Peta Google: Bagaimana untuk mendayakan Mod Pemanduan

73
mod memandu google
© Vlad Ispas / Shutterstock.com

Google tidak mempunyai pelancaran yang paling lancar untuk ciri “Mod Pemanduan”nya, yang sepatutnya menyampaikan pengalaman Android Auto pada telefon pintar. Selepas beberapa kenyataan bercanggah daripada Google, nampaknya perkara akhirnya telah diselesaikan apabila Mod Pemanduan memasuki Peta Google di lebih banyak negara. Kami akan menunjukkan kepada anda cara anda boleh mencari dan mendayakan Mod Pemanduan dalam Peta Google.

  • Apl Android Auto terbaik

Ia sememangnya satu urusan yang tidak kemas apabila melibatkan pengurusan Mod Pemanduan Google. Kami masih ingat bahawa pada tahun 2019, Google mengumumkan ketersediaan Mod Pemanduan untuk AS. Walaupun selepas banyak keriangan, ia mengambil masa lebih setahun sehingga mereka akhirnya memperkenalkannya di negara asal mereka pada penghujung tahun 2020.

Walaupun begitu, ia agak mengelirukan, kerana mod yang dikenali sebagai “Mod Pemanduan” ini sepatutnya membawa ciri Android Auto ke telefon pintar. Sebaliknya, Android Auto dianggap sebagai platform yang berasingan, jadi tiada yang jelas memisahkan keduanya pada masa ini.

Mod Pemanduan Pembantu: Adakah ia akan datang atau tidak?

Google diumumkan pada akhir bulan Mac bahawa Mod Pemanduan akan dikeluarkan di peringkat antarabangsa dan juga akan diperkenalkan sebagai sebahagian daripada Peta Google. Kami mengetahui bahawa Google memperlahankan pelancaran antarabangsa sekali lagi dan hanya menguji versi “Akses Awal” di beberapa negara sambil menawarkannya dalam satu bahasa sahaja – Bahasa Inggeris.

Walau bagaimanapun, langkah ke belakang ini tidak menghalang “Mod Pemanduan Google Assistant” daripada dipaparkan kepada pengguna. Sila jangan terkejut di sini jika anda tidak menemuinya dalam tetapan anda. Mod Pemanduan nampaknya masih dilancarkan secara konservatif.

Ngomong-ngomong, untuk menyelesaikan kekeliruan anda: Bagi saya, ciri Peta Google telah tiba dalam dua telefon pintar, di mana selepas beberapa ketika ia hilang dari salah satu daripada dua telefon bimbit. Pergi angka!

Mod Memandu MY Peta Google

Sesetengah pengguna sudah boleh mengaktifkan Mod Pemanduan / © NextPit

Kekeliruan ini kemungkinan besar akan menjadi gambaran sebenar pemikiran Google mengenai hala tuju masa depan Android Auto. Ia tidak kelihatan seolah-olah ia akan menjadi sesuatu yang mudah seperti mengalihkan Android Auto ke telefon pintar, tetapi juga mengenai penyepaduan aplikasi dan ciri seperti Mod Pemanduan, Peta Google, sambil memastikan Google Assistant berfungsi bersama-sama dengan mereka dalam cara yang paling masuk akal untuk pengalaman yang konsisten di seluruh papan.

Cara mencari dan mengaktifkan Mod Pemanduan dalam Peta Google

Sekarang, jika anda ingin mengetahui sama ada anda sudah menjadi salah seorang daripada segelintir orang terpilih yang boleh mengaktifkan Mod Pemanduan, anda perlu menggali jauh ke dalam labirin menu dalam Peta Google. Di sana anda akan menemui ciri tersebut. hidup Halaman sokongan Google, kami mengetahui bahawa keperluan minimum untuk mod pemanduan ialah Android 9.0 dan telefon pintar dengan sekurang-kurangnya 4 GB RAM. Di samping itu, telefon pintar mesti digunakan dalam mod Potret.

Mod Memandu Peta Google

Fungsi “Auto” boleh didapati dalam tetapan navigasi / © NextPit

Untuk mengaktifkan Mod Pemanduan, berikut ialah langkah:

  1. Lancarkan Peta Google pada telefon pintar anda.
  2. Ketik pada gambar profil anda di penjuru kanan sebelah atas untuk membuka menu.
  3. Pilih Tetapan.
  4. Seterusnya, pilih tetapan navigasi.
  5. Jika anda telah menerima kemas kini yang sepadan, anda kini akan menemui “Urus mod pemanduan” di bawah tetapan Google Assistant.
  6. Dalam “Urus mod pemanduan”, anda kemudian boleh mengaktifkan ciri Mod Pemanduan melalui butang gelangsar.

Sebagai alternatif kepada Peta Google, anda juga boleh memilih fungsi secara terus melalui Google Assistant. Dalam kes ini, teruskan seperti berikut:

  1. Buka tetapan Google Assistant.
  2. Tatal ke bawah tetapan ke Getting Around.
  3. Di sana anda akan menemui item “Kereta” di bahagian paling bawah, yang anda ketik dan kemudian mendarat dalam menu yang sama yang anda lihat dalam tangkapan skrin kanan di atas.

Ngomong-ngomong, dalam pautan halaman sokongan yang disediakan di atas, Google juga menerangkan cara untuk mengaktifkan fungsi Mod Pemanduan, tetapi ia menyebut item menu “Pengangkutan”, yang belum ditemui dalam tetapan Google Assistant. Sekian lagi untuk konsistensi yang ditunjukkan oleh Google. Tetapi sekurang-kurangnya, mereka membayangkan ciri sedemikian pada halaman.

Sebaik sahaja ciri itu diaktifkan, ia membolehkan anda mengawal pelbagai tetapan dalam kereta anda melalui suara dengan mudah. Sebagai contoh, anda boleh memulakan panggilan dengan arahan “Buat panggilan” atau “Panggil [contact]”, hantar mesej dengan “Hantar mesej kepada [contact]” atau “Hantar mesej” untuk menghantar mesej, atau “Main [Artist]” atau “Main [Genre]”untuk mendengar lagu kegemaran anda.

Beritahu kami dalam ulasan jika anda telah menemui ciri tersebut dalam Peta Google pada peranti anda dan sama ada ia berfungsi untuk anda atau tidak. Saya juga berminat untuk mendengar pendapat anda tentang Google mengheret kaki mereka berhubung isu sekitar Mod Pemanduan.