Pernahkah anda mendengar tentang kusyen kerjaya?

73
AdobeStock 419418514
© BullRun / Adobe Stock

Memandangkan sektor teknologi pulih daripada pemberhentian beramai-ramai pada 2022, ramai pekerja bergelut untuk menghilangkan rasa kurang senang tentang keselamatan pekerjaan, yang telah membawa kepada peningkatan kusyen kerjaya. Jadi, apa itu?

Pada asasnya, kusyen kerjaya merujuk kepada trend yang melihat pekerja merancang dan mencari peranan baharu sambil terlibat secara aktif dalam kerjaya utama mereka––mengambil langkah untuk meningkatkan kemahiran, rangkaian dan peluang penyelidikan merentas sektor mereka.

Mengambil inspirasi daripada dunia temu janji, di mana orang bujang telah diketahui dapat mengeratkan hubungan mereka dengan mencari sesuatu yang lebih baik tanpa berpisah dengan pasangan semasa mereka, kusyen kerjaya mempunyai faedahnya.

Peguambela mendakwa bahawa kusyen bermakna, sekiranya anda diberhentikan kerja, masa yang anda habiskan untuk mencari pekerjaan baharu akan berkurangan dengan ketara sambil menyedari arah aliran industri bermakna anda berkemungkinan kecil untuk tidak menghargai masa anda sendiri dan berkemungkinan besar untuk berjaya dalam temu duga.

Begini cara untuk memupuk kerjaya anda dengan berkesan.

Buat kajian anda

Apa yang berlaku dalam industri anda? Selidik syarikat yang mencapai sasaran, serta syarikat yang sedang bergelut. Siapa yang menerajui inovasi dan siapa yang menetapkan bar industri, dan syarikat mana yang mengambil pekerja?

Dengan memahami arah aliran industri anda, anda bukan sahaja akan menyedari peluang dengan syarikat yang berbeza, tetapi anda juga akan menjadikan diri anda lebih boleh bekerja kerana anda akan dapat memberikan pendapat termaklum tentang keadaan permainan dalam temu duga akan datang.

Kenal pasti langkah anda

Tentukan peranan anda yang seterusnya––apa faedah yang anda mahukan? Anda mungkin ingin mengambil langkah dalam tangga kerjaya atau lebih berminat dengan langkah sisi yang membawa faedah atau fleksibiliti yang lebih besar. Menjawab soalan ini sekarang bermakna anda tidak mungkin membuat keputusan yang buruk di bawah tekanan. Ia juga akan membantu anda mengenal pasti peranan yang paling mungkin membantu anda mencapai matlamat anda.

Kemas kini profil sosial anda dan sambung semula

Anda tahu pepatah lama itu, “gagal membuat persediaan, bersedia untuk gagal”? Ia mungkin ditulis tepat untuk mereka yang mencari keselamatan kerjaya tetapi gagal mengemas kini halaman LinkedIn dan resume induk mereka secara kerap.

Mempunyai profil profesional terkini dan resume sedia untuk digunakan bermakna apabila anda melihat peluang, anda boleh memanfaatkannya dengan segera. Ini juga bermakna jika anda membuat kenalan baharu, anda boleh berkongsi maklumat kerjaya terkini anda dengan serta-merta.

Kemas kini set kemahiran anda

Anda telah melakukan penyelidikan anda, anda telah mengenal pasti matlamat kerjaya anda dan anda akan memohon untuk peranan ideal anda seterusnya––jadi sekarang anda perlu melakukan audit ke atas diri anda. Adakah anda akan diupah untuk peranan tersebut, atau adakah kemahiran anda kurang? Mengemas kini set kemahiran anda lebih awal menjadikan anda lebih boleh bekerja, dan juga membantu anda berasa lebih selamat dalam sektor anda.

Terokai pilihan anda

Memohon pekerjaan baharu adalah langkah terakhir dalam memantapkan kerjaya. Ini akan membantu anda mengenal pasti bidang yang mungkin perlu anda usahakan merentas kemahiran temu duga dan set kemahiran keseluruhan anda. Terdapat berpuluh-puluh syarikat sedang mengambil pekerja merentas semua sektor dan peringkat. Anda boleh menemui tiga peluang menarik di bawah, di syarikat yang diketahui menawarkan faedah hebat, serta tanda-tanda pertumbuhan dan keselamatan yang berterusan.

Airbnb

Pengganggu perjalanan Airbnb terkenal dengan pakej faedahnya yang murah yang termasuk stipend perjalanan suku tahunan untuk digunakan di seluruh hartanah AirBnB di seluruh dunia, dasar kerja yang fleksibel dan pelan stok kakitangan. Airbnb kini mengambil pekerja untuk beberapa peranan merentas semua sektor, termasuk Pereka Pengalaman Utamadan Pengurus Program NPI. Semak imbas semua peranan yang tersedia di Airbnb.

Ramp Kewangan

Ramp Kewangan ialah perisian yang bertujuan untuk mengautomasikan bahagian pentadbiran kewangan perniagaan, membebaskan masa kakitangan untuk tugas lain. Faedah yang dinikmati termasuk caruman 401k, cuti ibu bapa berbayar, elaun cuti berbayar yang banyak dan insurans kesihatan. Ramp Financial sedang mengambil pekerja untuk beberapa peranan termasuk Jurutera Infrastruktur Awan, Pengurus Program Teknikaldan a Jurutera Perisian Kanan Timbunan Penuh. Terokai semua peranan yang tersedia di Ramp Kewangan.

OpenSea

Pasaran NFT OpenSea menawarkan faedah kakitangan termasuk masa bergaji fleksibel dan bekerja, latihan berterusan, insurans kesihatan, sokongan keluarga dan pengunduran syarikat. OpenSea sedang mengambil pekerja untuk beberapa pekerjaan, termasuk Pembangunan Perniagaan Permainan, Jurutera perisiandan Pereka Produk Kanan. Terokai semua peranan yang tersedia di OpenSea.

Untuk beratus-ratus lagi peluang dengan beberapa nama terbesar dalam teknologi, lawati NextPit Job Board hari ini. Artikel ini ditulis oleh Aisling O’Toole.