Pixel 8 Pro Google Kini Boleh Merakam Fotografi Langit Malam yang Lebih Luas

12
nextpit Modul Kamera Google Pixel 8 Pro
© nextpit

Google membawa kembali fungsi kamera penting ke Pixel 8 Pro (ulasan). Ciri itu, yang pertama kali dilancarkan pada 2019, membolehkan penggunaan kamera ultralebar dalam mengambil tangkapan astrofotografi pada telefon kamera Pixel 8 yang lebih besar. Adalah spekulasi bahawa penderia peranti yang baharu dan lebih berkebolehan membolehkan gergasi carian internet menghidupkan semula keupayaan kamera dengan yakin.

  • Baca juga: Cara menangkap Star Trails dengan telefon Samsung Galaxy anda.

Selepas Google memperkenalkan Pixel 4 dengan sokongan lensa ultra lebar dalam mod astrofotografi dan menggugurkan ciri tersebut daripada Pixel 5 pada tahun 2020, ia diaktifkan semula secara senyap pada Pixel 8 Pro.

Ini dikesan oleh Android Authority, yang menunjukkan pembesaran kanta 0.5 dengan ikon astrofotografi di penjuru atas apabila anda menggunakan mod Penglihatan Malam. Pilihan paparan fokus terletak bersama-sama dengan kanta 1x dan 2x dalam versi apl Kamera Pixel terkini.

Buat masa ini, ciri astrofotografi ultralebar hanya tersedia pada Pixel 8 Pro dan bukan pada Pixel 8 yang lebih kecil (ulasan). Sebabnya tidak disahkan, tetapi ia mungkin disebabkan oleh sensor 48 MP Pro. Pixel 8 Pro yang lebih kecil masih menggunakan kamera ultralebar 12 MP lama.

Modul kamera Google Pixel 8 dari dekat

Modul foto Google Pixel 8 terdiri daripada penderia 50 MP baharu dan ultralebar 12 MP. / © nextpit

Walau bagaimanapun, masih ada kemungkinan bahawa Google hanya boleh menguji ciri pada Pixel 8 Pro dan akhirnya dilancarkan ke Pixel 8 atau bahkan pada Pixel 8a mid-renjer yang akan datang.

Google tidak memberikan penjelasan sebelum ini tentang mengapa ia mengalih keluar astrofotografi ultralebar daripada Pixel 4 dan Pixel 5. Diandaikan dengan selamat bahawa perkakasan kamera ketika itu tidak mencukupi untuk menghasilkan tangkapan langit malam yang baik. Tetapi kini dengan kamera yang lebih baik dan pemprosesan imej yang lebih maju, Google mungkin mempunyai banyak sebab untuk menawarkan kembali sokongan tersebut.

Adakah anda menggunakan mod astrofotografi pada telefon kamera anda? Kongsi dengan kami beberapa petua untuk tangkapan langit malam yang terbaik.