Privasi rosak: Apple mengumpul maklumat peribadi anda juga secara paksa

107
NextPit sembunyikan penyemak imbas e-mel saya
ยฉ NextPit

Minggu lalu, Apple didakwa mengumpul data pengguna walaupun mematikan tetapan analitik pada iPhone. Syarikat Cupertino kini sekali lagi berada di tempat duduk panas selepas penyelidik yang sama mendedahkan bahawa ID diperibadikan juga mungkin dihantar kepada Apple. Yang penting, data ini boleh termasuk maklumat yang lebih sensitif seperti nama, hari lahir dan alamat e-mel anda yang terikat pada akaun iCloud.

Sekumpulan penyelidik yang dipanggil Mysk telah menggali lebih jauh ke dalam kod analitik yang Apple terus kumpulkan walaupun anda memilih untuk tidak berkongsi data. Menurut mereka, “dsId” atau Pengecam Perkhidmatan Direktori tertentu dipautkan ke akaun iCloud anda. Anehnya, mereka berhujah bahawa DSID ini boleh dikenal pasti dan dikaitkan dengan sebarang data dalam iCloud anda seperti nama penuh dan alamat e-mel.

  • Baca juga: 5 petua untuk menggunakan iPhone anda dengan sebelah tangan

Laporan Mysk mempersoalkan dasar privasi Apple yang dibentangkan kepada pengguna pada mulanya. Berdasarkan dasar Analitis & Privasi Peranti mereka, ia menyatakan bahawa “Tiada maklumat yang dikumpul mengenal pasti anda secara peribadi.” yang dinyatakan dengan jelas dalam perenggan pertama.

Lebih penting lagi, pasukan itu mengesahkan bahawa laporan data analitik terdahulu dalam App Store yang dituai oleh Apple mengandungi DSID. Ini bermakna bukan sahaja gelagat dan aktiviti pengguna dihantar ke pelayan Apple, tetapi mereka dapat memperibadikan setiap laporan. Sebagai tambahan kepada App Store, amalan ini juga biasa untuk aplikasi rasmi Apple yang lain.

Penemuan baru-baru ini telah meletakkan Apple di tengah-tengah kontroversi memandangkan syarikat Cupertino diketahui mempunyai pendirian yang kukuh dalam melindungi privasi pengguna. Ia boleh dibezakan Apple telah mula mengubah beberapa dasar penjejakannya selepas mereka memperkenalkan iklan kepada ekosistem iOS 16 dan iPadOS.

Adakah anda fikir Apple dengan sengaja melanggar perjanjian privasinya? Beritahu kami ulasan anda. Kami sedang mendengar.