Permainan di Google Pixel 8 Menjadi Lebih Cepat Selepas Kemas Kini Baharu

17
nextpit google pixel 8 pro wira utama
© nextpit

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Google telah mula melengkapkan peranti Pixel dengan cipset Tensor G dalaman, yang sudah pun berada dalam generasi ke-3nya. Walaupun pilihan ini membolehkan mereka menyesuaikan silikon, prestasi cip Tensornya tidak selalu mengagumkan jika dibandingkan dengan alternatif SoC. Walau bagaimanapun, nampaknya syarikat itu masih cuba memperbaikinya dari semasa ke semasa melalui perisian, terutamanya dalam bahagian grafik.

  • Baca juga: Telefon pintar permainan terbaik untuk dibeli pada awal 2024

Telefon berkuasa Tensor Google jauh lebih pantas dengan kemas kini ini

Seperti yang dilihat oleh pembangun Mishaal Rahman, Penurunan Ciri Pixel Disember yang telah dilancarkan ke telefon dan tablet Pixel semalam disertakan dengan versi kernel GPU baharu yang sepatutnya meningkatkan prestasi grafik peranti ini. Ia menambah bahawa hasilnya jelas ketara dalam penanda aras dan apabila bermain permainan seperti Fortnite dan Genshin Impact dengan kadar bingkai yang lebih stabil dan lebih tinggi.

Pada masa yang sama, tidak semua peranti Pixel yang mengemas kini kepada perisian terkini nampaknya mengambil kesempatan daripada peningkatan tersebut. Rahman menyatakan bahawa kernel baharu hanya terpakai untuk telefon Pixel yang dilengkapi dengan set cip Tensor termasuk Pixel 8 dan Pixel 8 Pro (ulasan), model Pixel lama seperti Pixel 7a (ulasan), Pixel Fold (ulasan) dan Tablet Pixel.

Hasil penanda aras Geekbench Google Pixel 8 Pro

Penanda aras Pixel 8 Pro Google selepas kemas kini (kiri) berbanding sebelum kemas kini (kanan). / © X/u/Untilted / nextpit

Tetapi sebelum kemas kini suku tahun utama ini, perisian tegar QPR2 Beta 1.1 (pelepasan platform suku tahunan) baru-baru ini telah dikatakan telah memasukkan perubahan sistem tersebut, walaupun ia tidak benar-benar diserlahkan oleh gergasi carian internet itu.

Selain permainan, tidak jelas apakah peningkatan langsung yang dibawa oleh kemas kini ke kawasan lain. Mungkin, ia juga menangani prestasi keseluruhan peranti Pixel ini, seperti mengurangkan ketinggalan dalam animasi dan kesan dalam UI dan video.

Sebagai tambahan kepada kernel GPU baharu, Google Pixel Feature Drop Disember juga menambah banyak ciri baharu. Lebih khusus lagi, Pixel 8 Pro memperoleh Video Boost dan AI generatif Gemini. Terdapat juga penambahan penting pada katalog Pixel yang lain, seperti kualiti imej yang ditingkatkan dan sokongan untuk menukar Pixel menjadi kamera web untuk komputer riba.

Sudahkah anda memasang perisian terbaharu pada Pixel anda dan adakah anda perasan perbezaannya semasa bermain permainan atau menjalankan tugas intensif grafik? Kongsi dengan kami dalam komen.