Petua dan kiat penting untuk Facebook pada tahun 2018

105
Facebook 02
© DR-images/Shutterstock

Mari kita hadapi, adalah mustahil untuk tidak berasa sedikit paranoid selepas semua isu data dan privasi yang menjadi berita baru-baru ini, tetapi pada masa yang sama, Facebook memainkan peranan besar dalam kehidupan ramai orang. Dalam artikel ini, kami membincangkan beberapa petua dan kiat penting untuk membantu anda memanfaatkan aplikasi sepenuhnya.

 • Ketahui apl yang menjejaki anda di Facebook dan padamkannya
 • Facebook masih menjadi kebakaran sampah kerana eksekutif menepis kesalahan

Melindungi akaun anda, memastikan segala-galanya adalah peribadi, menghalangnya daripada memakan data anda dan memilih perkara yang anda mahu lihat pada garis masa anda sepatutnya menjadi perkara asas yang perlu ada pada akaun anda untuk menjadikan pengalaman Facebook anda lebih baik.

Lompat ke:

Pastikan akaun anda selamat dan terjamin

Muat turun data Facebook anda

Seperti yang anda ketahui, Facebook telah menjadi tumpuan baru-baru ini atas semua sebab yang salah, yang telah membawa kepada rasa tidak percaya dan kemarahan yang besar terhadap gergasi media sosial itu. Sememangnya, perkara sedang dilaksanakan untuk mencuba dan memperbetulkan perkara itu. Agak terlambat, mungkin? Walau bagaimanapun, adalah baik untuk mengambil kesempatan daripada mereka.

Satu ciri ialah keupayaan untuk memuat turun data anda. Ini adalah sesuatu yang anda boleh lakukan dengan mudah melalui aplikasi.

 • Pergi ke Tetapan
 • Klik Muat turun maklumat anda untuk salinan data Facebook anda
 • Tunggu sehingga data anda dimuat turun (ini mungkin mengambil masa kira-kira setengah jam)

Anda kini boleh menyemak segala-galanya dari saat anda mendaftar ke Facebook hingga hari ini.

muat turun data

Adakah sesuatu yang mengejutkan anda apabila anda memuat turun data anda? / © NextPit

Semak privasi anda

Tiada masa yang lebih baik untuk melakukan Pemeriksaan Privasi. Selain menyemak siapa yang boleh melihat siaran dan maklumat anda, anda juga boleh menyemak aplikasi lain yang anda log masuk melalui Facebook. Saya terkejut melihat beberapa aplikasi yang saya tidak pernah dengar, tetapi ini boleh dialih keluar dengan mudah menggunakan menu.

 • Pergi ke Tetapan
 • Ketik Tetapan Privasi
 • Ketik Semak beberapa tetapan penting dan mulakan proses
pemeriksaan privasi2

Berhati-hati dengan tetapan privasi adalah penting / © NextPit

Hadkan siaran lama anda

Jika anda telah lama menggunakan Facebook, anda mungkin mempunyai banyak siaran dan senarai rakan yang besar, mungkin termasuk orang yang anda tidak kenali, rakan lama, bekas rakan sekerja, keluarga dan sebagainya. Oleh sebab itu, adalah berguna untuk menyemak tetapan berikut.

 • Tatal ke bawah ke Privasi dalam Tetapan
 • Pilih Garis Masa dan Penandaan

Kini anda boleh mendayakan semakan teg sebelum ia benar-benar muncul pada garis masa anda, serta mengehadkan siaran lepas sekali gus, sekiranya anda mempunyai beberapa siaran awam bersembunyi di sana di suatu tempat.

hadkan jawatan2

Hadkan siaran lepas ialah cara terpantas untuk memastikan hanya rakan anda boleh melihat siaran anda © NextPit

Mematikan pengecaman muka

Anda mungkin tidak tahu bahawa apa yang dipanggil ‘ciri’ ini wujud. Facebook mendakwa pengecaman muka digunakan untuk memerangi profil palsu atau untuk memaklumkan pengguna apabila foto/video baharu mereka telah dimuat naik, walaupun mereka belum ditag. Walau bagaimanapun, adalah sukar untuk mempercayai Facebook dengan data sensitif sedemikian, memandangkan skandal privasi berterusan dan kebocoran yang mengelilingi syarikat itu. Berikut ialah cara untuk menarik diri daripada ciri ini:

 • Ketik butang Menu/Lagi (3 garisan mendatar) di penjuru kanan sebelah atas
 • Tatal ke bawah ke Tetapan & Privasi. Pilih Tetapan.
 • Tatal ke bawah ke bahagian Privasi dan ketik pada Pengecaman muka.
 • Ketik pada soalan Adakah anda mahu Facebook dapat mengenali anda dalam foto dan video dan pilih Tidak.
facerecogfacebook

Di mana untuk mencari pilihan pengecaman muka. / © NextPit

Buat makluman log masuk dan log keluar dari jauh

Jika anda bimbang tentang seseorang yang mungkin menggodam akaun anda, anda boleh menyediakan makluman log masuk dengan beberapa klik untuk menenangkan fikiran anda.

 • Facebook memantau data daripada mereka yang tidak menggunakan Facebook
makluman log masuk

Anda boleh memilih antara menerima pemberitahuan utusan atau e-mel / © NextPit

Jika anda berada dalam situasi di mana anda perlu log keluar daripada peranti anda, katakan jika telefon anda dicuri, ini juga boleh dilakukan dari jauh melalui apl.

Manfaatkan Facebook sepenuhnya

Pilih perkara yang terdapat pada suapan anda

Walaupun anda tidak mempunyai kawalan penuh ke atas suapan berita anda, anda boleh melakukan banyak perkara berkaitan senarai rakan anda. Anda boleh pergi ke senarai rakan anda dan menetapkan jenis rakan mereka secara individu. Facebook kemudiannya akan menentukan berapa banyak kandungan mereka yang anda lihat.

Contohnya, memilih rakan rapat bermakna anda tidak akan terlepas siaran – mereka akan muncul dahulu di bahagian atas suapan anda. Di samping itu, anda boleh menyahikuti rakan yang siarannya anda tidak mahu lihat lagi. Ia mungkin satu proses yang membosankan, tetapi akhirnya anda akan melihat lebih banyak perkara yang anda benar-benar mengambil berat.

garis masa

Lihat lebih banyak siaran rakan baik anda / © NextPit

Cuba Facebook Lite

Jika telefon anda berjalan sangat perlahan, jangan lupa bahawa terdapat versi Lite kedua-dua Facebook dan apl Messenger. Anda boleh menemui ini di Google Play.

 • Perkara hebat yang boleh anda lakukan dengan Facebook Messenger

Pilih pemberitahuan yang anda terima dan di mana

Bosan dengan telefon anda berdengung 24/7 kerana pemberitahuan? Apl Facebook memberi anda pilihan untuk membisukan pemberitahuan tolak sepenuhnya atau menerima hanya yang telah anda pilih. Untuk berbuat demikian, buka apl anda dan ketik pada butang Lagi di sebelah kanan (diwakili oleh tiga baris).

 • Tatal ke bawah ke Tetapan dan ketik padanya.
 • Tatal ke bawah ke bahagian Pemberitahuan dan pilih Tetapan pemberitahuan.
 • Dari sana anda boleh menanda pilihan Redam pemberitahuan tolak atau pilih pemberitahuan yang anda terima.
pemberitahuan facebook

Jangan sekali-kali merasa jengkel dengan pemberitahuan yang tidak berkaitan lagi! / © NextPit

Anda boleh memilih dan bertukar antara pemberitahuan tolak, e-mel, SMS atau dalam apl untuk semua aktiviti yang disenaraikan. Contohnya, jika anda sentiasa diganggu oleh makluman video langsung, anda boleh melumpuhkannya sepenuhnya atau menukarnya daripada pemberitahuan tolak kepada dalam apl sahaja. Kami akan mengatakan ini mungkin salah satu ciri paling berguna yang ditawarkan oleh apl Facebook.

Mempratonton dan mengedit foto

Fikirkan foto anda terlalu membosankan untuk disiarkan di Facebook? Nah, aplikasi itu membolehkan anda merapikan gambar anda dengan pelbagai penapis, pelekat dan kesan.

Anda boleh mengakses pilihan ini dengan membuka aplikasi dan mengetik pada ikon foto di sebelah bar status. Anda sepatutnya melihat pilihan edit di sudut kiri bawah gambar. Ketik untuk menambah kesan dan pelekat atau untuk menulis teks pada foto anda. Anda juga boleh menandakan rakan dalam mod edit. Ia bukan ciri revolusioner, tetapi ia pastinya menyeronokkan, seperti yang anda boleh lihat daripada foto di bawah.

edit gambar facebook kucing

Kucing anda tidak sepatutnya kelihatan marah selepas menggunakan beberapa pelekat gembira. / © NextPit

Hidupkan Penjimat Data

Secara lalai, Facebook memainkan video secara automatik dan ini menghabiskan data. Ia sangat mudah untuk menyelesaikan masalah.

 • Klik menu di bahagian atas sebelah kanan
 • Klik pilihan Penjimat Data

Pilihan Wi-Fi di bawah hanya akan kelihatan setelah anda mendayakan Penjimat Data dan Sentiasa matikan Penjimat Data pada Wi-Fi harus dipilih sebagai lalai.

penjimat data

Ini adalah penyelamat hayat apabila anda tidak mempunyai sambungan Wi-Fi / © NextPit

Semak berapa banyak masa yang anda luangkan di Facebook

Adakah anda ketagih dengan media sosial? Adakah anda menghabiskan terlalu banyak hari anda dengan wajah anda dibenamkan dalam telefon anda? Nah, Facebook kini membolehkan anda melihat dengan tepat berapa banyak masa yang anda luangkan pada apl mereka. Hanya pergi ke Tetapan dan Privasi dan cari Masa Anda di Facebook. Anda kemudiannya akan dapat melihat carta bar, menunjukkan berapa banyak masa yang anda habiskan untuk Facebook setiap hari dalam seminggu.

facebooktime

Seperti yang anda lihat, saya bukan peminat Facebook. / © NextPit

Sudah cukup dengan Facebook?

Tiada masa yang lebih baik untuk pergi

Ramai daripada anda mungkin merasakan keperluan untuk meninggalkan aplikasi sepenuhnya, dan itu boleh difahami selepas skandal Cambridge Analytica. Anda mempunyai beberapa pilihan, sama ada menyahaktifkan akaun anda, yang mana anda akan dapat mengaktifkannya semula dengan log masuk semula, atau memadamkannya secara kekal. Semua yang anda perlu ketahui boleh didapati dalam artikel khusus kami di sini:


 • Masanya telah tiba: inilah cara untuk memadam profil Facebook anda

AndroidPIT shutterstock 558278971 Facebook

Ramai orang sudah muak dengan Facebook / © shutterstock, AndroidPIT

Adakah anda mendapati petua dan petua ini berguna? Adakah anda mempunyai sebarang nasihat Facebook yang ingin anda kongsikan? Tinggalkan kami komen.