Pixel 8 Pro sebagai Termometer: Cara Mengukur Suhu Badan

9
closeup kamera google pixel 8 pro nextpit
© nextpit

Google Pixel 8 Pro memperkenalkan penderia suhu yang boleh mengukur suhu objek dan permukaan dengan apl Termometer. Ia juga telah menerima kelulusan FDA untuk mengukur suhu badan bagi tujuan berkaitan kesihatan. Panduan ini akan menunjukkan cara menggunakan Pixel 8 Pro anda untuk mengimbas suhu badan dengan tepat.

Cara termometer Pixel 8 Pro berfungsi

Termometer pada Pixel 8 Pro (ulasan) menggunakan penderia bukan sentuhan atau inframerah yang diletakkan di sebelah kamera belakang peranti dan betul-betul di bawah denyar LED. Ia berfungsi tanpa sentuhan dengan menangkap sinaran inframerah atau haba yang dipancarkan daripada permukaan dan objek. Ini ditambah dengan komponen autofokus pengesanan laser yang sama yang digunakan oleh kamera untuk memberikan bantuan semasa pengimbasan.

Penderia Pixel 8 Pro, dengan cipset Tensor G3, meningkatkan ketepatan pengukuran suhu. Kerjasama ini memastikan hasil yang setanding dengan pengimbas terma inframerah atau termometer arteri temporal yang diluluskan oleh FDA sendiri.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang cara menggunakan ciri suhu objek, sila lihat panduan terperinci kami tentang mengukur suhu objek dengan Pixel 8 Pro.

Penderia suhu digunakan dengan Pixel 8 Pro

Penderia suhu Pixel 8 Pro juga berkesan untuk mengukur suhu objek. / © nextpit

Cara menggunakan termometer Pixel 8 Pro untuk mengukur suhu badan

Setiap kali anda mengambil suhu seseorang, ia dilakukan melalui apl Termometer yang telah pun diprapasang pada Pixel 8 Pro. Tetapi jika tidak, anda boleh mencari apl daripada Gedung Play dan memuat turunnya. Lebih penting lagi, ciri khusus apl ini kini tersedia di AS dan telefon bimbit dengan kad SIM dan eSIM AS.

Begini cara menggunakan termometer dalam Pixel 8 Pro:

 1. Buka apl Termometer pada peranti Pixel anda.
 2. Pilih Suhu badan daripada dua pilihan.
 3. Sekarang masukkan julat umur orang yang anda imbas.
 4. Ketik Tetapan jika anda ingin bertukar antara skala Fahrenheit atau Celsius.
 5. Periksa sama ada penderia bersih daripada halangan.
 6. Bawa Pixel 8 Pro anda di belakangnya kira-kira 2 inci (5.08 cm) dari dahi orang itu.
 7. Pegang dan tunggu peranti anda bergetar atau berbunyi bip, kemudian sapu peranti pada dahi dalam corak sebelah menyebelah.
  1. Adalah penting untuk anda mencapai arteri atau kawasan temporal sebelum telinga anda.
 8. Berhenti mengukur apabila anda merasakan getaran atau bip yang lain.
 9. Simpan keputusan dengan mengetik butang Simpan, atau lakukan ujian lain dengan menekan butang Reset.
Apl termometer Google Pixel 8 Pro

Apl termometer Google Pixel 8 Pro kini telah diluluskan oleh FDA dan boleh digunakan untuk mengukur suhu badan. / © Google

Apabila mengukur sekali lagi, cuma ikut arahan di atas dan letakkan telefon bimbit anda di belakangnya kira-kira 2 inci dari dahi. Anda juga boleh melihat bacaan yang disimpan dari 7 hari yang lalu dengan mengetik butang Lihat Semua dalam tetingkap teks bawah.

Google berkata mereka telah menguji secara klinikal ciri suhu badan dalam Pixel 8 Pro dalam julat antara 96.9°F – 104°F (36.1°C – 40°C) dengan margin ralat pada ±0.3°C, walaupun fungsi tersebut sepatutnya beroperasi lebih rendah atau lebih tinggi daripada julat nilai.

Cara membaca dan menyegerakkan hasil suhu badan daripada Pixel 8 Pro

Dengan bacaan semasa anda, penggunaan langsung untuk ini adalah untuk mengesan sama ada orang itu mempunyai suhu normal atau demam. Menurut FDA, suhu badan normal untuk orang dewasa adalah antara 97 hingga 99°F (36.1 hingga 37.2°C), jadi di atas ini bermakna demam gred rendah manakala lebih tinggi pada 100.4°F (38°C) biasanya bersamaan kepada demam gred standard.

Dalam mengurus, anda boleh menggunakan apl Fitbit pada Pixel 8 anda untuk menyegerakkan bacaan daripada apl Termometer. Ia menyimpan semua hasil yang lalu supaya anda boleh melihat walaupun keputusan yang lebih lama daripada had 7 hari.

Bolehkah anda mempercayai termometer dalam Pixel 8 Pro?

Termometer pada Pixel 8 Pro ialah alat yang berguna, selalunya dan agak terbukti tepat berdasarkan ujian kami, selagi dilakukan mengikut arahan.

Walau bagaimanapun, seperti yang dinyatakan oleh Google, ciri suhu badan adalah terhad kepada menyediakan suhu dan ia tidak boleh digunakan semasa mendiagnosis penyakit yang mendasari. Ia sentiasa mencadangkan untuk berunding dengan profesional perubatan untuk mendapatkan nasihat perubatan dalam perkara tersebut.

Adakah anda berpendapat bahawa termometer atau ciri yang setara harus menjadi standard pada telefon pintar? Apakah pendapat anda tentang ini? Jom bincang di ruangan komen.

Sumber:
Google