Pixel 8 Mungkin Mendapat Kepekaan Sentuhan Adaptif untuk Keadaan Paparan Basah

8
nextpit Paparan Google Pixel 8 Pro
© nextpit

Google Pixel 8 (ulasan) membawa peningkatan paparan utama seperti output yang lebih cerah dan perlindungan yang lebih keras. Walau bagaimanapun, bahagian perkakasan hanyalah satu sisi persamaan kerana terdapat penambahan penting dalam perisian juga. Itu termasuk pengesanan automatik untuk pelindung skrin yang meningkatkan sensitiviti sentuhan. Google boleh meningkatkan tahap ini dengan membenarkan respons sentuhan yang lebih dinamik berdasarkan penemuan terkini.

Google tidak sentiasa melakukan yang terbaik untuk menyembunyikan ciri Pixel yang akan datang, dan kami terus melihat beberapa item yang belum dikeluarkan tertumpah dari semasa ke semasa. Seperti yang ditemui oleh pemaju Mishaal Rahman (melalui Polis Android) daripada kemas kini Android 14 QPR3 (keluaran platform suku tahunan) beta 1 terbaharu untuk pembangun dan penguji, kod baharu yang mencadangkan versi kemas kini “Adaptive Touch” sedang dibangunkan.

Pelarasan sensitiviti skrin sentuh automatik Pixel Google

Dalam perisian, rentetan menggambarkan mod “akan menyesuaikan secara automatik dengan persekitaran, aktiviti dan pelindung skrin anda.” Pembangun malah memaksa ciri itu untuk dipaparkan, yang terdapat dalam bahagian yang sama dengan sentuhan penyesuaian sedia ada dalam tetapan paparan.

Selain daripada ini, tidak banyak lagi yang boleh diambil daripada kod ini. Tetapi kita boleh bayangkan bahawa Google sedang menjadikan fungsi kepekaan sentuhan automatik menyokong keadaan lain seperti semasa anda memakai sarung tangan dan apabila paparan basah, antara lain. Sebagai contoh, tindak balas sentuhan boleh ditingkatkan jika sarung tangan dikesan manakala paparan basah boleh mengurangkan sensitiviti untuk mengelakkan sentuhan tidak sengaja.

Google Pixel 8 (kiri), bersebelahan Google Pixel 8 Pro yang lebih besar (kanan)

Kedua-dua Pixel 8 dan Pixel 8 Pro Google hadir dengan panel paparan yang lebih cerah yang menyokong kadar penyegaran antara 120 Hz. / © nextpit

Ciri paparan ini sama sekali bukan baharu pada telefon pintar Android, banyak pengeluar telah lama memperkenalkan mod seperti sarung tangan. Walau bagaimanapun, dalam kes gergasi carian, nampaknya mereka mengambil langkah itu dengan mengautomasikan apabila ciri itu harus didayakan atau tidak, sekurang-kurangnya pada peranti Pixel mereka.

Pada ketika ini, tidak jelas bila ciri itu akan diaktifkan pada telefon pintar Pixel ini atau model mana yang khususnya mendapat Sentuhan Adaptif baharu ini. Daripada apa yang kami tahu, kemungkinan besar ini akan menyokong Pixel 8 dan Pixel 8 Pro (ulasan) terlebih dahulu memandangkan ciri tersebut sudah pun dipanggang pada kedua-duanya. Walau bagaimanapun, kemungkinan mod baharu itu dikaitkan dengan beberapa komponen perkakasan, bermakna model lama mungkin tidak mendapat ini.

Adakah anda akan mendapati ciri sentuhan penyesuaian ini berguna dan OEM bukan Google juga harus menerima pakai pada peranti mereka? Beritahu kami pendapat anda tentang perkara ini dalam ulasan.