Petua untuk mengurangkan secara mendadak penggunaan data mudah alih anda pada Android

111
Penggunaan Data AndroidPIT 1
© NextPit

Pemilik telefon pintar sentiasa kekurangan satu daripada dua sumber. Sama ada bateri kosong sebelum waktunya atau volum data berkelajuan tinggi habis, jadi kami perlu melayari dengan pantas. Jadi, bagaimana anda boleh mengurangkan penggunaan data anda? Dan apa yang sebenarnya menggunakan begitu banyak data pula? Begini cara anda boleh berpegang pada pelan data anda dengan mudah.

Lompat ke bahagian:

Berapa banyak data mudah alih yang anda perlukan?

Terdapat format data tertentu di World Wide Web yang secara tidak dijangka menyebabkan penggunaan data yang lebih tinggi. Contohnya, GIF animasi dianggap tidak cekap, yang mungkin tidak anda jangkakan pada mulanya. Tidak jarang, ia lebih daripada satu megabait untuk animasi tiga saat. Malah video YouTube adalah lebih menjimatkan dan harus dijangka menggunakan dua hingga lebih daripada 10 megabait seminit. Untuk muzik, penggunaan berbeza antara satu dan lima megabait seminit, bergantung pada kadar bit.

Mengukur penggunaan data

Alat Android

Android memberikan kawalan ke atas penggunaan data anda. Hanya pegang jari anda pada jubin yang sepadan dalam tetapan pantas, dan anda akan mendapat gambaran keseluruhan penggunaan. Untuk sesetengah pengeluar, anda perlu pergi ke bahagian Penggunaan Data dalam Tetapan.

data menggunakan pai android

Kelihatan sedikit berbeza di mana-mana, tetapi berfungsi sama. / © NextPit

Dalam gambaran keseluruhan penggunaan, anda juga boleh menetapkan had, memberi amaran kepada anda dan mengehadkan data latar belakang. Kami akan membincangkan perkara ini secara terperinci kemudian dalam artikel.

Apl pembekal

Terdapat satu lagi cara untuk menyemak baki volum data anda, dan ini mungkin lebih tepat. Anda boleh melihat terus pada apl pembawa anda. Petua praktikal: dengan banyak pembekal, anda boleh meletakkan status semasa sebagai widget pada skrin mula.

Mengehadkan penggunaan data

Tetapkan had data dalam tetapan Android

Ini dilakukan terutamanya melalui menu tetapan telefon pintar. Di sini, anda boleh melihat dan mengurus penggunaan data anda. Mula-mula, sediakan kitaran penggunaan yang disesuaikan dengan kontrak anda dan pembaharuan bulanan volum data anda. Anda juga boleh menetapkan had di mana data mudah alih dinyahaktifkan atau dihadkan secara automatik.

topi data

Hanya selepas anda menetapkan had keras, penggunaan data akan berhenti. / © NextPit

Paksa apl individu untuk menyimpan data

Di sini, anda juga mempunyai senarai penggunaan apl individu. Ketik pada satu, dan anda akan melihat dalam paparan berikut berapa banyak apl itu digunakan di latar depan atau di latar belakang. Terdapat aplikasi yang secara rahsia menggunakan volum data anda di latar belakang – jika semuanya gagal, anda boleh menghentikannya dengan mengehadkan data latar belakang di sini. Tetapi berhati-hati! Ini mungkin menyebabkan sesetengah apl berhenti berfungsi – terutamanya apl Google dan apl sistem.

data menggunakan latar belakang pai android

Kurangkan aktiviti latar belakang apl individu. / © NextPit

Menggunakan fungsi luar talian

Penstriman muzik

Gunakan video dan muzik yang disimpan semasa dalam perjalanan untuk menyimpan data, atau gunakan ciri luar talian perkhidmatan penstriman muzik dan video.

  • Apl penstriman muzik terbaik untuk Android
wira spotify

Spotify Premium, Tidal dan Muzik Google Play menawarkan main balik muzik luar talian. / © Spotify

Kebanyakan penyedia penstriman muzik menawarkan ciri luar talian. Dengan cara ini, anda boleh menyimpan lagu kegemaran anda pada telefon pintar dan memainkannya semasa anda dalam perjalanan. Sebagai alternatif, anda boleh menukar CD anda kepada MP3 dan menyalinnya ke memori dalaman anda atau kad MicroSD dan memainkannya dengan aplikasi pemain muzik.

Gunakan Peta Google di luar talian

Navigasi luar talian dalam Android telah menjadi agak baik. Peta Google kini secara automatik akan bertanya kepada anda sama ada anda mahu menyimpan petikan peta anda di luar talian selama 30 hari. Anda kini boleh memuat turun dan menyimpan peta untuk digunakan di luar talian kemudian. Ini ialah cara terbaik untuk mengurangkan penggunaan data di bandar yang anda tinggali, contohnya. Anda belajar cara melakukan ini dengan mengikuti panduan penuh kami di pautan di bawah.

  • Cara menggunakan Peta Google di luar talian
gunakan peta google di luar talian 02

Anda boleh memuat turun dan menyimpan berbilang peta untuk kegunaan luar talian. / © ANDROIDPIT

Apl alternatif untuk navigasi luar talian ada di sini daripada Nokia/Microsoft atau Maps.me. Mereka semua mengikuti pendekatan yang berbeza dan sangat sesuai untuk navigasi di dalam kereta.

Memampatkan aliran data

Simpan volum data apabila melayari dengan ciri pemampatan Chrome

Salah satu daripada banyak ciri Chrome yang berguna ialah keupayaan untuk memuat turun data tapak web yang dimampatkan. Anda boleh mendayakan ciri ini dalam tetapan, hampir di bahagian paling bawah. Dalam ulasan kami, ia telah menjimatkan purata 32 peratus daripada data mudah alih kami. Ini akan sama, sebagai contoh, 200 MB dan bukannya 300 MB. Jumlah data tambahan ini diterima dengan senang hati.

pemampatan data

Memampatkan tapak web dan menjimatkan masa muat dan volum data. / © NextPit

Mampatkan segala-galanya dengan Opera Max

Opera Max ialah aplikasi pemampatan yang membantu anda menyimpan data semasa melayari Internet. Aplikasi ini menghantar semua data melalui pelayan VPNnya sendiri dan memampatkan video dan foto pada apl dan tapak web. Malangnya, ini dikaitkan dengan kehilangan kualiti yang boleh dilihat. Dalam apl tersebut, anda akan ditunjukkan aplikasi mana pada telefon anda yang mempunyai potensi penjimatan data yang paling besar.

Dengan versi semasa, anda boleh menjimatkan wang semasa menstrim muzik dan video. Terima kasih kepada Pengoptimum Roket bersepadu, MP3 dan MP4 ditukar kepada format AAC+. Pada kadar bit yang lebih rendah, kualiti bunyi yang serupa boleh dicapai. Strim video, seperti Netflix atau YouTube, boleh dimampatkan atas permintaan oleh Opera Max. Oleh itu, masa penimbalan dipendekkan, tetapi kualitinya kelihatan lebih rendah. Dalam ulasan kami, video YouTube selama 10 minit menyimpan lebih separuh daripada data, jadi hanya 14.7 MB telah digunakan, bukannya 31.2 MB.

Apa yang anda lakukan apabila tiada apa yang membantu?

Jika anda bergelut, anda perlu bertukar kepada salah satu daripada banyak rangkaian Wi-Fi percuma. Atau, jika anda mempunyai telefon pintar dwi-SIM, anda boleh menggunakan kad SIM dengan pelan data tulen (tanpa pilihan telefon) dan dengan itu melayari dengan murah.

Apakah petua anda? Adakah anda telah mencuba mana-mana kaedah ini?