Petua dan helah Pokémon Quest untuk menjadi yang terbaik

92
Tangkapan skrin 20180627 103500
© Nintendo

Pokémon Quest mungkin bermain mengikut nostalgia anda, tetapi ia tidak bermain seperti permainan Pokémon biasa anda. Malah pemain veteran perlu mempelajari beberapa kemahiran baharu hanya untuk permainan ini, termasuk…memasak? ya. Sama ada pada Nintendo Switch, Android atau iOS, kami mempunyai petua yang anda perlukan untuk menjadi yang terbaik.

 • RPG terbaik untuk Android
 • Pokémon Go: kini anda boleh berdagang dengan rakan anda!

Apabila anda mula-mula bermain Pokémon Quest, tutorial ringkas akan membiasakan anda dengan asas permainan. Berkawan dengan Pokémon, pergi ke ekspedisi untuk melawan Pokémon liar dan masak makanan yang lazat di kem asas anda untuk menarik lebih banyak Pokémon untuk pasukan anda.

Koleksi Pokémon anda boleh dinaik taraf dan berkembang, sudah tentu, tetapi kami akan membincangkannya sedikit kemudian. Pertama, berikut ialah cara bermain untuk memanfaatkan permainan sepenuhnya.

Lompat ke:

Taktik pertempuran

1. Manual vs auto-main: bila untuk memukul dan berlari

Ia membantu untuk memberi perhatian kepada pertempuran. Pokémon Quest mempunyai fungsi automain yang boleh menjadi hebat apabila anda perlu mengisar banyak ekspedisi mudah, tetapi mengawal Pokémon anda secara manual selalunya membawa kepada hasil yang lebih baik.

 • Mod manual termasuk butang ‘Scatter’, yang menghantar Pokémon anda berjalan ke arah yang berbeza. Ini boleh menjadi penting untuk bertahan melawan serangan kesan kawasan yang kuat daripada bos, dan membolehkan Pokémon anda pulih
 • Jika ekspedisi itu termasuk Pokémon yang memusnahkan diri sendiri seperti Koffing dan Voltorb, awasi Pokémon tersebut dan Sebarkan pasukan anda secara manual sebelum ia meletup untuk mengelakkan tembakan mesra.
 • Semasa pertempuran bos yang sukar, tukar kepada mod manual kerana ramai bos lebih terdedah kepada pergerakan tertentu berbanding yang lain, dan permainan ini kurang hebat dalam memilih gerakan yang betul secara automatik.
pokemonquest1

Pergerakan Scatter di sebelah kanan hanya boleh dicetuskan secara manual. / © NextPit (tangkapan skrin)

2. Setiap pasukan memerlukan kereta kebal

Pertahanan adalah peranan penting dalam mana-mana pasukan yang berkesan. Pasukan anda boleh mempunyai 3 Pokémon dan salah seorang daripada mereka mestilah tangki, atau pertahanan.

 • Kereta kebal anda mestilah Pokémon yang bertahan dengan HP tinggi pada pasukan anda. Ini adalah Pokémon yang anda patut lemparkan ke dalam bahaya untuk menyerap pukulan daripada musuh tanpa jatuh, membenarkan Pokémon anda yang lebih rapuh dengan serangan yang lebih baik untuk mendapatkan pukulan mereka.
 • Pokémon yang sukar seperti Onix atau Golem dengan Harden menghasilkan kereta kebal yang hebat. Pastikan anda memberikan banyak Batu Perkongsian kepada tangki anda supaya ia boleh memberi manfaat kepada seluruh pasukan anda. Dengan tangki yang berdedikasi dalam pasukan anda, anda sepatutnya dapat menghadapi pergaduhan bos yang paling sukar sekalipun.
 • Ahli pasukan anda yang lain harus terdiri daripada pengedar kerosakan dengan statistik serangan yang tinggi, dan Pokémon ‘sokongan’ dengan keupayaan istimewa (seperti Confuse) untuk mengganggu lawan anda. Pemain MMORPG mungkin sudah biasa dengan peranan ini.

3. Mengetahui medan perang

Tidak seperti permainan Pokémon tradisional anda, kelemahan jenis tidak berkuat kuasa dalam Pokémon Quest. Contohnya, jenis api anda tidak akan lebih lemah berbanding jenis air. Tetapi kawasan tertentu di Pulau Tumblecube melakukan kuasa kepada jenis Pokémon tertentu semasa bertarung di kawasan itu. Jadi, jika anda perasan bahawa kawasan yang anda terokai menguatkan jenis api, maka pertimbangkan untuk membawa kawasan anda untuk ekspedisi, walaupun mereka biasanya bukan sebahagian daripada pasukan A anda.

 • Libatkan pertengahan taktikal anda dengan permainan strategi Android terbaik
 • Bersedia untuk berderu? Ini adalah permainan pertempuran terbaik untuk Android

Panduan memasak

Tinggalkan Pokéballs sekolah lama anda di rumah, kerana kemahiran memasak lebih penting daripada tangan melontar yang baik di Pulau Tumblecube. Bahan masakan dimenangi dalam ekspedisi, dan pada mulanya anda tidak akan tahu banyak resipi, walaupun anda boleh bertuah dan menyelesaikannya dengan menggabungkan bahan rawak ke dalam periuk memasak.

1. Pokémon yang berbeza mempunyai citarasa yang berbeza

Hidangan tertentu akan menarik beberapa jenis Pokémon; contohnya hidangan “Hot Pot a la Cube” menarik Pokémon jenis api, manakala “Get Swole Syrup a la Cube” menarik Pokémon jenis berlawan, contohnya.

Petikan skrin 20180711 152743 Pokmon Quest 1

Tumblecube Pokémon hanya boleh tertarik dengan masakan. / © NextPit (tangkapan skrin)

2. Memahami jumlah ramuan

Sama seperti resipi kehidupan sebenar, berat dan sukatan adalah penting. Beri perhatian kepada penerangan resipi untuk mengetahui banyak bahan untuk digunakan. Ia mungkin kedengaran samar-samar, tetapi perihalan seperti “banyak” atau “sedikit” sebenarnya merujuk kepada jumlah yang tepat! Inilah maksud permainan dalam bahasa Inggeris biasa:

 • “Semua lot” = 4 slot
 • “Banyak” = 3 slot
 • “Beberapa” = 2 slot
 • “Sedikit” = 1 slot

Meningkatkan Pokémon anda

1. Latihan

Pokémon akan memperoleh pengalaman dan tahap dengan melakukan ekspedisi, tetapi anda juga boleh mempunyai Pokémon lain “melatih” mereka untuk mendapatkan lebih banyak EXP. Pokémon jurulatih sentiasa dikorbankan dalam proses ini, jadi pada asasnya anda membuang Pokémon yang tidak diingini untuk menghidupkan kegemaran anda.

 • Apabila sama ada berlatih untuk mendapatkan lebih banyak EXP atau menukar langkah, Pokémon yang berkaitan menjadikan guru terbaik: sentiasa sama ada menggunakan spesies Pokémon yang sama, keluarga Pokémon atau jenis Pokémon untuk hasil terbaik
 • Jika ada langkah yang anda mahukan Pokémon anda boleh belajar di peringkat evolusi yang lebih rendah, pastikan anda mengubahnya sebelum ia berkembang. Evolusi bentuk akhir sebenarnya lebih sukar untuk diajar langkah baharu.
Petikan skrin 20180711 152854 Pokmon Quest 1

Statistik tidak bagus pada tahap 1, tetapi sedikit penjagaan, perhatian dan Power Stones boleh membantu. / © NextPit (tangkapan skrin)

2. Bonus Bingo

Bonus Bingo diaktifkan apabila tiga Power Stones berturut-turut berbaris. Setiap Pokémon mempunyai Tiga Bonus Bingo, dan setiap satu daripada ini boleh menjadi salah satu daripada tiga.

 • Sebelum memilih untuk membangunkan Pokémon, semak Bonus Bingonya, kerana ia boleh mengubah sepenuhnya cara Pokémon tertentu itu bermain.
 • Sebagai contoh, salah satu Bonus Bingo Snorlax memberikannya +550 serangan, serta-merta menjadikannya salah satu Pokémon terbaik dalam keseluruhan permainan.

Kami harap anda mendapati petua ini berguna dalam perjalanan anda untuk menjadi tuan Pokémon Pulau Tumblecube! Adakah anda mempunyai petua lain yang ingin anda kongsikan dengan rakan pemain anda?