Petua & Trik Android 10: 7 ciri baharu terbaik yang anda tidak tahu

91
MGL9797
© NextPit

Android 10 telah mendarat pada telefon pintar Pixel dan mula mengalir ke peranti yang tidak dibuat oleh Google juga. Jika anda baru sahaja memuat turun kemas kini, ini ialah ciri baharu yang perlu anda semak dahulu.

Beberapa ciri Android 10 baharu telah lama diminta oleh pengguna, manakala yang lain menangani kebimbangan privasi yang semakin meningkat. Google telah meletakkan banyak perkara dalam kemas kini perisian ini, yang merupakan yang pertama menggugurkan tema manis dan pergi untuk nama dan penjenamaan yang lebih matang. Berikut ialah senarai petua dan kiat terbaik kami untuk Android 10.

Pintasan:

  1. Balasan Pintar
  2. Pilihan perkongsian yang lebih bijak
  3. Kongsi Rangkaian Wi-Fi dengan kod QR
  4. Mod Gelap
  5. Mod Fokus
  6. Bertindak tegas dengan kebenaran apl
  7. Gerak isyarat baharu untuk navigasi
  • Bagaimana untuk memuat turun dan memasang Android 10 pada telefon pintar anda

Balasan Pintar, apa sahaja apl pemesejan yang anda gunakan

Salah satu ciri baharu pertama yang anda akan perhatikan pada Android 10 ialah Balasan Pintar. Ia membolehkan anda membalas mesej dengan salah satu jawapan cadangan Google (termasuk emoji) dan juga terus dari bar pemberitahuan. Ia telah tersedia untuk apl Google sebelum ini, tetapi dengan Android 10 ia akan datang kepada semua apl pemesejan termasuk WhatsApp dan Facebook Messenger.

jawapan pintar android 10

Balasan Pintar boleh menawarkan balasan ringkas melalui butang dalam bar pemberitahuan pada Android 10 / © NextPit

Dengan privasi menjadi sebahagian besar daripada Android 10, Google dengan pantas menyatakan bahawa Balasan Pintar menggunakan AI pada peranti untuk menyelesaikan jawapan yang dicadangkan, dan tiada apa-apa dihantar ke pelayan Google. Anda tidak mendapat pilihan pada setiap mesej, sudah tentu, AI masih belum begitu baik, tetapi anda akan terkejut betapa kerap ini boleh menyelamatkan anda daripada membuka aplikasi dan menaip jawapan ringkas.

Pilihan perkongsian yang lebih bijak

Perkongsian pada Android sentiasa menjadi sedikit kerumitan tetapi dengan Android 10, Google telah menjadikan semuanya lebih mudah. Menarik menu kongsi kini memberi anda lebih banyak pilihan untuk menghantar pautan, imej dan data lain kepada orang lain daripada telefon pintar anda. Selain SMS, apl pemesejan popular dan e-mel, kini terdapat pilihan untuk berkongsi dengan banyak apl lain. Berkongsi dengan Google Keep, sebagai contoh, menjimatkan anda perlu menyalin dan menampal teks daripada halaman web atau mesej ke apl pengambilan nota anda.

perkongsian menu android 10

Anda tahu mempunyai lebih banyak pilihan perkongsian pada Android 10 / © NextPit

Anda juga boleh berkongsi dengan lebih cepat dan mudah dengan diri anda sendiri. Salah satu contoh terbaik perkara ini ialah berkongsi tab Chrome dengan salah satu peranti anda. Jika saya menggunakan Chome pada telefon pintar saya dan ingin meneruskan membaca pada tablet saya untuk mendapatkan paparan yang lebih besar, menu Kongsi baharu dalam Android 10 membolehkan saya menghantar tab antara kedua-dua peranti dengan mudah.

Kongsi Rangkaian Wi-Fi dengan kod QR

Berkongsi kata laluan Wi-Fi dengan rakan dan rakan sekerja sentiasa menyusahkan pada Android, terutamanya jika kata laluan itu adalah rentetan panjang nombor dan huruf rawak. Kini, Google telah mengambil sehelai daun daripada buku Huawei dan mengintegrasikan perkongsian Wi-Fi terus ke dalam OS. Daripada tetapan Wi-Fi, anda boleh memilih untuk berkongsi rangkaian anda yang disambungkan melalui kod QR. Menu juga memaparkan kata laluan dengan jelas supaya anda boleh membacakannya kepada lebih atau satu pihak jika anda mahu. Nota: kami telah mengedit tangkapan skrin di bawah untuk menyembunyikan kata laluan atas sebab yang jelas.

perkongsian wifi android 10

Berkongsi kata laluan dan rangkaian Wi-Fi adalah lebih mudah pada Android 10 / © NextPit

Mod Gelap

Pengguna Android telah meminta yang ini untuk seketika, dan akhirnya ia di sini. Pada Android 10, kini terdapat mod gelap seluruh sistem. Anda boleh menguisnya dalam menu tetapan, atau mencipta tetapan jubin pantas untuk menghidupkan dan mematikan daripada menu lungsur cepat. Mod gelap mempengaruhi apl yang disokong dan semua menu Android. Ia akan bermula secara automatik apabila anda bertukar kepada mod penjimat bateri, memandangkan penjimatan hayat bateri pada paparan OLED adalah salah satu sebab utama orang ramai memanggil ciri ini dan mengapa mod gelap begitu popular.

mod gelap android 10

Jimat hayat bateri dengan Mod Gelap pada Android 10 / © NextPit

Mod Fokus

Sebahagian daripada pakej Kesejahteraan Digital Google, Mod Fokus bertujuan untuk menghilangkan beberapa gangguan yang boleh dibawa oleh aplikasi tertentu pada telefon pintar anda. Anda boleh menjeda apl yang mengganggu malah terdapat jubin tetapan pantas untuk menjadikannya lebih tidak menyakitkan. Pemberitahuan juga akan dijeda untuk apl yang telah anda kenal pasti berpotensi mengganggu tumpuan anda. Ideanya ialah anda boleh mengalih keluar godaan mesej WhatsApp yang datang atau mempunyai keinginan untuk menonton video pantas di YouTube apabila anda telah memutuskan untuk menetap dan belajar atau meluangkan masa dengan orang tersayang anda.

Bertindak tegas dengan kebenaran apl

Teknologi besar perlu dilihat mengambil privasi dengan lebih serius pada hari ini, jadi tidak hairanlah bahawa Android 10 dilengkapi dengan fungsi yang dipertingkatkan untuk privasi dan keselamatan. Terdapat tiga bidang utama yang telah dipertingkatkan oleh Google:

Perkongsian lokasi sekali sahaja

Anda kini boleh memilih untuk hanya berkongsi data lokasi dengan apl semasa anda menggunakannya. Anda juga akan menerima peringatan apabila apl yang anda tidak gunakan secara aktif mengakses lokasi anda, jadi anda boleh memutuskan sama ada untuk terus berkongsi atau tidak. Ini menambah pilihan perkongsian lokasi ketiga kepada semua atau tiada ekstrem sebelumnya.

lokasi kebenaran apl

Anda boleh memilih untuk membenarkan apl menggunakan lokasi anda hanya apabila ia sedang digunakan / © NextPit (shot skrin)

Aktiviti Web & Apl dan Tetapan Iklan di satu tempat

Dalam bahagian Privasi baharu di bawah Tetapan, anda akan menemui kawalan seperti Aktiviti Web & Apl dan Tetapan Iklan di satu tempat. Ia tidak benar-benar mengubah permainan, tetapi ia menjadikan perkara itu lebih mudah untuk dicari.

Tampung keselamatan terus daripada Gedung Play

Dengan kemas kini sistem Google Play, pembetulan keselamatan dan privasi kini boleh dihantar ke telefon anda daripada Gedung Google Play. Ia berfungsi dengan cara yang sama mengemas kini apl anda. Perubahan ini bermakna anda mendapat pembetulan ini sebaik sahaja ia tersedia, tanpa perlu menunggu kemas kini OS penuh.

Gerak isyarat baharu untuk navigasi

Dengan Android 10, Google telah memperbaik navigasi gerak isyarat – jangan beritahu saya anda masih menggunakan sistem 3 butang? Anda kini boleh meluncurkan jari anda dari tepi skrin untuk kembali, sebagai contoh. Ia memerlukan sedikit masa untuk membiasakan diri, tetapi apabila ia mengklik, ia menjadi sifat kedua. Anda juga boleh menarik skrin utama dan bergerak lancar antara tugas. Ciri baharu yang dipanggil Google sebagai “puncak” direka untuk mengurangkan input gerak isyarat yang tidak disengajakan dan memberi anda sejenis pra-amaran bahawa anda akan mencetuskan gerak isyarat. Ia kelihatan sangat licin pada telefon pintar dengan paparan 90Hz, seperti OnePlus 7 Pro.

kawalan gerak isyarat android 10

Sebaik sahaja anda bertukar kepada navigasi gerak isyarat, sukar untuk kembali ke butang / © NextPit

Pernahkah anda menemui sebarang ciri baharu yang hebat dalam kedalaman Android 10? Beritahu kami supaya kami boleh menyemaknya dan beritahu kami fungsi baharu kegemaran anda sejak Android 10 mendarat pada telefon pintar kami.

Sumber:
Blog Google