Pixel 8 Tidak Akan Mendapatkan Model AI Gemini Nano Google

23
nextpit google pixel 8 bahagian belakang
© nextpit

Google mempunyai dorongan AI yang besar apabila ia melancarkan siri Pixel 8 (ulasan) tahun lepas. Walau bagaimanapun, ia juga telah menjadikan beberapa ciri AI eksklusif untuk Pixel 8 Pro dari awal. Ia kini disahkan oleh syarikat bahawa Pixel 8 tidak akan menerima Gemini Nano, meninggalkan beberapa alat AI yang dikuasakan oleh model AI hilang dari telefon bimbit Pixel yang lebih kecil.

  • Baca juga: Semua yang anda patut pelajari tentang Gemini Nano Google.

Sebagai permulaan, Gemini Nano ialah model berskala kecil bagi LLM (Model Bahasa Besar) Google untuk mudah alih yang mengetik pada seni bina Android AICore. Ia mendayakan ciri AI lain pada Pixel 8 Pro (semakan) seperti Ringkas dalam apl Perakam dan fungsi balasan pintar apabila menggunakan Gboard dalam beberapa apl pemesejan.

Tiada Gemini Nano untuk Google Pixel 8

Dalam episod Android Show terbaharu (melalui 9to5Google), seorang jurutera Google berkata Gemini Nano tidak akan sampai ke Pixel 8. Alasan yang diberikan adalah disebabkan oleh “had perkakasan” pada telefon bimbit. Walaupun ia tidak menyelami butirannya dengan lebih mendalam, kesesakan itu mungkin disebabkan oleh 8 GB RAM Pixel 8 yang lebih kecil berbanding 12 GB pada Pixel 8 Pro.

Menariknya, model standard Samsung Galaxy S24 (ulasan) juga menggunakan Gemini Nano didatangkan dengan 8 GB RAM. Walau bagaimanapun, perlu diingatkan bahawa telefon perdana Samsung dikuasakan oleh cipset Snapdragon 8 Gen 3 dan Exynos 2400 yang lebih berkemampuan manakala Pixel 8 dilengkapi dengan Tensor G3 Google. Oleh itu, berkemungkinan keupayaan NPU cip yang terakhir telah menjadi faktor pengehad juga.

Pengiktirafan orang tidak seperti yang didakwa.

Alat Ringkaskan AI Google pada Pixel 8 Pro. / © nextpit

Walau bagaimanapun, ia bukan jalan buntu yang lengkap untuk pengguna Pixel 8, kerana terdapat kemungkinan bahawa Google akan membawa ciri eksklusif ini kepada peranti dan juga kepada model telefon Pixel yang lebih lama dengan mengeluarkan versi yang dijalankan pada awan.

Seolah-olah hari ini, Pixel 9 Google dengan Tensor G4 SoC dijangka akan dikeluarkan pada musim luruh ini dan kemungkinan besar akan menampilkan sokongan untuk Gemini Nano serta Pixel 9 Pro dan Pixel Fold 2. Tidak jelas sama ada Pixel 8a kelas pertengahan yang akan datang itu disebut-sebut akan debut pada musim panas ini akan mengambil kesempatan daripada model AI tersebut untuk meningkatkan keupayaannya.

Selain daripada beberapa penambahan AI eksklusif, Pixel 8 yang lebih kecil sudah menikmati alatan berasaskan AI lain seperti Circle to Search dan Magic Compose di samping ciri sedia ada.

Pada pendapat anda, mengapakah Google mengehadkan Gemini Nano pada Pixel 8 Pro? Kami ingin mendengar pendapat anda. Jom bincang dalam komen.

Melalui: 9to5Google
Sumber:
Pembangun Android