DropBox atau Google Docs atau beberapa program pemindahan fail lain. Tetapi jika anda mempunyai banyak fail, sambungan Internet yang perlahan atau jika Kindle anda tidak berfungsi dengan baik untuk memulakan pemindahan fail dalam talian yang besar, anda boleh mengalihkan fail anda terus melalui WiFi ke PC dengan mengikuti langkah ini.

 1. Sambungkan Kindle Fire anda dan PC anda ke rangkaian wayarles yang sama.
 2. Buat direktori pada PC anda dan tetapkannya untuk dikongsi.
 3. Pasang Penjelajah Fail ES pada Kindle anda dari gedung aplikasi Amazon Fire dan lancarkannya.
 4. Ketik menu akses pantas di bahagian atas sebelah kiri skrin (tiga ikon bar bersaiz berbeza).
 5. Ketik “LAN”.
 6. Cari PC anda pada paparan. Jika tiada nama PC ditunjukkan, ketik “Imbas”.
 7. Ketik pada nama PC yang ingin anda sambungkan. Masukkan kelayakan log masuk Windows anda untuk PC tersebut.
 8. Folder kongsi anda sepatutnya muncul dan kini boleh digunakan sebagai destinasi untuk mengalihkan fail melalui ES File Explorer.

Jika tablet Amazon Fire anda tidak dapat dihidupkan, anda kini mempunyai beberapa cara untuk membetulkannya. Ada sebarang resolusi lain untuk dikongsi? Beritahu kami tentang mereka di bawah!

Kami mempunyai banyak sumber lain untuk pemilik tablet Amazon Fire.

Inilah panduan kami untuk memasang apl baharu untuk Kindle Fire anda.

Jika anda memerlukannya, kami mempunyai tutorial mengenainya bagaimana untuk menetapkan semula kilang Fire anda.

Ingin kalis kanak-kanak Api anda? Lihat panduan kami untuk menjadikan Fire anda mesra kanak-kanak.

Adakah anda mahu meletakkan paparan Fire anda pada skrin TV? Lihat tutorial kami tentang mencerminkan Api anda ke TV.

Masalah mengecas Api anda? Lihat panduan komprehensif kami untuk menyelesaikan masalah pengecasan pada Kebakaran anda.