Pertempuran angkasa: Satelit Snapdragon untuk melawan SOS Kecemasan Apple

96
Satelit Snapdragon
© Qualcomm

2023 akan menjadi tahun perkhidmatan kecemasan satelit. Selepas Apple menambah sambungan Globalstar pada barisan iPhone 14, Qualcomm mengumumkan semasa CES 2023 perkongsian dengan buruj saingan Iridium untuk perkhidmatan serupa untuk telefon pintar Android premium.

Berita itu datang selepas Kumpulan Bullit—pembuat CAT dan telefon Motorola lasak—mengumumkan ciri serupa menjelang pelancaran iPhone 14. Walaupun sistem Bullitt bergantung pada SoC MediaTek yang tidak diumumkan, Snapdragon Satellite akan tersedia untuk syarikat yang menggunakan modem Snapdragon X70, yang terdapat dalam Snapdragon 8 Gen 2 SoC, sebagai contoh.

Satelit Snapdragon

Satelit Snapdragon juga berfungsi untuk situasi bukan kecemasan / © Qualcomm

bergantung kepada OEM

Memandangkan Qualcomm hanya menyediakan komponen kepada pengeluar telefon, terpulang kepada mereka untuk menawarkan ciri tersebut, yang memerlukan sokongan jalur frekuensi khusus—1610 hingga 1626.5 MHz. Oleh sebab itu, model tidak boleh hanya dikemas kini perisian untuk menyokong sambungan kecemasan satelit.

Apabila ditanya tentang harga, Francesco Grilli, naib presiden pengurusan produk Qualcomm, menjawab dengan lurus “tiada komen”. Semua tanda menunjukkan bahawa terserah kepada syarikat untuk merundingkan perjanjian dengan Iridium.

Begitu juga, apabila ditanya bila ciri itu akan tersedia, Grilli menjawab bahawa Qualcomm menjangkakan untuk melihat peranti serasi pertama di rak pada separuh kedua 2023.

Syarikat itu merancang untuk mula menyokong Amerika Utara dan Eropah Barat secara serentak, tanpa garis masa untuk pasaran lain pada masa ini. Walau bagaimanapun, peranti serasi yang dibeli di pasaran tersebut akan mempunyai akses penuh kepada buruj Iridium.

Iridium

Iridium menjanjikan liputan walaupun di kutub dan di atas lautan, terima kasih kepada pautan antara satelit / © Iridium

Pandang ke langit

Perkhidmatan Iridium adalah serupa dengan Globalstar (peliknya sebuah syarikat yang keluar dari Qualcomm) tetapi Qualcomm’s Grilli dengan cepat menyatakan bahawa liputan rakan kongsinya adalah lebih baik, kerana menggunakan lebih banyak satelit di orbit yang lebih rendah, dan tidak bergantung pada pintu masuk darat.

“Tiada titik tunggal di dunia tanpa isyarat” menekankan Qualcomm, yang menyatakan liputan di kutub dan di tengah lautan.

Mesej melalui sistem boleh mengambil masa sehingga 10 saat untuk dihantar, tetapi Qualcomm mengumumkan purata masa 3s untuk mesej SMS. Tangkapan skrin yang dikongsi oleh syarikat itu memaparkan had 140 aksara untuk aplikasi Satelit Snapdragon awal.

Satelit Qualcomm Snapdragon

Pada mulanya, perkhidmatan ini akan bergantung pada aplikasi yang berdiri sendiri untuk Android, dengan antara muka untuk mencari satelit terdekat / © Qualcomm

“Bukan untuk Netflix”

Keupayaan Satelit Snapdragon secara amnya serupa dengan ciri SOS Kecemasan Apple. Setiap kali pengguna berada di luar liputan selular atau Wi-Fi, antara muka khas boleh dipaparkan untuk membantu pengguna menghalakan telefon pintar ke satelit terdekat.

Pada mulanya, perkhidmatan ini memerlukan penggunaan aplikasi yang berdiri sendiri, yang mampu menghantar dan menerima (komunikasi dua hala) mesej teks pendek, tidak seperti perkhidmatan Apple.

Pada masa hadapan, Qualcomm membayangkan ciri itu akan disepadukan dengan lebih baik dengan sistem, mencadangkan ia boleh dicetuskan dengan cara yang lebih automatik. Setakat ini, tiada rancangan untuk menawarkan Satelit Snapdragon sebagai API Android, tetapi itu boleh berubah pada masa hadapan (jauh).

Snapdragon Ride Flex

Kereta konsep tidak disertakan / © Qualcomm

Snapdragon Ride Flex

Dalam berita CES yang lain, Qualcomm turut mengumumkan keluarga Snapdragon Ride Flex bagi SoC. Keluarga pemproses boleh disesuaikan dengan pelbagai kegunaan, termasuk memberi maklumat kepada kokpit digital dan juga pemanduan automatik (AD).

Berita itu meletakkan Qualcomm kembali menentang Nvidia, yang sistem Tegranya sudah menjanakan kereta yang disambungkan. Qualcomm menjangkakan untuk memulakan pengeluaran platform automotifnya pada 2024.

Sumber:
Qualcomm