Pintu Masuk The Baldur’s Gate 3 Underdark

63

Underdark ialah kawasan bawah tanah yang berbahaya di “Baldur’s Gate 3.” Ia dipenuhi dengan makhluk yang boleh membawa maut, tetapi ia juga menempatkan barangan berharga, menjadikannya tempat yang mendebarkan untuk penerokaan dan memburu harta karun. Terdapat juga beberapa pintu masuk berbeza yang boleh anda gunakan untuk mengakses Underdark.

Pintu Masuk The Baldur's Gate 3 Underdark

Panduan ini akan menunjukkan kepada anda semua pintu masuk Underdark yang diketahui.

Memasuki Underdark

Pada masa ini, pemain telah menemui empat pintu masuk yang berbeza ke dalam Underdark. Terdapat juga cara kelima anda boleh mengakses kawasan ini, tetapi anda perlu memasuki Underdark melalui salah satu daripada empat pintu masuk lain untuk mengakses yang kelima.

Pintu masuk boleh menjadi sukar untuk dicari dan diakses. Dua daripada mereka mempunyai bos yang perlu sama ada dibunuh atau dipintas, dan dua lagi melibatkan cabaran unik mereka sendiri. Pendek kata, untuk ke Underdark bukanlah mudah, tetapi inilah semua yang anda perlu tahu tentang setiap pintu masuk.

Kedalaman Berbisik

Pintu masuk Underdark pertama terletak di Whispering Depths. Untuk menggunakan pintu masuk ini, anda perlu bertarung melalui beberapa labah-labah, dan anda benar-benar memerlukan mantra Feather Fall untuk memastikan parti anda selamat. Ini kerana pintu masuk sebenarnya adalah lubang besar di dalam tanah yang anda perlu terjun ke dalamnya. Ikuti langkah umum ini:

 1. Perjalanan ke titik laluan Blighted Village.
 2. Cari perigi di sebelah titik laluan dan turun ke bawah. Ini akan membawa anda ke penjara bawah tanah yang dipenuhi dengan Fasa Labah-labah.
 3. Sama ada menyelinap masuk atau bertarung melalui Phase Spiders untuk mencapai bos, Phase Spider Matriarch, yang menjaga gua terakhir yang menunjukkan sekilas Underdark.
 4. Kalahkan bos.
 5. Cast Feather Fall pada setiap ahli parti.
 6. Menyelam ke dalam lubang untuk memasuki Underdark.

Berhati-hati apabila anda mendarat, kerana terdapat Minotaur berdekatan.

Tempat Persembunyian Zhentarim

Pintu masuk Zhentarim Hideout Underdark memerlukan beberapa langkah lagi untuk diakses. Anda tidak perlu melawan mana-mana bos untuk mencapainya. Walau bagaimanapun, anda perlu memastikan anda mempunyai ahli parti yang pandai mengunci kunci atau seseorang yang mempunyai ejaan Detect Thoughts. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke Jalan Risen, yang terletak di utara Kampung Blighted, dan kemudian pergi ke barat laut untuk mencari bangunan yang terbakar di Waukeen’s Rest.
 2. Pergi ke kiri sekitar rumah penginapan yang terbakar untuk mencari satu lagi bangunan kecil seperti bangsal dengan pintu yang telah disekat dengan peti.
 3. Gerakkan peti dan masuk ke dalam bangunan untuk bertemu dengan Ahli Sihir bernama Salazon.
 4. Anda boleh menggunakan ejaan Detect Thoughts pada Salazon untuk mendapatkan kunci daripadanya. Kunci membuka kunci tangga rahsia, menuju ke Persembunyian Zhentarim.
 5. Sama ada bercakap atau berjuang melalui tempat persembunyian. Cara paling mudah ialah menggunakan Kesan Fikiran dan Pujukan untuk membuat jalan anda melalui tanpa kecederaan.
 6. Pergi ke sudut barat laut gua di mana beberapa serigala berdiri di hadapan dinding ilusi.
 7. Di sebalik dinding ilusi, anda boleh menemui lif untuk membawa anda ke Underdark.

Kaabah yang Najis

Cara ketiga untuk mengakses Underdark adalah melalui Defiled Temple, kawasan di Shattered Sanctum. Kaedah ini melibatkan campuran penyelesaian teka-teki dan pertempuran. Tetapi, seperti kebanyakan perkara di Baldur’s Gate 3, terdapat banyak cara anda boleh mengatasi halangan untuk sampai ke pintu masuk Underdark. Inilah yang perlu anda ketahui:

 1. Pergi ke Kem Goblin, kemudian pergi ke Shattered Sanctum.
 2. Pergi ke barat laut ke bilik peribadi Priestess Gut, gunakan kunci kunci untuk membuka kunci pintu. Anda perlu sama ada berkawan, menyelinap melepasi atau melawan bunian di sepanjang jalan.
 3. Ikuti dewan sehingga anda sampai ke bilik dengan empat bulatan di atas lantai.
 4. Anda perlu memutarkan satu siri platform supaya empat slot kosong semuanya berbaris di sekeliling bulatan bawah.
 5. Dengan teka-teki selesai, dinding rahsia akan terbuka, mendedahkan tangga yang boleh anda ambil untuk turun ke Underdark.

Portal Auntie Ethel

Pintu masuk keempat ke Underdark adalah melalui Portal Auntie Ethel, dan ini adalah yang paling berbahaya antara empat. Ia juga yang paling rumit, dengan beberapa langkah dan bos untuk ditewaskan. Kebanyakan pemain tidak akan dapat melengkapkan langkah-langkah untuk masuk ini sehingga tahap 4 atau 5 (terlambat ke dalam Akta 1). Berikut adalah butirannya:

 1. Pergi ke Riverside Teahouse (Auntie Ethel’s Teahouse) di kawasan barat di Sunlit Wetlands.
 2. Dekati perapian dan matikannya untuk mendedahkan pintu masuk rahsia.
 3. Pergi melalui, turun tangga, dan ambil Topeng Berbisik dari meja, tetapi jangan memakainya.
 4. Teruskan melalui bilik, mengalahkan atau menyelinap melepasi musuh.
 5. Anda akhirnya akan mencapai hag itu, Auntie Ethel, dan perlu melawannya.
 6. Dengan wanita itu dikalahkan, pakai Topeng Berbisik dan cari dinding dengan muka di atasnya. Topeng akan mendedahkan ini sebagai dinding ilusi yang boleh anda lalui.
 7. Anda kemudian akan menemui bulatan cendawan, yang boleh anda gunakan sebagai portal untuk teleport ke Underdark.

Pintu Masuk Kelima: Grymforge

Sebaik sahaja anda memasuki Underdark melalui mana-mana daripada empat kaedah di atas, anda boleh membuka kunci pintu masuk kelima. Begini cara melakukan ini:

 1. Perjalanan ke Grymforge.
 2. Ini akan membuka kunci titik laluan di Grymforge Docks.
 3. Apabila anda ingin mengakses Underdark, perjalanan pantas ke titik laluan.
 4. Naik bot ke Pantai Underdark.

Soalan Lazim

Berapa lama saya boleh memasuki Underdark?

Ia sebenarnya mungkin untuk masuk ke Underdark agak hampir dengan permulaan permainan. Walau bagaimanapun, tidak disyorkan untuk tergesa-gesa masuk ke sana. Underdark sangat berbahaya dan menempatkan banyak musuh maut yang boleh membuat kerja singkat pihak peringkat rendah. Secara umum, adalah disyorkan untuk sekurang-kurangnya tahap 3 untuk mempunyai peluang untuk bertahan.

Yang manakah pintu masuk Underdark terbaik untuk digunakan?

Secara umum, pintu masuk Whispering Depths adalah yang paling mudah untuk dicapai oleh kebanyakan pemain. Ia memang melibatkan pertarungan dengan Fasa Spider Matriarch, tetapi itu tidak sepatutnya terlalu sukar untuk parti yang bertingkat. Walau bagaimanapun, masalah dengan pintu masuk ini ialah ia juga melibatkan berurusan dengan Minotaur apabila anda mendarat. Pintu masuk Defiled Temple adalah alternatif yang baik, terutamanya jika anda mesra dengan jembalang.

Apa gunanya pergi ke Underdark?

Memandangkan ia adalah tempat yang sangat berbahaya, dengan kematian di setiap sudut, anda mungkin tertanya-tanya mengapa anda mahu melawat Underdark. Nah, terdapat beberapa khazanah berharga dan barang berguna di bawah sana yang patut dicari. Anda juga boleh menemui beberapa NPC dan pedagang yang menarik, dan pelbagai pencarian akan melibatkan melawat Underdark pada satu peringkat.

Selami Kedalaman Underdark

Perjalanan ke Underdark adalah berisiko, tetapi perlu jika anda ingin mencari semua harta dan menyelesaikan semua pencarian yang ditawarkan oleh Baldur’s Gate 3. Ingatlah untuk meratakan parti anda dengan baik sebelum memasuki kedalaman, dan bersedia untuk apa sahaja.

Dah berani masuk Underdark ke belum? Pintu masuk mana yang anda rasa paling mudah untuk pemain baharu? Kongsi pandangan anda dalam komen.