Privasi pada telefon pintar anda: cara melindungi data anda

82
pengangkutan telefon pintar pengguna mobiliti 02
© Maria Savenko / Shutterstock

Terima kasih kepada peraturan perlindungan data asas, tetapan privasi penyedia perkhidmatan dalam talian utama seperti Google atau Facebook akhirnya bergerak ke hadapan. Ini memberi kami pengguna kawalan yang lebih baik atau sekurang-kurangnya cerapan tentang perkara yang diketahui oleh syarikat Data Besar tentang kami dan dengan siapa mereka berkongsi pengetahuan. Di sini kami menunjukkan kepada anda tetapan privasi Facebook, Google dan WhatsApp yang paling penting dan merujuk anda kepada alternatif yang lebih peribadi kepada perkhidmatan besar.

Lompat ke bahagian:

Perlindungan privasi melalui ciri Android

Menyimpan skrin kunci

Kunci paparan yang baik adalah salah satu langkah paling mudah untuk lebih keselamatan. Hanya mereka yang mengetahui kod anda boleh mengendalikan telefon pintar anda. Anda boleh memilih antara corak menyekat, PIN empat digit atau kata laluan. Anda boleh mengkonfigurasi skrin penguncian dalam tetapan di bawah Keselamatan. Kod ini juga menambah baik penyulitan peranti. Telefon pintar yang disulitkan dengan cara ini tidak menarik untuk pencuri dalam banyak aspek, kerana memorinya tidak boleh dibaca dan, terima kasih kepada kunci pengaktifan semula, ia hanya boleh digunakan sebagai kedai alat ganti walaupun selepas ditetapkan semula.

  • Bagaimana untuk membuka kunci telefon pintar Samsung anda tanpa kata laluan skrin kunci anda
kunci skrin corak bermula

Kunci paparan boleh ditetapkan dalam tetapan di bawah Keselamatan / © NextPit

Tidak mengeluarkan PIN SIM

Walaupun telefon pintar bermula sedikit lebih cepat, jangan tergoda untuk mengeluarkan kunci PIN kad SIM. Jika pencuri boleh menggunakan nombor telefon anda tanpa halangan, ini membantu dia dengan pengesahan dua faktor atau kecurian identiti dalam apl sembang yang disahkan seperti WhatsApp, Telegram atau Signal. Dalam kes yang paling teruk, ia boleh menggunakan perbankan dalam talian anda kerana dia menerima SMS-TAN. Tetapi di atas semua dan paling mudah dia boleh menghubungi atas perbelanjaan anda.

Menyemak dan membatalkan kebenaran apl

Anda pasti kagum melihat perkara yang diketahui oleh pembangun apl tentang anda. Anda boleh menafikan mereka banyak data dengan kerap menyemak dan membatalkan kebenaran apl. Apl “Bouncer” hanya berharga satu dolar, tetapi mengambil alih peranan pengurus rumah kebenaran pada telefon pintar anda.

androidpit bouncer

Bouncer membatalkan kebenaran daripada apl yang dipasang / © NextPit

Pasang kemas kini sistem

Kemas kini penting daripada pengilang hendaklah sentiasa dipasang untuk menutup sebarang jurang keselamatan. Ini adalah relevan untuk privasi anda, kerana penyerang boleh menggunakan jurang ini untuk menyalin SMS, e-mel, foto dan data yang tinggal daripada peranti anda, kadangkala secara wayarles, tanpa anda sedari. Anda boleh mengelakkan ini dengan mudah.

Pemberitahuan kemas kini yang tersedia kini tiba pada banyak peranti setiap bulan. Jangan abaikan mereka, tetapi pastikan telefon pintar anda selamat semula. Memasang kemas kini pada telefon pintar yang lebih baharu tidak mengambil masa yang lama. Terima kasih kepada partition tambahan, kemas kini boleh dipasang di latar belakang dan diaktifkan selepas but semula.

Wira os keturunan AndroidPIT

OS Lineage menggantikan perisian tegar pengeluar yang usang dan menjadikan telefon pintar lama selamat semula / © NextPit

Jika kemas kini rasmi tidak lagi tersedia, adalah berbaloi untuk mencari ROM tersuai yang serasi untuk peranti anda. Jadi anda boleh membawa walaupun Samsung Galaxy S5 lama dikemas kini. Pada masa yang sama, anda juga boleh bergantung pada ROM dengan rangka kerja MicroG untuk menghalang pengintipan oleh Google.

Menggunakan profil pengguna yang berbeza atau kawasan peribadi

Jika anda menggunakan akaun Google yang berbeza (seperti perniagaan dan peribadi), anda boleh mengasingkannya kepada dua kawasan storan pada satu telefon pintar. Malangnya, tidak semua pengeluar telefon pintar melaksanakan ciri Android dalam antara muka pengguna mereka untuk mencipta profil pengguna yang berbeza.

Huawei/Honor, sebagai contoh, mentafsir ciri itu dengan cara tersendiri dan menggunakan kawasan yang dipanggil persendirian. Samsung mencipta aplikasi berkembar untuk apl tertentu. Ini juga dilindungi oleh langkah berjaga-jaga keselamatan tambahan dan mengasingkan kawasan penyimpanan antara satu sama lain dengan selamat.

Melampirkan satu apl

Jika anda mahukan satu apl sentiasa berada di latar depan dan butang laman utama dikunci juga, anda kini boleh menyematkan apl tunggal ke latar depan sejak Android 5.0 Lollipop. Mula-mula anda perlu mengaktifkan fungsi ini dalam tetapan keselamatan di bawah “Lampirkan skrin”. Kemudian anda boleh melihat pin kecil di penjuru kanan sebelah bawah setiap pratonton apl dalam gambaran keseluruhan apl. Untuk keselamatan penuh, anda juga mengaktifkan kunci skrin sebelum kunci skrin dilepaskan.

android 50 lollipop bildschirmfixierung

Jika anda membetulkan apl tertentu, anda boleh menyerahkan telefon pintar anda dengan yakin / © NextPit

  • Menyediakan telefon pintar Android anda buat kali pertama: petua dan kiat

Sesuaikan tetapan privasi untuk Facebook, Google dan Co.

Perkhidmatan lokasi Google: Lokasi untuk anda dan bukan orang lain

Jika anda kehilangan telefon pintar anda atau dicuri, anda boleh mencarinya dari jauh. Malangnya, perkhidmatan lokasi terus merekodkan data supaya Google atau pihak berkuasa keselamatan yang dikenali boleh menjejaki anda tanpa disedari. Jadi sekurang-kurangnya matikan rakaman profil pergerakan anda di Google. Apl sensitif lokasi lain seperti Mobike harus dinafikan akses (lihat di atas).

  • mana telefon saya? Bagaimana untuk mencari telefon pintar anda yang hilang (atau dicuri).
google standortverlauf de

Google mengetahui profil pergerakan anda. Memadam sekurang-kurangnya sejarah / © NextPit

Sekarang adalah penting untuk anda menggunakan perkhidmatan lokasi dalam erti kata anda dan jangan menyerahkan data yang tidak perlu kepada Google. Cara anda boleh mengganggu, menghentikan atau memadamkan ini dan banyak lagi rakaman Google yang tidak menyenangkan diterangkan dalam artikel khas kami.

  • Menjual telefon pintar anda? Tetapan semula kilang sahaja tidak akan melindungi data anda

Perlu diingat bahawa telefon pintar anda bukan sahaja berkongsi lokasi dengan Google. Pembekal telefon mudah alih anda juga mengetahui di mana anda berada pada setiap masa, sekurang-kurangnya melalui triangulasi selnya. Jika anda membuat panggilan kecemasan, ini sudah tentu satu kelebihan. Kerana itu pekerja di pusat panggilan kecemasan boleh menentukan kedudukan anda, jika anda tidak dapat menerangkannya dengan tepat.

Tingkatkan privasi Facebook

Facebook adalah rangkaian sosial terbesar setakat ini. Ramai orang menggunakannya hampir secara eksklusif untuk terus berhubung dengan rakan atau kenalan. Beberapa perkhidmatan dan acara dianjurkan secara eksklusif di sana. Setelah didaftarkan, anda boleh berkongsi foto, pautan dan teks dengan rakan atau dalam gelembung penapis anda. Supaya anda atau orang yang tidak dikenali tidak menyiarkan perkara yang memalukan tentang anda, anda harus menyemak tetapan privasi anda dengan kerap. Kami akan menunjukkan kepada anda cara melakukan ini dalam artikel berasingan.

  • Petua dan petua penting untuk Facebook

Tetapi walaupun aplikasi tidak dibuka, ia masih sibuk mengumpul dan menghantar data. Nyahpasangnya sejauh mungkin. Sesetengah pengeluar telefon pintar bahkan memerlukan anda menyambung ke komputer dan bekerja dengan baris arahan, lihat arahan kami.

Alternatif paranoid untuk Facebook dan Messenger ialah apl sumber terbuka SlimSocial. Apl itu kelihatan seperti apl Facebook lima tahun lalu, bersaiz beberapa ratus kilobait (200 kali lebih kecil daripada apl Gedung Play) dan mempunyai fungsi sembang terus dalam apl itu. Semuanya kelihatan sedikit lebih teruk daripada yang asal, tetapi menghentikan aliran data di latar belakang.

Privasi WhatsApp

Dengan perkhidmatan sembang Facebook, tangan anda terikat atas sebab perlindungan data. Walaupun sembang itu sendiri disulitkan dari hujung ke hujung, metadata lengkap kelihatan untuk Facebook. Ini bermakna ibu pejabat mengetahui siapa yang berkomunikasi dengan siapa untuk tempoh dan bila. Selain itu, nombor telefon anda adalah separa awam. Sebaik sahaja kenalan menarik anda ke dalam kumpulan, yang boleh anda halang sementara itu dalam tetapan, semua orang dalam kumpulan itu boleh melihat, menyimpan dan menyampaikan nombor telefon anda. WhatsApp mengumumkan perkara ini dalam perjanjian pengguna, tetapi masih boleh mengejutkan anda. Jika anda tidak menyukai ini, kami mengesyorkan perkhidmatan sembang alternatif.

  • Lapan perkara yang kami tidak suka tentang WhatsApp
  • Apl pemesejan terbaik 2019

Menggunakan WhatsApp secara paranoid

Jika anda masih bergantung kepada Pengutus Mesej (saya tahu tekanan kumpulan sangat besar dalam jangka masa panjang), anda boleh menggunakan WhatsApp pada nombor mudah alih yang berbeza daripada nombor utama anda. Apabila anda menyediakannya, anda boleh menafikan akses WhatsApp kepada kenalan anda supaya mereka tidak akan disalin ke Facebook serta-merta. Siapa yang kemudiannya ingin menghubungi anda, hendaklah meminta anda secara individu di saluran lain untuk nombor WhatsApp khusus anda.

Alternatif dengan lebih privasi

Menggunakan Android tanpa Google

Anda juga boleh menggunakan Android tanpa apl dan perkhidmatan Google. Pilihan yang boleh dipercayai adalah untuk menulis ganti keseluruhan partition sistem pengendalian. Tetapi ini hanya boleh dilakukan dengan beberapa telefon pintar, adalah rumit dan boleh menyebabkan tuntutan jaminan. Terima kasih kepada kerjasama antara pembangun pakej penggantian perkhidmatan Google microG dan pasukan di belakang OS Lineage, banyak masalah dengan Android tanpa Google dapat diselesaikan dalam kehidupan seharian.

  • Apakah perasaan Android tanpa Google?

Pelayar dan enjin carian

Jika Chrome dan Google anda digantikan oleh Firefox Klar atau penyemak imbas TOR dan DuckDuckGo, ia akan menjadi lebih rumit bagi pengendali tapak web untuk menganalisis tingkah laku melayari anda. Kerana apabila meninggalkan tapak web atau sekurang-kurangnya semasa menutup penyemak imbas, mereka memadamkan jejak anda. Tapak web hanya boleh membuat profil pengguna anda dengan lebih banyak usaha.

Menggunakan klien VPN dalam WLAN asing

WLAN hanya selamat pada tahap yang terhad; terutamanya jika anda tidak tahu siapa yang masih berhubung dengan mereka. Jadi menyulitkan sambungan Internet peranti anda sendiri melalui rangkaian peribadi maya (VPN). Kami akan menunjukkan kepada anda dalam artikel berasingan cara untuk menyediakan ini dan perkhidmatan percuma yang tersedia:

  • VPN terbaik untuk Android: keselamatan dan privasi dalam talian

Senarai dengan alternatif kepada apl popular

Terdapat banyak maklumat di internet tentang mengapa kita tidak boleh mempercayai aplikasi seperti Facebook, WhatsApp, Google dan seumpamanya. Prism-Break menawarkan anda alternatif mesra privasi untuk setiap daripada mereka. The Degoogle Subreddit wiki juga memberikan anda senarai perkhidmatan web alternatif untuk melindungi kalendar, kenalan dan seumpamanya secara peribadi.

Privasi: Kawalan anda adalah terhad

Operasi mesra perlindungan data sepenuhnya bagi telefon pintar adalah hampir mustahil. Sebaik sahaja anda menyambung ke rangkaian mudah alih, pembekal anda boleh mengesan anda. Dan sebaik sahaja anda membuat sambungan data, telefon pintar anda menghantar data telemetri ke beberapa perkhidmatan; ada yang tanpa nama, ada yang tidak.

Hanya Purism dengan Librem 5 yang benar-benar mahu menjadikannya lebih baik. Killswitches untuk GPS, GSM, mikrofon dan komponen lain sepatutnya mempunyai ini, yang dengannya anda secara fizikal melucutkan hak telefon pintar untuk memerhati anda. Walau bagaimanapun, dalam amalan, peranti ini juga perlu bergelut dengan kesukaran permulaan (lihat catatan blog).

Dengan telefon pintar Android anda yang sedia ada dan penggunaan perkhidmatan yang dikatakan percuma seperti Gmail, Facebook, WhatsApp atau Peta Google, anda perlu membuat keputusan: Jadi tanpa nama sepenuhnya atau bayar harga dengan sebahagian daripada privasi anda.