Petua penting untuk menjual telefon pintar lama anda

182
telefon terbaik 2018 1
© NextPit

Jika anda ingin memberikan atau menjual telefon pintar atau tablet lama anda, terdapat beberapa perkara penting yang perlu anda lakukan terlebih dahulu. Anda tidak mahu menyampaikan maklumat peribadi anda kepada orang lain secara tidak sengaja. Kami akan menerangkan cara untuk membersihkan peranti anda supaya ia bagus seperti baharu sebelum ia bertukar tangan, dan juga mencadangkan beberapa tempat untuk menderma atau menjual peranti anda, jika anda tidak pasti apa yang perlu dilakukan dengan telefon lama anda.

Tidak kira kepada siapa telefon atau tablet lama anda pergi, anda harus sentiasa mengelapnya (dalam dan luar) sebelum memberikannya kepada mereka. Sebab utama untuk ini adalah untuk melindungi privasi anda, tetapi ia juga akan memudahkan mereka untuk menyediakannya semula. Terdapat beberapa perkara penting yang perlu dilakukan apabila mengalih keluar data anda daripada telefon lama anda, yang disenaraikan di bawah.

Lompat ke:

1. Keluarkan kad SIM

Perkara pertama yang perlu dilakukan semasa menyediakan telefon lama untuk rumah baharu ialah mengeluarkan kad SIM anda. Walaupun anda mendapat SIM baharu dengan telefon baharu anda, yang lama anda mungkin mempunyai banyak kenalan anda yang disimpan padanya, jadi anda tidak mahu meninggalkannya.

Anda mungkin memerlukan alat lontar SIM untuk mengeluarkan dulang kad, tetapi jika anda tidak memilikinya, jangan takut, kerana kami telah menunjukkan kepada anda cara membuka dulang SIM tanpanya.

AndroidPIT Nokia 5 013

Keluarkan kad SIM dahulu ./ © NextPit

2. Nyahlekap/keluarkan kad memori

Jika anda mempunyai telefon dengan slot kad microSD, kemudian keluarkan kad SD. Cuma cari slot di tepi telefon anda atau di belakang penutup bateri.

Sebelum anda mengalih keluar kad, salin sebanyak mungkin foto, apl dan dokumen padanya, supaya anda boleh membawanya bersama anda ke telefon baharu anda dengan mudah.

3. Padamkan data anda

Perkara seterusnya yang perlu dilakukan ialah memadam data anda daripada telefon itu sendiri. Terdapat dua cara mudah untuk melakukan ini: sama ada pergi ke Tetapan dan cari bahagian sandaran/pulihkan, atau lakukan secara manual dengan butang perkakasan. Pastikan anda mempunyai sandaran penuh semua data anda sebelum anda mengambil langkah ini!

Selain itu, adalah penting untuk memastikan anda telah log keluar daripada akaun Google anda (dan Samsung, jika berkenaan) sebelum anda memadam telefon anda. Jika tidak, orang yang menerima telefon anda mungkin tidak dapat mengaktifkannya, kerana peranti itu akan dikunci dengan kata laluan anda.

 • Bagaimana untuk membuat sandaran data anda pada Android

Data berikut dipadamkan:

 • Tetapan akaun Google
 • Data konfigurasi tetapan dan aplikasi
 • Apl yang dipasang
 • Muzik
 • Foto
 • Data pengguna lain
 • Akaun terpaut (Facebook, Dropbox, Twitter, dll.)
tangkapan skrin menu tetapan semula sistem tetapan piksel

Tetapan > Sistem > Tetapkan Semula > Tetapan semula data kilang. / © NextPit

jika anda menyingkirkan peranti iOS, seperti iPhone, maka prosesnya sangat serupa. Sekali lagi, pastikan anda telah menyandarkan telefon anda sebelum anda melakukan ini. Menggunakan iCloud adalah cara paling mudah.

Pergi ke menu tetapan anda dan ikuti langkah berikut:

 1. Navigasi ke Tetapan Umum.
 2. Tatal ke bawah dan tekan Reset.
 3. Di bahagian atas, anda akan melihat beberapa pilihan. Anda mahu yang mengatakan Padam Semua Kandungan dan Tetapan.
 4. Anda kemudiannya perlu mengetik pada Padam iPhone dua kali untuk mengesahkan.
 5. Masukkan Kod Laluan anda diikuti dengan kata laluan Apple ID anda untuk memulakan proses pemadaman.
padam iphone

Tetapan > Umum > Tetapkan Semula > Padam Semua Kandungan dan Tetapan. / © NextPit

4. Bersihkannya

Setelah bahagian dalam telefon bersih, perkara seterusnya yang perlu anda lakukan ialah membersihkan bahagian luar juga. Mungkin tidak banyak yang boleh anda lakukan tentang calar pada skrin atau haus dan lusuh umum, tetapi anda boleh menjualnya tanpa kesan cap jari yang kotor di seluruh paparan.

Jika anda ingin menarik minat bakal pembeli, anda boleh menggunakan pelindung skrin dan menggantikan penutup bateri (jika ada).

Pembersihan skrin AndroidPIT 0049

Bersihkan! / © NextPit

5. Kotak semula

Jika anda pemilik Android yang baik, maka anda akan menyimpan kotak dan kepingan dan kepingan yang disertakan dengan telefon Android lama anda. Telefon pintar datang dengan semua jenis barang: daripada pengecas dan kabel USB ke fon kepala kepada alat SIM untuk menggantikan getah fon telinga. Lebih banyak barangan ini boleh anda dapatkan semula ke dalam kotak (walaupun ia bukan peralatan asal) semakin besar kemungkinan telefon lama anda kelihatan terjaga.

androidpit samsung fast charger note 5

Cuba bulatkan semua bit yang pada asalnya disertakan dengan telefon. / © NextPit

Apa yang perlu dilakukan dengan telefon lama?

Terdapat banyak perkara berbeza yang boleh anda lakukan dengan telefon lama:

 • Hadiahkan kepada rakan atau ahli keluarga
 • Sumbangkan kepada badan amal yang memberi nafas baru kepada telefon pintar lama (seperti Kitar Semula untuk Badan Amal, Telefon Bimbit untuk Askaratau Warga Hijau)
 • Kitar semula (melalui pembawa anda, dalam talianagensi tempatan, atau EPA)
 • Jual (sama ada keseluruhan atau untuk bahagian)
 • Tukarkan ia untuk naik taraf
 • Beri ia nafas baru dalam salah satu cara imaginatif ini
AndroidPIT galaksi mati s6 3076

Anda masih boleh menjual telefon pintar yang rosak. / © NextPit

Di mana untuk menjual telefon lama?

Jika anda telah memutuskan untuk menjual telefon anda, terdapat beberapa pilihan: jika telefon dalam keadaan baik (dan anda masih mempunyai kotak), tempat terbaik untuk menjual apa-apa barang terpakai ialah eBay. Dapatkan beberapa gambar yang menarik, isikan banyak butiran dan muat naik Android atau iPhone lama itu ke pasaran terpakai. Anda juga mempunyai pilihan tapak seperti Swappa, Jual Selatau Craigslist.

Selain menjualnya secara dalam talian, terdapat juga kedai pajak gadai, EcoATMPenukar Tunai, pasaran elektronik, jualan garaj, iklan, malah peruncit besar selalunya mempunyai tawaran beli balik atau tukar beli.

Perkara paling mudah untuk dilakukan ialah menjual semula telefon itu kepada pembawa yang anda beli, tetapi tidak semua telefon diterima (terutama telefon yang sangat lama atau tidak popular) dan anda tidak mungkin mendapat nilai tertinggi dengan cara itu.

Beritahu kami jika anda berjaya menjual telefon lama anda atau perkara yang anda lakukan dengan telefon lama anda sebaik sahaja anda mendapat yang baharu dalam ulasan.