Platform Perisikan Perniagaan Terbaik

101

Platform risikan perniagaan (BI) adalah penting untuk mengembangkan mana-mana perusahaan. Penyelesaian ini mengumpul, memproses dan menganalisis data yang berkaitan dan mengenal pasti peluang baharu untuk maju.

Platform Perisikan Perniagaan Terbaik

Menggunakan platform risikan perniagaan yang berkuasa boleh membantu anda meramalkan situasi perniagaan masa hadapan. Selain itu, memperoleh cerapan daripada analitik yang dijana BI membawa kepada peningkatan yang ketara dalam ROI (pulangan pelaburan) dan kelebihan daya saing.

Alat perisikan perniagaan boleh meningkatkan aliran kerja anda dengan ketara. Mereka boleh membantu anda membuat keputusan bijak untuk mencapai matlamat perniagaan yang lebih tinggi. Teruskan membaca untuk mengetahui lebih lanjut tentang platform risikan perniagaan terbaik.

Platform Perisikan Perniagaan Terbaik

Terdapat banyak alat risikan perniagaan di pasaran sekarang. Memilih perisian terbaik bukanlah tugas yang mudah kerana setiap perniagaan mempunyai keperluan yang berbeza. Walau bagaimanapun, kebanyakan platform risikan perniagaan berkongsi set ciri penting yang sama:

  • Visualisasi data
  • Analisis lanjutan
  • Analisis ramalan
  • Pelaporan
  • Pengurusan data dan prestasi
  • Penyepaduan data

Platform risikan perniagaan memproses data berstruktur dan tidak berstruktur menggunakan fungsi ini. Setelah data diproses, pengguna boleh memanfaatkannya untuk memudahkan membuat keputusan berdasarkan KPI yang tepat (penunjuk prestasi utama) dan anjakan pasaran. Platform BI yang baik mudah dinavigasi dan membolehkan anda mencipta struktur data yang kompleks.

Analitis Zoho

Bermula dari senarai ini ialah Analitis Zoho. Pemain menyeluruh yang cekap, platform kecerdasan dan analitik perniagaan layan diri yang berkuasa ini menghubungkan, memproses dan menganalisis data. Alat ini menyediakan semua ciri penting yang diperlukan oleh platform BI yang lengkap dan membuat pilihan yang sangat baik untuk mana-mana perniagaan.

Zoho Analytics mencipta visualisasi daripada data mentah, membolehkan anda membaca cerapan dengan mudah. Platform ini menukar maklumat yang diproses menjadi laporan dan papan pemuka terperinci. Ciri ini memberikan gambaran keseluruhan yang jelas tentang KPI anda, arah aliran semasa dan ramalan masa hadapan.

Pengurusan data ialah satu lagi titik kukuh alat ini. Ia menampilkan pemproses data layan diri yang ditambah, membolehkan anda mengubah, mempertingkat dan mengisih data yang anda ingin periksa. Penyediaan data terperinci adalah wajib untuk menghasilkan laporan yang teliti dan Zoho Analytics menyediakan anda papan pemuka yang sangat baik. Ciri untuk membina laporan interaktif ini menggunakan antara muka seret dan lepas yang mudah untuk membina pelbagai carta dan jadual.

Anda juga boleh menjana cerapan automatik menggunakan pembantu AI terbina dalam. Berbual dengan chatbot membolehkan anda melihat arah aliran masa hadapan dan menganalisis situasi bagaimana jika.

Versi berasaskan awan Zoho Analytics menawarkan percubaan percuma 15 hari dan pelan tahunan yang bermula dari $24 sebulan, dibilkan setiap tahun. Platform ini juga mempunyai pelan selama-lamanya percuma untuk kegunaan peribadi di premis, yang membenarkan satu pengguna dan ciri penting.

Microsoft Power BI

Tidak perlu dikatakan, Microsoft Power BI ialah platform risikan perniagaan yang boleh dicontohi. Berasal dari salah satu syarikat teknologi terbesar di dunia, alat ini memenuhi jangkaan. Ia menggabungkan antara muka mesra pengguna dan ciri analisis lanjutan yang berkuasa dengan sempurna. Power BI menemui cerapan tersembunyi dalam analitis dan membolehkan anda membuat keputusan yang yakin mengenai langkah perniagaan anda yang seterusnya.

Salah satu ciri terbaik ialah keupayaan visualisasi data yang luar biasa. Ia merupakan alat yang hebat untuk menukar data kepada visual dan grafik untuk dianalisis dan diterokai. Program ini juga membolehkan kerjasama pada papan pemuka dan laporan interaktif, menjadikannya pilihan yang hebat walaupun untuk organisasi perniagaan yang lebih terkemuka. Aplikasi ini akan membolehkan anda menggunakan pemprosesan bahasa semula jadi untuk alat visualisasi.

Microsoft Power BI adalah mudah mengenai kemudahan penggunaan. Antara muka pengguna yang sangat intuitif menjadikannya semunasabahnya mudah untuk dipelajari dan pilihan yang sempurna untuk penganalisis perniagaan baru.

Memandangkan ia adalah produk Microsoft, anda boleh dengan mudah menyepadukannya dengan perkhidmatan lain, termasuk perisian pihak ketiga. Anda boleh menyambungkan platform dengan hamparan Excel, perkhidmatan awan, perkhidmatan penstriman data dan pangkalan data di premis.

Microsoft Power BI mengenakan bayaran $13.70 sebulan untuk seorang pengguna. Harga versi premium termasuk semua ciri yang tersedia dengan Power BI Pro, dengan harga istimewa tambahan untuk organisasi pelesenan.

Tableau

Tableau adalah satu lagi alat risikan perniagaan yang sangat baik. Tertumpu terutamanya pada visualisasi data, ia dilengkapi dengan banyak ciri berkaitan BI tambahan untuk menemui corak dan cerapan perniagaan. Alat ini merupakan pilihan terbaik untuk lebih banyak perniagaan terdorong data yang bergantung pada statistik untuk membuat keputusan. Selain itu, ia sangat boleh disesuaikan dan boleh digunakan merentas pelbagai industri, termasuk komunikasi, pemasaran, perbankan, penjagaan kesihatan, teknologi dan banyak lagi.

Versi desktop Tableau bersambung terus kepada sejumlah besar sumber data, termasuk di premis dan berasaskan awan. Program ini membuat analisis cepat dan mudah dengan papan pemuka interaktif dan pertanyaan bahasa semula jadi. Ini membolehkan untuk memeriksa set data untuk menghasilkan cerapan dan ramalan yang berkaitan.

Tableau menyediakan analisis visual langsung, membolehkan anda membuat peta interaktif untuk menganalisis data berkenaan kriteria khusus geo. Ia boleh menganalisis data mengenai wilayah, demografi dan banyak lagi, mencipta naratif visual interaktif. Program ini menawarkan kebolehan penapisan yang sangat baik, membolehkan anda mencari kawasan yang berimpak tinggi dengan cepat.

Ciri kerjasama apl ini merupakan satu lagi perkara yang kukuh. Anda boleh membuat dan berkongsi data pada papan pemuka Tableau dan bekerjasama dalam laporan. Anda boleh menggunakan pautan yang dijana pelayan untuk membandingkan set data dan mengurus kebenaran akses untuk mengedit papan pemuka. Akhir sekali, Tableau mempunyai kebolehan integratif yang luar biasa, dengan mudah menyambung dengan Periscope, Iterable dan perisian pihak ketiga yang lain.

Tawaran Tableau tiga rancangan untuk kegunaan individu dan perniagaan. Ia juga menyediakan pilihan dihoskan awan dan pelayan yang paling sesuai dengan perniagaan anda.

Sisense

Terakhir dalam senarai kami ialah Sisense, salah satu alat risikan perniagaan terkemuka di pasaran. Perisian ini padat dengan faedah yang besar untuk penggunanya. Sisense melampaui dan melangkaui alat risikan perniagaan klasik dengan keupayaannya untuk mengumpul analitik untuk pelbagai aspek perniagaan. Membenamkan analisis data dalam kedua-dua aplikasi pelanggan dan aliran kerja pekerja, Sisense mengumpulkan maklumat daripada semua sumber anda.

Laporan visual yang berkuasa ialah aset penting alat risikan perniagaan ini. Mereka bertujuan untuk menjana analisis pintar dan berkongsi cerapan dan ramalan dengan mudah dengan pasukan anda. Hasilnya, Sisense ialah alat kolaboratif berguna yang menggalakkan pasukan analitik perniagaan untuk bekerja sebagai satu. Visualisasi laporan benar-benar menarik perhatian, dan program ini membolehkan anda mengeksportnya ke PDF, Imej, hamparan Excel dan format lain.

Sisense ialah sistem 64-bit pantas menggunakan CPU berbilang teras. Ia mempunyai antara muka pengguna tanpa skrip yang intuitif, menjadikannya mudah untuk dinavigasi dan sesuai untuk penganalisis perniagaan yang kurang maju. Walau bagaimanapun, ia menawarkan banyak keperluan analitik perniagaan, seperti papan pemuka Sisense Fusion yang unik.

Platform awan berkuasa AI ini sangat disesuaikan. Banyak syarikat terkemuka dunia menggunakan Sisense sebagai alat BI pilihan mereka. Ia telah berada di Cloud 100 Forbes, Syarikat Awan Terbaik Dunia selama lima tahun sekarang.

Akhirnya, Sisense berharga berpatutan untuk set ciri yang begitu luas. Anda boleh bermula dengan percubaan percuma atau hubungi pasukan pembangun untuk membeli lesen rasmi.

Perkasakan Perniagaan Anda Dengan Analitis

Kebanyakan perusahaan yang berjaya menggunakan platform risikan perniagaan untuk mendapatkan cerapan tentang prestasi mereka. Analitis adalah bahagian penting dalam menjalankan syarikat. Ia membolehkan anda mengakses dan menganalisis sebahagian besar data dengan cepat. Mempunyai alat yang membantu anda mempercepatkan proses ini dan mempersembahkannya dengan cara yang mengasyikkan akan membantu memudahkan pertumbuhan perniagaan anda.

Adakah anda menggunakan platform risikan perniagaan? Penyelesaian yang manakah telah terbukti paling berfaedah? Beritahu kami di bahagian komen di bawah.