Perkara yang perlu dilakukan jika telefon pintar anda dicuri

131
AndroidPIT mencuri telefon pintar 1608
© NextPit

Jika anda membaca artikel ini, ini mungkin kerana anda telah menjadi mangsa malang kecurian telefon pintar, atau anda kehilangan telefon anda. Sama ada nilai dolar telefon atau semua data peribadi yang disimpan yang membuatkan anda bimbang, kehilangan telefon sentiasa menjadi berita buruk. Walau bagaimanapun, adalah penting untuk bertindak dengan cepat jika anda ingin mendapatkannya semula. Berikut ialah langkah pertama yang perlu anda ambil jika telefon anda dicuri atau hilang.

Berikut ialah perkara yang perlu dilakukan jika telefon anda telah dicuri:

Di manakah pencuri beroperasi?

Menurut tinjauan oleh IDG nampaknya bar dan restoran adalah tempat yang hangat untuk pencuri telefon pintar. Salah satu helah yang paling biasa ialah meletakkan peta atau surat khabar di atas meja melalui telefon anda dan menyelitkannya ke bawah sambil mengalih perhatian anda dengan berbual atau dengan cerita rekaan tentang hilang atau serupa. Sudah tentu, anda lebih cenderung untuk disasarkan di bandar besar seperti London dan New York.

Berhati-hati jika anda berkeras untuk mengeluarkan telefon pintar anda di bar atau restoran.

Satu lagi tempat memburu pencuri telefon pintar ialah pengangkutan awam. Mengeluarkan telefon pintar anda dari poket anda di dalam bas atau di kereta bawah tanah sejurus sebelum pintu ditutup adalah amalan biasa. Seorang kawan saya yang tinggal di Beijing, sebagai contoh, berkongsi cerita tentang rakan-rakannya tiba-tiba mendapati diri mereka berada di dalam kereta api bawah tanah dengan fon telinga di telinga tetapi tiada bunyi… Sebabnya? Telefon pintar mereka telah dicuri dari poket mereka. Apatah lagi kisah seorang pencuri yang mahir yang menggunakan penyepit untuk mengambil telefon pintar daripada penumpang yang malang!

AndroidPIT dalam bar pada telefon

Bar dan restoran adalah antara tempat kegemaran pencuri telefon pintar. / © NextPit, Shutterstock

Selepas membelanjakan sejumlah besar wang pada Samsung Galaxy S10 atau Huawei P30 Pro, sebarang reaksi negatif boleh difahami. Walau bagaimanapun, perkara yang paling anda bimbangkan bukanlah kehilangan perkakasan berharga, sebaliknya data yang terkandung di dalamnya. E-mel, kenalan, foto, dokumen perniagaan, butiran akaun bank: adalah penting untuk segera memusnahkan data sensitif yang disimpan pada peranti anda jika ia dicuri.

Bagaimana untuk mencari telefon pintar anda

Android menawarkan beberapa cara untuk mencari telefon pintar anda yang hilang atau dicuri. Yang paling terkenal ialah Cari Peranti Saya Google, yang boleh anda akses tapak web Android pada komputer anda atau aplikasinya daripada Gedung Google Play. Berikut ialah butiran lanjut tentang cara menggunakan perkhidmatan, yang dahulunya dipanggil Pengurus Peranti Android:

  • Cara menggunakan Cari Peranti Saya

Walau bagaimanapun, salah satu cara paling mudah ialah menaip “Di mana telefon saya” ke dalam carian Google. Jika anda log masuk ke akaun Google yang sama pada kedua-dua PC dan telefon pintar anda, anda boleh menjejaki telefon anda dengan mudah dari sana. Anda akan dapat melihat rangkaian Wi-Fi yang disambungkan kepada telefon, serta peratusan baterinya. Anda juga boleh membuat telefon berdering pada kelantangan penuh (walaupun sebelum ini dalam keadaan senyap) atau mengelap data anda dari jauh.

Sebagai seseorang yang terpaksa menggunakan ciri ini baru-baru ini selepas tersalah letak telefon saya, saya perlu mengatakan bahawa Lokasi anda perlu ditetapkan kepada ketepatan yang tinggi untuk mendapatkan hasil yang terbaik. Apabila saya telah meninggalkannya dalam mod penjimatan bateri, saya hanya mengetahui telefon saya berada di pangsapuri rakan saya kerana saya mengenali nama Wi-Fi mereka, yang peranti itu disambungkan. Lokasi itu sendiri tidak begitu tepat – beberapa blok dari tempat mereka.

google mana telefon saya

Anda perlu membenarkan Cari Peranti Saya menggunakan data lokasi dan jika anda belum kehilangan telefon anda pastikan Lokasi anda pada ketepatan yang tinggi. / © NextPit

Apl dan penyelesaian lain wujud untuk membantu anda mencari telefon pintar anda melalui juga. Walaupun ia tidak selalu mempunyai reputasi terbaik (terima kasih kepada membatalkan langganan seumur hidup percuma), Cerberus Phone Security menyediakan banyak pilihan seperti alat kawalan jauh, mengambil gambar pencuri, merakam audio dan pada peranti berakar, ia juga boleh bertahan dengan tetapan semula kilang. Jika anda terdedah kepada tersalah letak telefon anda dan menyebabkannya dicuri, ia mungkin berbaloi untuk diperiksa.

Namun, jika anda dapat mencari telefon anda dengan mana-mana perkhidmatan ini, sebaiknya jangan mendekati pencuri sendiri. Sebaliknya, serahkan kepada polis. Walau bagaimanapun, jika anda hanya tersalah letak telefon anda, ini akan membantu anda mengetahui di mana ia berada.

Cari telefon pintar anda dengan jam tangan pintar anda

Alat yang berguna untuk mencari telefon pintar anda semula ialah jam tangan pintar. Alatan on-board Wear OS memudahkan anda mencari telefon yang dipasangkan. Hanya aktifkan Google Assistant dan sebut “Cari telefon pintar saya”. Jam tangan kemudian mencari telefon yang dipasangkan dan membenarkannya membunyikan penggera, walaupun ia sebenarnya ditetapkan kepada senyap. Lokasi juga boleh dicetuskan melalui menu Wear OS tanpa arahan suara.

AndroidPIT lg menonton urbane 2nd 1299

Jam tangan pintar memudahkan untuk mengesan telefon mudah alih berpasangan. / © NextPit

Dengan sambungan Bluetooth, pilihan ini hampir tidak berguna sekiranya berlaku kecurian, melainkan pencuri masih berada berdekatan. Ciri jam tangan pintar direka untuk mencari telefon pintar yang hilang tanpa perlu memusingkan seluruh apartmen anda mencarinya.

Jika anda kehilangan telefon anda dalam pengangkutan awam, adalah idea yang baik untuk menghubungi pihak berkuasa transit tempatan untuk mengetahui sama ada telefon itu ditemui. Polis tempatan juga mungkin menahannya untuk anda jika warganegara yang baik telah menyerahkannya.

androidpit dicuri telefon pintar

Anda boleh memadamkan data sensitif anda dari jauh. © NextPit

Bagaimana untuk memadam data telefon pintar anda dari jauh

Jika anda tidak dapat memulihkan telefon pintar anda, Android memberi anda pilihan untuk memadamkan data pada telefon dari jauh menggunakan perkhidmatan Cari Peranti Saya yang dinyatakan di atas. Jika hanya mengambil masa beberapa saat untuk menetapkan semula telefon (dan pencuri tidak akan dapat menghentikannya sebaik sahaja ia dimulakan), tetapi ia tidak boleh diterbalikkan, jadi pertimbangkan pilihan ini dengan teliti sebelum melakukannya.

cari telefon saya

Menentukan telefon anda kemudian memadamkannya boleh membantu mencegah kecurian identiti. / © NextPit

Itulah sebabnya mengesyorkan untuk sentiasa membuat sandaran tetap bagi dokumen penting, foto dan banyak lagi. Berikut ialah panduan tentang cara melakukannya dengan berkesan:

  • Cara membuat sandaran semua pada Android

Cara melaporkan telefon pintar anda sebagai dicuri

Jika telefon anda dicuri, adalah penting untuk melaporkan kecurian kepada polis secepat mungkin (dalam tempoh 48 jam paling lama). Ini amat penting jika telefon anda dilindungi oleh insurans. Laporan polis itu akan membolehkan pihak berkuasa menyekat telefon daripada digunakan pada rangkaian lain.

Untuk melaporkan telefon anda sebagai dicuri kepada polis, anda memerlukan maklumat berikut:

  • Nombor IMEI telefon pintar, yang boleh didapati pada kotak atau dalam bahagian Perihal pada menu tetapan telefon. Ia seperti plat lesen 15 digit untuk telefon pintar anda. Simpan ia ditulis di suatu tempat.
  • Model telefon pintar anda dan sebarang aksesori yang dicuri. Perhatikan jenama, versi dan warna.
  • Nombor telefon anda dan nama rangkaian mudah alih anda.
  • Keadaan kecurian, menyatakan tarikh, masa dan lokasi kecurian.

Adalah sangat penting untuk mengetahui nombor IMEI telefon pintar anda.

Jika telefon anda dilindungi daripada kecurian oleh polisi insurans, anda perlu memaklumkan syarikat secepat mungkin supaya anda sentiasa mengetahui prosedur yang perlu dipatuhi dan faedah yang anda layak terima. Beri perhatian kepada apa yang anda beritahu mereka, kerana ini boleh bermakna perbezaan antara melihat manfaat polisi anda atau dibiarkan tanpa sebarang bantuan.

Bagaimana untuk melumpuhkan perkhidmatan telefon bimbit anda

Sesiapa yang mencuri telefon bimbit anda mungkin ingin mengumpulkan bil telefon yang besar bagi pihak anda dengan menghubungi 1-900 nombor berbayar dengan telefon anda. Untuk mengelakkan ini, anda perlu memberitahu pembekal perkhidmatan anda bahawa telefon anda telah hilang atau dicuri secepat mungkin. Kemudian, pembekal mudah alih anda boleh mematikan perkhidmatan telefon anda. Anda boleh menggantung perkhidmatan kepada nombor anda melalui tapak web pembawa anda, di kedai mereka atau dengan menghubungi perkhidmatan pelanggan.

Berikut ialah nombor perkhidmatan pelanggan untuk empat pembawa mudah alih utama di AS:

Jika anda menggantung perkhidmatan anda, ia akan berhenti berfungsi serta-merta, sekali gus mengelakkan penggunaan penipuan. Dalam kebanyakan kes, anda masih boleh menghubungi mel suara anda daripada telefon lain tanpa menanggung sebarang kos tambahan. Anda akan dibilkan untuk bulan tersebut seperti biasa dan anda boleh mendapatkan telefon baharu atau mengaktifkan kad SIM baharu daripada pembawa anda kemudian jika anda tidak memulihkan telefon anda yang hilang.

wakil Android Pay

Adalah penting untuk melumpuhkan perkhidmatan telefon anda untuk mengelakkan penggunaan penipuan. / © NextPit

Bagaimana untuk melindungi telefon pintar anda

Untuk melindungi telefon anda sekiranya ia dicuri, atau sekurang-kurangnya mengurangkan kerosakan, anda harus mengambil langkah berjaga-jaga asas seperti menyediakan Cari Peranti Saya (juga dikenali sebagai Pengurus Peranti Android), kod laluan skrin kunci dan/atau pengimbas cap jari jika anda mempunyai satu. Untuk lebih banyak petua, lihat artikel ini:

  • Cara terbaik untuk melindungi telefon anda
  • Bagaimana untuk mengelakkan telefon anda daripada dicuri
  • Tiga petua: penyulitan, pengesahan dua faktor dan pemesejan yang disulitkan

Adakah anda pernah menjadi mangsa kecurian telefon pintar? Adakah anda dapat memulihkan telefon anda? Kongsi petua anda dalam komen.