Petua dan helah Siri: arahan terbaik yang perlu anda ketahui

85
Semakan NextPit iPhone11ProMax 38
© NextPit / Ben Miller

Siri ialah kegemaran lama dalam pasaran pembantu AI yang kini penuh sesak. Pemilik iPhone dan peranti Apple yang lain sudah pasti sudah biasa dengan Siri, tetapi banyak perkara yang boleh dilakukan untuk anda yang mungkin belum anda dengar lagi kerana ciri baharu ditambahkan sepanjang masa. Dalam artikel ini, kami telah mengumpulkan semua arahan Siri yang paling berguna, daripada asas kepada ciri yang lebih maju.

Lompat ke bahagian:

Bagaimana untuk memanggil Siri

Terdapat beberapa cara untuk mendapatkan perhatian pembantu anda. Pada iPhone anda, sebaik sahaja anda mendayakan pilihan, anda boleh bertanya soalan dan memberi arahan kepadanya dengan memulakan dengan, “Hei Siri.” Anda juga boleh menekan dan menahan butang tengah pada Apple Earpods atau ketik dua kali pada salah satu AirPod anda untuk mengaktifkan Siri tanpa perlu menyebut “Hei Siri.” Pada komputer Mac, anda juga boleh mengklik ikon Siri dalam bar menu. Ia sentiasa bersama anda, walaupun pada Apple Watch, iPad dan Apple TV. Untuk menghidupkan Siri, pergi ke Tetapan > Siri > Hey Siri > Hidup.

AndroidPIT iphone se eric 9929

Memikirkan Siri tidak begitu sukar jika anda mempunyai panduan. Mari mulakan / © NextPit

Asas-asas

tetapan

Anda boleh memberitahu Siri untuk menghidupkan atau mematikan perkara berikut: Wi-Fi, Bluetooth, data wayarles, mod kapal terbang, mod jangan ganggu dan syif malam. Anda juga boleh membuat pelarasan pada kecerahan skrin atau kelantangan audio, dengan menyebut “putarkan kelantangan/kecerahan ke atas/turun”. Anda juga boleh menukar bahasa dan jantina suara Siri.

Ia juga bagus untuk mengkonfigurasi Siri supaya dapat menyebut nama anda dan memahami hubungan anda dengan orang lain. Untuk mengajarnya cara menyebut nama anda, cuma sebut “Belajar menyebut…”. Untuk mengajarnya siapa ibu, abang dan orang penting lain dalam hidup anda, cuma sebut “Ibu saya ialah Kathy Smith,” dan ia akan mengaitkannya dengan kenalan sedia ada.

 • Kajian iPhone 11 Pro: Karya besar Apple mempunyai harganya

Perintah khusus apl

Siri berfungsi dengan apl asli dan beberapa apl pihak ketiga. Hanya beritahu Siri untuk “Buka…” kemudian sebut nama apl. Dengan Siri, anda boleh mengambil foto biasa atau swafoto dan kemudian melihat foto dalam apl pilihan anda, semuanya tanpa perlu menyentuh skrin atau butang. Anda boleh memintanya untuk memanggil anda Uber atau Lyft, membuat pembayaran kepada rakan dengan Paypal dan juga mencari arah aliran reka bentuk di Pinterest. Beberapa ciri yang paling sering anda gunakan, bagaimanapun, lebih berkemungkinan melibatkan pemesejan dan panggilan, yang akan kami sampaikan dalam bahagian seterusnya.

AndroidPIT iPhone SE 4303

Ambil foto bebas tangan / © NextPit

Komunikasi

Menghantar panggilan dan teks menggunakan Siri adalah mudah, tidak kira apl yang anda suka gunakan untuknya. Untuk menghantar mesej melalui apl pilihan anda, cuma sebut “Mesej John di WhatsApp ‘Jumpa nanti’,” tetapi tukar WhatsApp untuk Facebook Messenger, Skype, WeChat atau orang lain sesuka hati. Anda juga boleh “Panggil ibu” atau “Panggil ibu di WhatsApp” atau “Facetime Mom”.

Anda juga boleh menggunakan Siri untuk tweet, menyemak dan menghantar e-mel serta menyemak mesej mel suara. Hanya gunakan arahan berikut:

 • “Tweet ‘Percutian saya berjalan lancar kerana New York adalah bandar terbaik’.”
 • “Hantar e-mel kepada Dennis tentang pembayaran bil dan katakan ‘Adakah anda telah membayar bil air bulan ini?’.”
 • “Periksa emel.”
 • “Baca mesej baharu.”
 • “Baca mesej WhatsApp baharu.”
 • “Adakah saya mempunyai mel suara baharu?”
 • “Mainkan mel suara daripada Scott.”
AndroidPIT Sergio sedang memikirkan untuk mendapatkan iphone 3169

“Hei Siri…hubungi ibu melalui WhatsApp.” / © NextPit

Kekal teratur

Siri boleh membantu anda mengikuti tugas harian, peringatan dan mesyuarat anda. Anda boleh memberitahunya untuk mengingatkan anda tentang perkara pada masa tertentu atau apabila anda tiba di tempat tertentu, contohnya, “Ingatkan saya untuk memberi makan kucing apabila saya pulang ke rumah pada pukul 7 malam”. Jika peringatan bukan yang anda perlukan, anda juga boleh menetapkan pemasa untuk menyentak anda dalam masa 15 minit untuk memeriksa makanan di dalam ketuhar. Anda juga boleh meminta Siri menambahkan perkara pada senarai sedia ada dalam apl Peringatan, dengan menyebut sesuatu seperti “Tambahkan salad pada senarai runcit saya”.

Untuk memastikan anda bangun tepat pada masanya untuk hari sibuk anda di hadapan, sebut “Bangunkan saya pada pukul 5 PG,” kemudian beritahunya untuk “Matikan semua penggera”, sebaik sahaja anda terjaga. Untuk mendapatkan gambaran keseluruhan jadual anda pada hari itu, tanya “Apakah janji temu yang saya ada hari ini?”. Jadualkan mesyuarat dengan cekap dengan menyebut “Jadualkan mesyuarat dengan Jennifer pada pukul 4 petang hari ini,” dan kemudian batalkan dengan menyebut “Batalkan janji temu pukul 4 petang saya”.

Cari

Anda boleh meminta Siri mencari perkara dalam talian dan pada telefon anda. Berikut ialah beberapa arahan dan soalan yang boleh anda gunakan untuk mengetahui perkara yang anda ingin ketahui:

 • “Adakah saya memerlukan payung hari ini?”
 • “Bagaimana cuaca hari ini?”
 • “Tunjukkan foto semalam.”
 • “Cari foto Chicago.”
 • “Pukul berapa di London, UK?”
 • “Berapakah harga saham Apple?”
 • “Berapa auns dalam satu paun?”
 • “Apakah 18 peratus daripada $40?”
 • “Apakah definisi elucubrate?”
 • “Apakah yang menjadi sohor kini di Twitter?”

Hiburan

Muzik

Anda boleh menggunakan Siri untuk mengawal muzik dengan suara anda. Perintah asas seperti main, jeda, langkau, seterusnya, berhenti dan mainkan lagu sebelumnya semuanya berfungsi seperti yang anda jangkakan. Untuk memainkan lagu tertentu, hanya sebut “Mainkan ‘Can’t Buy Me Love’ oleh The Beatles” atau cuba pilihan yang lebih luas dengan “Mainkan lagu-lagu popular dari 1964” atau “Shuffle my Sixties playlist”. Untuk menentukan lagu seterusnya untuk dimainkan, cuma sebut “Selepas ini, mainkan ‘A Hard Day’s Night’,” atau “Main lebih seperti ini,” untuk yang serupa. Jika anda menyukai apa yang anda dengar, tanya “Lagu apakah ini?” untuk mengetahui melalui Shazam, atau beritahu Siri untuk membelinya untuk anda.

 • Cara mengalihkan Muzik Google Play ke iTunes

Wayang

Siri juga boleh membantu anda memilih filem juga. Tanya dia “Apakah sinopsis ‘Guardians of the Galaxy Vol. 2’?” dan kemudian jika anda suka bunyinya, tanya sama ada ia dimainkan di teater berhampiran anda. Siri boleh mengisi anda di lokasi dan masa tayangan akan datang di kawasan anda.

sukan

Dengan Siri, trivia dan markah sukan sentiasa tinggal satu soalan sahaja. Teruskan mengikuti berita untuk pasukan atau liga kegemaran anda dengan arahan sukan Siri berikut:

 • “Adakah Yankees menang?”
 • “Bagaimana keadaan Red Sox semalam?”
 • “Apakah markah kali terakhir Yankees bermain Boston Red Sox?”
 • “Permainan besbol apa yang diadakan hari ini?”
 • “Apakah kedudukan bola sepak kolej?”

Perintah keseronokan rawak

Adakah awak bosan? Cuba arahan yang menyeronokkan ini:

 • “Beritahu saya jenaka.”
 • “Ketuk ketuk.”
 • “Kenapa ayam itu melintas jalan?”
 • “Apa yang Musang itu katakan?”
 • “Apakah sifar dibahagikan dengan sifar?”
 • “Pesawat apa yang terbang di atas saya?”

Berhati-hati dengan sebarang helah Siri yang anda dengar tentang yang melibatkan rentetan tiga nombor. Orang gurauan telah menyiarkan petua palsu di media sosial, mencadangkan gabungan nombor tertentu akan mencetuskan ciri hebat. Tetapi, sebenarnya, nombor ini mengarahkan telefon untuk mendail perkhidmatan kecemasan. Jangan beritahu Siri untuk mendail 911 atau mana-mana nombor lain yang anda mungkin tidak tahu sebagai kod kecemasan di kawasan lain: 000, 108, 999, 110 atau 112.

siri

Beritahu Siri untuk mencari gambar paus pembunuh atau anak kucing apabila anda bosan / © NextPit

Di mana sahaja

Navigasi

Siri boleh membantu anda sampai ke tempat yang anda mahu pergi tanpa perlu mengangkat jari untuk menavigasi. Dapatkan arah ke tempat kerja dengan menaiki basikal atau pengangkutan awam, ketahui betapa teruknya trafik semasa dalam perjalanan pulang dengan kereta dan ketahui ETA anda dengan segera. Cuma sebut “Cari arah transit/memandu/berjalan ke tempat kerja/destinasi lain”, “Bagaimanakah saya boleh pergi ke In-N-Out Burger dengan basikal?” atau tanya “Apakah ETA saya?”. Apabila anda melakukan perjalanan yang jauh, anda juga boleh memberitahunya untuk “Semak status penerbangan Penerbangan US Airways 1234”.

Cadangan

Apabila anda dalam perjalanan, Siri boleh membantu anda mencari aktiviti untuk dilakukan di kawasan anda. Ia boleh menemui stesen minyak yang dibuka pada tengah malam, farmasi atau muzium seni terdekat, tempat terbaik untuk mendapatkan burger di Manhattan dan juga menempah meja untuk anda.

Rumah pintar

Dengan Siri dan HomeKit, anda boleh mengawal rumah pintar anda tanpa mengangkat jari – dan bukankah jenis kemudahan itu menyebabkan anda membeli semua alat itu sejak awal? Tetapkan mood dengan memprogramkan frasa seperti “Majlis makan malam”, “Masa parti”, “Saya di rumah” atau “Malam filem” untuk mengaktifkan tetapan pada berbilang peranti serentak, seperti menghidupkan atau mematikan lampu, menghidupkan TV atau disko hidupkan bola, menukar suhu dalam bilik tertentu, menghidupkan radio dan tugasan yang serupa.

androidpit wwdc 2019 337

Anda boleh bercakap dengan Siri pada Apple TV / © Apple anda

Banyak yang boleh anda lakukan dengan Siri untuk menjadikan hidup anda lebih mudah jika anda mencuba petua dan helah ini. Jika anda sukar mengingati arahan, anda boleh bertanya kepada Siri “Apa yang boleh anda bantu saya?” atau hanya sayapnya – pembantu biasanya bijak untuk memahami arahan mudah.

Apakah helah Siri kegemaran anda? Beritahu kami dalam ulasan.

Sumber:
epal, Cnet