Petua dan helah Facebook Messenger: daripada pemberitahuan kepada lokasi

132
Facebook 02
© DR-images/Shutterstock

Apl Facebook Messenger untuk Android menyediakan lebih daripada sekadar perkhidmatan pemesejan mudah. Hari ini kita akan melihat beberapa perkara menarik yang boleh anda lakukan dengan Facebook Messenger, serta cara mengalih keluar beberapa aspek yang lebih menjengkelkan daripadanya. Berikut ialah petua dan helah Facebook Messenger terbaik kami untuk Android.

Anda boleh mendapatkan lebih banyak video mengenai topik teknologi semasa di halaman video kami.

Lompat ke bahagian:

Menggunakan Facebook Messenger

Matikan makluman pemberitahuan untuk Facebook Messenger

Anda tahu keadaannya: seseorang memulakan perbualan kumpulan bertanya sama ada sesiapa ingin membeli sofa kulit mereka, dan sebelum anda sedar anda mendapat buzz tanpa henti tentang upholsteri. Jika anda pernah mendapati diri anda berada dalam situasi yang sama, berikut ialah beberapa petua tentang cara berhenti menerima pemberitahuan tersebut tanpa benar-benar meninggalkan perbualan.

Bagaimana untuk mematikan pemberitahuan Facebook Messenger untuk satu perbualan:

 1. Lancarkan apl Facebook Messenger
 2. Dalam tab perbualan anda (tab paling kiri), ketik dan tahan pada perbualan yang ingin anda redamkan
 3. Ketik Redamkan pemberitahuan
 4. Pilih tempoh masa yang anda mahu pemberitahuan diredamkan
androidpit facebook messenger mute one

Ketik dan tahan pada perbualan yang anda mahu redamkan, dan pilih tempoh masa / © NextPit

Bagaimana untuk mematikan pemberitahuan Facebook Messenger untuk semua perbualan pada Android:

 1. Lancarkan apl Facebook Messenger
 2. Ketik menu tetapan (roda gigi)
 3. Ketik Pemberitahuan & Bunyi
 4. Ketik togol di bahagian atas halaman untuk menghidupkan atau mematikan pemberitahuan
 5. Pilih tempoh masa yang anda mahu pemberitahuan kekal diredam
Pemberitahuan messenger facebook androidpit 2

Pergi ke tetapan anda, ketik pemberitahuan & bunyi, kemudian togol pada halaman berikut / © NextPit

Mulakan Perbualan Rahsia Disulitkan

Pada tahun 2016, Facebook melancarkan komunikasi disulitkan satu-sama-satu melalui Facebook Messenger, AKA “Perbualan Rahsia.” Di sini ia menggunakan Protokol Isyarat, yang direka khusus untuk anda dan seorang yang lain sahaja.

Mula-mula, anda perlu mendayakan Perbualan Rahsia pada peranti anda (ia hanya boleh aktif pada satu peranti pada satu masa). Selepas ini, tekan ikon kepala sembang di bahagian atas sebelah kanan, tatal ke Perbualan Rahsia, dan togolnya. Setelah anda melakukan ini, buka sembang dengan mana-mana kenalan anda dan klik pada ikon kecil “i” di penjuru kanan sebelah atas. Selepas ini, pilih sahaja “Perbualan Rahsia.”

Sebagai peringatan tepat pada masanya, mod Perbualan Rahsia tidak sesuai dengan citarasa semua orang kerana penyulitan hujung ke hujung memecahkan beberapa ciri dalam Messenger, seperti menggunakannya merentas berbilang peranti, mengarkibkan perbualan lalu dan menghantar perkara seperti GIF animasi.

Sembang rahsia FB messenger

Penyulitan hujung ke hujung dengan Facebook Messenger / © bilik berita FB

Buat panggilan suara atau panggilan video dalam Facebook Messenger

Tahukah anda Facebook Messenger membenarkan anda membuat panggilan percuma? Nah, anda mungkin melakukannya. Tetapi adakah anda mengambil kesempatan daripadanya? Hanya ketik pada butang panggilan (diserlahkan di bawah) dalam salah satu tetingkap perbualan anda dan anda akan mula memanggil orang dalam perbualan itu.

fbmsgscren1

Mungkin sopan untuk memberi amaran lebih awal / © NextPit (screenshot)

Begitu juga, Facebook Messenger kini membenarkan panggilan video. Hanya tekan ikon kamera video di bahagian atas sebelah kanan untuk menjemput kenalan anda ke perbualan video!

Hantar gambar dengan Facebook Messenger

Adakah anda tahu anda boleh mengambil foto terus dari papan kekunci dalam Messenger? Nampak ikon kamera kecil itu? Ketik itu untuk menukar ruang papan kekunci anda menjadi pemidang tilik mini (yang anda juga boleh kembangkan). Anda boleh bertukar antara kamera depan atau belakang yang dipasang dan mengambil gambar pantas dengan butang hantar menegak yang diletakkan secara aneh betul-betul di tengah-tengah pemidang tilik. Ketik ikon imej kecil di sebelah kamera untuk memilih daripada gambar yang diambil sebelum ini.

tips messenger facebook androidpit 4

Anda boleh cuba menghantar gambar yang lebih bagus daripada saya, jika anda suka / © NextPit

Hantarkan acungan jempol dengan Facebook Messenger

Jika anda berasa seperti Miley Cyrus dan memerlukan ibu jari yang sangat besar, maka hanya tekan dan tahan butang Suka untuk membesarkan saiz ibu jari anda. Jika Suka yang mudah tidak berjaya kemudian tekan butang emoji kecil itu di hujung medan entri teks, tekan koleksi pelekat anda atau kembali ke papan kekunci yang disokong emoji peranti anda untuk bakat yang lebih ekspresif.

androidpit facebook thumbs up tip

Ketik butang ibu jari untuk melakukan sedikit seperti, atau tahan ia untuk mencipta yang lebih besar / © NextPit

Hantar atau lihat lokasi dengan Facebook Messenger

Jika anda mahukan cara yang sangat mudah untuk memberitahu rakan anda di mana anda berada di Facebook, ketik tanda + di sebelah kiri kotak teks anda. Salah satu pilihan yang anda lihat perlu ada untuk menghantar lokasi anda, selagi anda telah mendayakan Lokasi Langsung.

Begitu juga, jika rakan anda telah mendayakannya, hanya ketik pada mesej untuk memaparkan lokasi dari mana ia dihantar. Jika anda tidak mahu berkongsi lokasi anda sama sekali, pergi ke tetapan anda dan nyahtanda kotak “lokasi” itu.

Mengikuti rakan menggunakan Facebook Messenger

Cari cadangan rakan

Facebook Messenger membantu anda berhubung dengan orang dengan memberikan cadangan rakan berdasarkan hubungan bersama. Anda juga boleh menambah kenalan dalam Messenger tanpa perlu menyediakan perkara dengan permintaan rakan baharu.

 1. Buka Messenger dan ketik pada simbol orang
 2. Tatal ke bawah untuk melihat rakan baharu yang telah dicadangkan untuk anda
 3. Ketik butang tambah untuk memasukkan orang itu dalam kenalan Messenger anda atau butang sembunyikan untuk tidak melihat cadangan itu

Anda kini boleh bersembang dengan kenalan baharu anda melalui Facebook Messenger. Dalam butang di atas, anda juga harus melihat pilihan untuk mengakses permintaan mesej anda (daripada orang yang anda tidak pernah berhubung sebelum ini) dan menjemput telefon atau kenalan Facebook anda yang lain untuk menyertai Messenger.

AndroidPIT Facebook messenger 7903

Facebook Messenger memudahkan untuk mencari rakan anda / © NextPit

Buat pintasan kumpulan untuk Facebook Messenger

Jika terdapat krew yang anda bercakap dengan sepanjang masa, maka mengapa tidak memintas apl yang dilancarkan sama sekali dan menyematkan pintasan sembang kumpulan ke skrin utama anda? Hanya pergi ke tab Kumpulan anda di mana anda boleh memilih kumpulan sedia ada atau mencipta kumpulan baharu dan ketik butang menu kecil di bahagian atas sebelah kanan jubin Kumpulan. Dari sini cuma pilih ”Buat pintasan” untuk menambah pintasan kumpulan sembang pada skrin utama anda.

tips messenger facebook androidpit

Hanya pergi ke halaman Kumpulan anda, tekan menu dan buat pintasan skrin utama / © NextPit

Tinjauan Rakan Anda

Mendapatkan kumpulan – mana-mana kumpulan – untuk membuat keputusan tentang apa sahaja boleh menjadi proses yang mengecewakan. Facebook Messenger kini membenarkan anda meninjau rakan anda apabila mereka berada dalam sembang kumpulan.

Di bahagian bawah tetingkap sembang kumpulan, pergi ke ikon “+”. Pilih pilihan “Tinjauan” untuk membuat tinjauan pendapat anda sendiri, dan kemudian tambah dalam pilihan tinjauan pendapat anda sendiri. Apa yang perlu anda lakukan ialah duduk dan tunggu kezaliman majoriti untuk melakukan pemikiran untuk anda.

Alat dan ciri pada Facebook Messenger

Hantar GIF dalam Facebook Messenger

Buat sementara waktu sekarang Facebook Messenger mempunyai butang GIF khusus dalam apl Facebook Messenger, yang membolehkan anda menggunakan imej dari cawangan seperti Giphy dan Riffsy.

 1. Buka sembang Facebook Messenger dan ketik ikon smiley
 2. Pilih GIF dan masukkan istilah carian anda
 3. Ketik pada imej yang ingin anda hantar
 4. GIF akan muncul dalam sembang dan dimainkan secara automatik pada gelung
ANDROIDPIT facebook 6

Facebook Messenger kini dilengkapi dengan butang GIF berguna / © NextPit

Kongsi muzik anda dengan Spotify

Kita semua suka berkongsi perkara dengan rakan-rakan kita, dan kadangkala terdapat trek baharu yang hebat yang anda hanya perlu pergi ke sana untuk dinikmati oleh semua orang terdekat dan tersayang. Facebook dan Spotify telah bergabung tenaga untuk membantu memudahkan anda. Orang yang anda kongsi lagu akan dapat mendengar klip 30 saat terus dalam Messenger tetapi perlu membuka Spotify untuk mendengarnya sepenuhnya. Disebabkan ini, anda memerlukan apl Spotify, tetapi selepas itu, semuanya berjalan lancar:

 1. Pilih kenalan
 2. Ketik pada simbol “Plus”.
 3. Buka sambungan Spotify. Ini akan membuka Spotify dalam Facebook Messenger, dan membolehkan anda menaip nama lagu, artis atau senarai main yang anda ingin hantar
 4. Pilih muzik anda. Ia kemudiannya akan dihantar secara automatik kepada kenalan anda
AndroidPIT IT facebook messenger 1444

Sebarkan cinta muzik terima kasih kepada Spotify / © NextPit

Tukar Facebook Messenger menjadi Snapchat

Siapa kata anda memerlukan Snapchat? Tahun lepas, laman media sosial milik Facebook Instagram memperkenalkan ciri “Story” – yang untuk semua maksud dan tujuan kelihatan dan bertindak seperti Snapchat. Facebook Messenger telah menerima idea ini dan memperkenalkan “Hari Pengutusan”.

Hari Messenger membolehkan anda berkongsi kemas kini tentang hari anda dengan sama ada semua rakan anda atau hanya beberapa kenalan tertentu. Jangan risau, anda tidak perlu risau dengan memilih penapis yang sempurna atau sudut terbaik; semua mesej ini hilang selepas 24 jam.

Walau bagaimanapun, anda boleh melakukan sesuatu untuk menonjolkan siaran anda dengan penapis selfie berseni yang dikeluarkan pada bulan Disember. Mulakan “Hari” anda dengan menekan ikon foto di bahagian bawah skrin utama anda dan mula merakam.

Hantar wang melalui Facebook Messenger

Salah satu daripada banyak perkara yang kini boleh anda lakukan dengan Facebook Messenger ialah menghantar wang melalui aplikasi. Perkara pertama dahulu, anda perlu menyediakannya. Untuk menambahkan kad pada Facebook Messenger, pilih ikon Facebook anda di bahagian atas apl. Kemudian pergi Pembayaran > Tambah Kad Debit Baharu. Selepas ini, anda sudah bersedia untuk pergi.

Untuk memindahkan dana dalam apl, ketik pada pilihan “+” dan kemudian pilih “Pembayaran.” Pilih siapa yang akan menerima wang, masukkan amaun, dan kemudian tambah maklumat pembayaran anda.

wang tunai androidpit 2

Ka-ching! Facebook Messenger mempunyai pilihan pembayaran / © NextPit

Minta tumpangan menggunakan Facebook Messenger

Kembali pada tahun 2015, Facebook mula menjalin kerjasama dengan syarikat perkongsian perjalanan Uber dan Lyft untuk membolehkan pengguna memesan perjalanan tanpa meninggalkan aplikasi Messenger pada telefon pintar. Untuk mengaksesnya, cuma klik ikon kereta kecil di bahagian bawah skrin anda. Dalam pop timbul di bahagian bawah skrin, pilih perkhidmatan yang anda ingin gunakan.

Jelas sekali, ciri ini hanya tersedia di bandar di mana perkhidmatan tersebut juga tersedia. Tidak pernah menggunakan Uber atau Lyft? Tiada masalah. Anda boleh mendaftar untuk akaun Uber atau Lyft baharu dalam Messenger dalam masa beberapa saat dan mula menunggang.

Berinteraksi dengan bot

Facebook sedang melompat lebih dahulu ke dalam chatbotosphere. Bot yang dibangunkan oleh organisasi berita seperti CNN atau Wall Street Journal, sebagai contoh, menghantar pautan berita ke perbualan Pengutus Mesej anda berdasarkan minat atau pertanyaan anda; sesetengah membenarkan anda membuat pesanan untuk sesuatu secara terus melalui Messenger, seperti untuk pesanan piza atau sejambak bunga.

Ingin bercakap dengan algoritma? Buka apl, ketik tanda kilat di bahagian bawah sebelah kanan dan mula bersembang atau melanggan kemas kini biasa. Senarai bot yang tersedia boleh didapati di botlist.comemenuhi semua keperluan maklumat anda.

Main permainan bola keranjang tersembunyi di Facebook Messenger

Anda boleh bermain beberapa permainan berbeza di Facebook Messenger menggunakan ikon gamepad di menu bawah, tetapi adakah anda tahu terdapat juga permainan rahsia yang tersembunyi dalam emoji anda? Ciri hebat ini membolehkan anda bermain permainan bola keranjang semasa berbual. Permainan ini percuma, tetapi ia tersembunyi. Baca di bawah untuk cara mengaksesnya.

Cara bermain permainan bola keranjang tersembunyi Facebook Messenger:

 1. Buka sembang dengan salah seorang kenalan anda
 2. Hantar emoji bola keranjang kepada mereka. Ia dibulatkan dengan warna merah dalam tangkapan skrin sebelah kiri di bawah
 3. Setelah emoji dihantar, hanya ketik padanya untuk memulakan permainan
facebook messenger bola keranjang

Skor terbaik saya hanya satu… / © NextPit

Adakah terdapat petua atau bantuan Facebook Messenger lain yang anda perlukan? Beritahu kami dalam ulasan di bawah.

 • Apl pemesejan terbaik 2019