Pixel 8a Boleh Debut Mendahului I/O Google

24
NextPit Google Pixel 7a
© nextpit

Pixel 8a terus mengalami kebocoran menjelang persidangan pembangun I/O Google minggu depan. Walaupun dipercayai telefon Android jarak pertengahan akan diumumkan pada acara yang sama, khabar angin baharu mencadangkan ia akan diumumkan lebih awal daripada jangkaan.

  • Baca juga: Telefon pintar terbaik yang boleh anda beli dengan harga kurang daripada $600

Tarikh pelancaran dan ketersediaan Google Pixel 8a

Berdasarkan maklumat yang diperoleh oleh outlet Perancis Deal Labs, Google merancang untuk memperkenalkan Pixel 8a pada 7 Mei, yang akan menjadi seminggu lebih awal daripada persidangan yang sepatutnya. Ia menambah bahawa prapesanan boleh segera diikuti dengan penjualan sebenar peranti itu berlaku pada 14 Mei.

Jika ini menjadi kenyataan, ia boleh menandakan peralihan dalam strategi Google yang telah dilaksanakan sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Sebagai titik rujukan, Pixel 7a (ulasan) diumumkan dan dikeluarkan pada hari yang sama dengan persidangan pembangun tahun lepas.

Harga global Google Pixel 8a

Bersama-sama dengan khabar angin tarikh pelancaran Pixel 8a, sumber yang sama mengulangi kenaikan harga untuk telefon bimbit di Eropah. Pada asasnya, Pixel 8a dalam varian asasnya dengan storan 128 GB akan dijual pada harga €549 (~$590) manakala pilihan 256 GB dalam warna hitam berharga €609 (~$654) satu pop. Perlu diingat harga di negara lain kemungkinan besar akan berbeza-beza.

Dalam laporan berasingan, SmartPrix menyebut Pixel 8a tidak akan melihat perubahan harga di AS. Ia mendedahkan pertengahan renjer akan berharga daripada $499 di Amerika Syarikat, yang kekal tidak berubah daripada Pixel 7a. Di samping itu, varian konfigurasi storan 256 GB baharu disebut-sebut berharga $559.

Google Pixel 8a warna baharu

Pixel 8a Google boleh dilancarkan dalam warna hijau Mint dan Blue Bay baharu selain hitam dan perak. / © Android Headlines

Bagi spesifikasi dan cirinya, kebocoran menunjukkan Pixel 8a mempunyai paparan OLED 6.1 inci, serupa dengan pendahulunya, walaupun dengan kadar penyegaran yang dipertingkatkan sehingga 120 Hz untuk animasi yang lebih lancar. Berdasarkan pemaparan yang kelihatan rasmi, ia berkongsi faktor bentuk yang lebih bulat dengan visor kamera yang diperbaharui sebagai Pixel 8 (ulasan).

Secara dalaman, peranti ini dilengkapi dengan cipset Tensor G3 tersuai yang dipasangkan dengan 8 GB RAM. Bateri dikatakan lebih besar sedikit pada 4,500 mAh sambil mengekalkan kelajuan pengecasan wayarles 18 watt dan 7.5 watt. Tambahan pula, telefon kamera jarak pertengahan disebut-sebut membawa kamera yang sama dari tahun lepas, dengan penembak utama 64 MP.

Adakah anda fikir Google akan memperkenalkan Pixel 8a minggu depan? Adakah anda bercadang untuk membeli peranti itu? Biarkan kami mendengar pendapat anda dalam ulasan.