Perkhidmatan Google Play: degupan jantung telefon pintar Android anda

91
AndroidPIT android 10 06
© NextPit

Selalunya nampaknya masalah pada Android berkaitan dengan Perkhidmatan Google Play, tetapi apakah sebenarnya? Kenapa ada di sana? Di sini kami membimbing anda tentang apa itu, untuk apa ia digunakan dan mengapa ia amat diperlukan.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak video mengenai topik teknologi semasa di halaman video kami.

Lompat ke bahagian:

Perkhidmatan Google Play: apakah itu?

Perkhidmatan Google Play bukanlah apl dalam cara kebanyakan orang berfikir tentang apl. Apabila anda cuba membukanya, tiada apa yang akan berlaku. Walau bagaimanapun, ia dipasang secara lalai pada semua peranti Android. Ia juga melihat kemas kini biasa, dan bilangan kebenaran yang diperlukan adalah mengagumkan. Segala-galanya berlaku: akses kepada dan kawalan ke atas SMS, akses kepada data log sensitif, akses kepada semua maklumat daripada apl Google; senarai itu diteruskan.

Ringkasnya, Perkhidmatan Google Play ialah aplikasi yang sangat berkait rapat dengan sistem Android itu sendiri.

Ia merupakan pakej API (perkara yang membantu pengaturcara dan membenarkan apl berkomunikasi dengan mudah dengan apl lain) yang memastikan lebih sedikit apl bergantung kepada kemas kini OS Android untuk dijalankan.

tangkapan skrin perkhidmatan google play

Perkhidmatan Google Play kekal misteri kepada ramai pengguna Android / © NextPit

Apakah yang dilakukan oleh Perkhidmatan Google Play?

Malah, Perkhidmatan Google Play mewakili revolusi telefon pintar kecil. Ambil contoh Peta Google: sebelum Perkhidmatan Google Play, apl ini telah dikemas kini apabila OS Android dikemas kini. Kita semua tahu betapa lambatnya pembawa dan pengilang apabila ia datang untuk melancarkan kemas kini. Hari ini, tiada lagi menunggu untuk kemas kini Peta Google: ia dilakukan secara automatik melalui Perkhidmatan Google Play.

  • Kod ralat biasa Gedung Google Play dan cara membetulkannya
carian google androidpit 01

Apl Google, seperti Chrome, dikemas kini melalui Perkhidmatan Google Play / © NextPit

Oleh itu, Perkhidmatan Google Play membolehkan telefon pintar anda mendapat manfaat daripada versi apl terkini tanpa menaik taraf kepada versi Android terkini. Ini tidak termasuk semua apl, walau bagaimanapun; ia kebanyakannya untuk apl buatan sendiri Google (Gmail, Google+, Google Play, dsb.). Walau bagaimanapun, apl yang menggunakan perkhidmatan Google, yang mana terdapat banyak, mungkin turut terjejas.

Pada dasarnya, ini bermakna bahawa mana-mana versi Android, daripada Android 2.2 ke atas, boleh mendapat manfaat daripada apl dan ciri baharu, bebas daripada kemas kini pada OS. Ia pada asasnya merupakan satu cara untuk membelah pedang dalam pemecahan dan memastikan bahawa seramai mungkin pengguna boleh terus menikmati Android.

Ia adalah perubahan dalam sistem pengendalian yang disertakan dengan Android 4.3 tetapi terus berkembang secara beransur-ansur dengan kemas kini Android baharu, terutamanya dengan ketibaan Lollipop dan Marshmallow. Pada masa kini, dengan Android 9.0 Pie tersedia secara meluas, perkhidmatan Google Play telah menjadi bahagian yang sangat penting dalam ekosistem Android.

  • Muat turun dan pasang APK Perkhidmatan Google Play terkini

Bolehkah saya melumpuhkannya?

Walaupun mungkin untuk melumpuhkan Perkhidmatan Google Play pada masa lalu, pada masa kini ia terlalu penting untuk melumpuhkan sendiri: semua apl Google anda memerlukannya untuk berjalan dengan lancar. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menjadikan telefon pintar anda bebas daripada aplikasi dan perkhidmatan Google sepenuhnya, terima kasih kepada ketersediaan ROM tersuai seperti LineageOS.

  • Android tanpa Google Apps? Alternatif terbaik untuk semua perkhidmatan penting anda

Mengapakah Perkhidmatan Google Play menggunakan bateri?

Perkhidmatan Google Play biasanya menggunakan jumlah bateri yang rendah, hanya beberapa mata peratusan. Walau bagaimanapun, dalam kes lain, pengguna telah melihat Google melahap sejumlah besar bateri selepas kemas kini OS Android. Sebab yang paling mungkin ialah isu ketidakserasian antara versi Android anda dan versi Perkhidmatan Google Play.

bateri

Perkhidmatan Google Play kadangkala boleh menjadi pembunuh bateri / © NextPit

Penyelesaian terpantas ialah:

  • Alih keluar kemas kini pada apl (Tetapan > Aplikasi > Semua > Perkhidmatan Google Play > menu tiga titik > Nyahpasang kemas kini). Anda mungkin perlu pergi ke Tetapan > Keselamatan > Pentadbir Peranti dan lumpuhkan Pengurus Peranti Android terlebih dahulu.
  • Lumpuhkan penyegerakan data Google (Tetapan > Akaun. Di sini, tekan butang menu (tiga titik) dan lumpuhkan data Autosegerak).

Untuk panduan yang lebih mendalam tentang cara menyelesaikan masalah bateri yang timbul daripada isu dengan Perkhidmatan Google Play, lihat artikel khusus kami:

  • Panduan penyelesaian masalah pembuangan bateri Perkhidmatan Google Play: punca dan penyelesaian

Kami berharap ini telah menjelaskan beberapa misteri di sekitar aplikasi yang membingungkan ini. Adakah anda mempunyai sebarang soalan lagi? Beritahu kami dalam ulasan.