Poster Kenalan: iOS 17 Menjadikan iPhone Lebih Milik Anda

34
Poster Hubungan iOS 17 NextPit
© nextpit

Seperti yang dijangkakan, WWDC 2023 mempunyai sejumlah besar kejutan dan ciri baharu untuk sistem pengendalian Apple. Pada iOS, apl yang sering diabaikan seperti Messages dan Phone mempunyai bahagian kemas kini mereka. Salah satu sorotan semasa ucaptama WWDC ialah ciri Poster Kenalan baharu, cara yang menyeronokkan untuk menyesuaikan telefon anda seperti yang kami tunjukkan dalam artikel ini.

  • Lihat semua ciri baharu yang datang ke iPhone dengan iOS 17

Pertama sekali, ia diakui sebagai ciri baharu yang kecil pada iOS 17. Namun begitu, ia akan menjadi ciri yang paling kerap dihadapi pengguna setiap hari. Saya juga mengakui bukan peminat menyesuaikan gambar profil, nada dering dan elemen reka bentuk lain, tetapi mudah untuk melihat bahawa ia akan menjadi popular dengan pemilik iPhone. Malah jumlah masa siaran semasa WWDC 23 mencadangkan Apple berfikiran sama.

Poster Hubungi

Dengan iOS 17, pengguna iPhone akan dapat membuat poster tersuai yang boleh dikongsi dengan kenalan semasa membuat panggilan. Menurut Apple, walaupun aplikasi pihak ketiga akan dapat menggunakannya, selagi pembangun menambah sokongan yang diperlukan menggunakan API CallKit.

iOS 17: Poster kenalan

Anda boleh menggunakan muka taip, gambar dan juga memoji yang berbeza. / © NextPit

Pengguna boleh mendayakan dan mencipta Poster Kenalan mereka sendiri pada apl Kenalan, dengan membuka pilihan Kad Saya—profil pemilik telefon sendiri. Selepas mendayakan dan menyesuaikan Poster Kenalan peribadi, anda perlu membenarkan lagi perkongsian poster, yang boleh dikongsi secara automatik dengan kenalan anda jika anda membenarkannya.

  1. Pada apl Kenalan, ketik Kad Saya di bawah maklumat profil anda.
  2. Pilih Foto & Poster Kenalan.
  3. Ketik pada Edit dan kemudian pada Buat Baharu.
  4. Pilih antara Kamera, Foto, Memoji atau Monogram untuk memilih ciri utama poster.
    1. Setiap pilihan akan membuka antara muka iOS lalai untuk mencipta atau memilih imej, membolehkan anda menyesuaikan pilihan anda.
  5. Skrin terakhir memaparkan pratonton poster, hanya ketik Teruskan untuk menerapkannya.

Kembali pada skrin Foto & Poster Kenalan utama, anda boleh mengaktifkan perkongsian poster anda dengan kenalan di bawah pilihan Perkongsian Nama & Foto.

Membenarkan apl Telefon berkongsi poster anda akan mengubah cara orang lain melihat ID yang dipanggil anda, dengan memaparkan imej skrin penuh poster anda, yang dipaparkan walaupun semasa telefon dikunci atau semasa panggilan. Harap-harap Apple menambah sekatan untuk mengelak daripada terkejut dengan imej yang tidak sesuai, sesuatu yang tidak dapat kami uji dengan beta pembangun iOS 17…

Bagaimanapun… Untuk mengelakkan situasi ini, anda juga boleh membuat Poster Kenalan untuk orang pada buku telefon anda. Penyesuaian boleh dilakukan dengan mudah dengan pergi ke apl Kenalan dan mengedit profil, dengan alatan dan pilihan yang sama tersedia untuk Poster Kenalan anda sendiri.

iOS 17: Poster kenalan

Anda boleh menyimpan lebih daripada satu poster, dan menukarnya mengikut mood anda (atau perasaan anda terhadap orang lain…). / © NextPit

Seperti yang mungkin anda perhatikan daripada tangkapan skrin dalam artikel ini, kreativiti anda adalah had untuk memanfaatkan poster tersebut. Dan kebanyakan orang pasti akan mendapat hasil yang lebih baik daripada saya, terutamanya dengan menggunakan ciri kamera iPhone, tidak menggunakan telefon yang dimuat semula untuk memasang iOS 17 beta, dan sudah tentu, lebih banyak masa untuk meneroka ciri tersebut.

Bagaimana dengan awak? Adakah anda melihat diri anda menggunakan Poster Kenalan? Adakah anda fikir ia adalah ciri baharu yang menarik dalam iOS 17 atau akan mengabaikannya sahaja? Kongsi pendapat anda dalam komen di bawah.