Pintasan HyperOS Ini Menjadikan Telefon Xiaomi anda Lebih Intuitif

24
xiaomi ball cara tutorial
© nextpit

Xiaomi suka pintasan dalam antara mukanya. Dengan HyperOS, ciri yang agak tersembunyi yang dipanggil Quick Ball ialah butang tindakan maya yang sangat berkuasa untuk membuka banyak aplikasi dengan satu gerak isyarat sentuhan. Dengan Quick Ball, anda boleh menjadikan telefon pintar Xiaomi anda lebih intuitif dan cekap untuk berbilang tugas. Dalam tutorial ini, nextpit menerangkan cara mengaktifkannya.

Fungsi Quick Ball tersedia dalam HyperOS dan MIUI 14. Xiaomi memanggilnya Touch Assistant. Dan nama itu sesuai kerana ia tidak kurang daripada butang tindakan maya pelbagai fungsi. Ia ditambahkan pada skrin utama telefon pintar Xiaomi anda dan menyediakan akses kepada sekitar lima pintasan berbeza untuk membuka aplikasi, mengambil tangkapan skrin dan sebagainya.

Untuk mengaktifkan fungsi Quick Ball pada telefon pintar Xiaomi anda:

  1. Pergi ke Tetapan.
  2. Tekan Tetapan Tambahan.
  3. Di dalam Kebolehcapaian bahagian, tekan bola Pantas (“Pembantu Sentuh” ​​dalam beberapa terjemahan).
  4. Aktifkan suis berlabel Hidupkan bola Pantas.
  5. Dalam submenu yang sama, tekan Pilih pintasan.

Seperti namanya, Quick Ball ialah gelembung terapung pada skrin utama anda. Secara lalai, ia tersembunyi di tepi kanan bahagian bawah skrin anda.

Hanya tekan ikon lutsinar kecil untuk membuka menu Quick Ball. Anda boleh membesarkan atau mengecilkan zon pengaktifan untuk disesuaikan dengan pilihan anda. Anda juga boleh membuat menu Quick Ball hilang secara automatik, atau menutupnya secara manual. Akhir sekali, anda boleh menentukan gerak isyarat pengaktifan, sama ada sapuan atau sekali tekan.

Setelah menu Quick Ball dibuka, anda mempunyai sejumlah lima butang yang boleh anda gunakan—lima pintasan berbeza. Untuk setiap butang, anda boleh memilih daripada beberapa tindakan. Sebelas pertama ditetapkan, manakala yang terakhir membolehkan anda membuka mana-mana aplikasi pilihan anda. Setiap aplikasi dikira sebagai tindakan yang berbeza, jadi anda boleh menetapkan pembukaan lima aplikasi kepada lima butang pintasan.

Pintasan Bola Pantas
Jalan pintas 1 Wi-Fi
Jalan pintas 2 Data mudah alih
Jalan pintas 3 Bluetooth
Jalan pintas 4 bisu
Jalan pintas 5 Orientasi kunci
Jalan pintas 6 Skrin kunci
Jalan pintas 7 Tangkap skrin
Jalan pintas 8 obor
Jalan pintas 9 Tekan lama pada butang kuasa
Jalan pintas 10 Cache kosong
Jalan pintas 11 belakang
Jalan pintas 12 Rumah
Jalan pintas 13 Menu
Jalan pintas 14 Mod satu tangan
Jalan pintas 15 Buka aplikasi pilihan anda

Gelembung itu terapung, jadi anda boleh mengalihkannya mengikut kehendak anda pada skrin utama telefon pintar Xiaomi atau Redmi anda, atau menyembunyikannya dengan meleret ke arah tepi skrin.

Dalam tetapan Quick Ball, anda juga boleh membuat senarai aplikasi yang gelembung terapung tidak boleh ditindih (untuk aplikasi yang anda gunakan skrin penuh, seperti Youtube atau Netflix, contohnya). Akhir sekali, anda juga boleh menjadikan Quick Ball boleh diakses dari skrin kunci.

Secara peribadi, saya mendapati pintasan ke butang navigasi—kembali, rumah, menu—tidak berguna. Tetapi yang untuk beralih kepada mod satu tangan atau untuk menekan butang kuasa lama sangat berguna. Tiada lagi mencapai butang hidup/mati apabila anda ingin mematikan telefon pintar Xiaomi anda atau untuk mengaktifkan Google Assistant.

Petua lain: untuk membuka aplikasi dengan cepat, saya lebih suka menggunakan HyperOS SideBar. Pada pendapat saya, kelebihan utama Quick Ball ialah ia menyediakan akses pantas kepada tetapan yang biasanya disimpan di Pusat Kawalan. Saya tidak perlu lagi meregangkan jari saya ke bahagian atas skrin untuk memaparkan Pusat Kawalan dan mengurus sambungan Bluetooth saya, contohnya.

Sekian untuk tutorial yang sangat pantas ini tentang cara mengaktifkan menu Quick Ball pada telefon pintar Xiaomi anda. Apakah pendapat anda tentang ciri HyperOS ini? Adakah anda mendapati menu kontekstual dan pintasan berguna atau menjengkelkan?