Procreate: Cara Mematikan Sensitiviti Tekanan

20

Kepekaan tekanan inilah yang menjadikan pengalaman lukisan dalam Procreate tiada tandingan. Jika anda menggunakan Pensil Apple untuk mencipta ilustrasi dan lukisan digital dalam Procreate, anda boleh melukis garisan setebal atau nipis yang anda mahu dengan menolak stylus anda pada skrin dengan lebih atau kurang daya.

Procreate: Cara Mematikan Sensitiviti Tekanan

Walau bagaimanapun, tetapan lalai mungkin tidak sesuai dengan semua projek, dan anda mungkin perlu melaraskan kepekaan tekanan kepada kebolehan atau keutamaan fizikal anda. Nasib baik, anda boleh menukar tetapan ini seperti semua yang lain dalam Procreate, untuk semua alatan atau hanya untuk berus individu. Baca terus untuk mengetahui caranya.

Cara Mematikan Sensitiviti Tekanan dalam Procreate For All Tools

Menukar tetapan sensitiviti tekanan dalam Procreate memerlukan pelarasan alat yang dipanggil Keluk Tekanan. Ia mengandungi paksi-x dan paksi-y. Paksi-x mewakili tekanan input. Dalam erti kata lain, menukar paksi-x mengubah seberapa kuat anda menekan pensel anda pada skrin. Paksi-y ialah keluaran berus, iaitu, apa yang dilukis oleh berus berdasarkan tekanan anda. Bergantung pada tekanan yang anda gunakan, ia boleh menukar ketebalan, kelegapan dan sifat dinamik yang lain.

Untuk berus yang lebih sensitif, Lengkung Tekanan perlu lebih curam. Jika anda ingin mencipta garisan tebal dengan hanya menekan sedikit Pensil Apple anda, hujung bawah paksi-x harus lebih rata. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mematikan sensitiviti tekanan sepenuhnya, anda boleh melakukannya dengan mengikuti langkah berikut:

 1. Pilih ikon Tindakan.
  Mengetik ikon sepana dalam Procreate pada iPad
 2. Tekan tab Prefs.
  Memilih tab Prefs dalam menu Tindakan dalam Procreate pada iPad
 3. Ketik Tekanan dan Melicinkan.
  Memilih Tekanan dan Melicinkan dalam menu Tindakan dalam Procreate pada iPad
 4. Di bawah Kepekaan Tekanan Apl, seret bahagian atas Lengkung Tekanan ke bawah atau ke kiri sehingga Lengkung bertukar menjadi garis lurus.
  Melaraskan keluk Sensitiviti Tekanan Apl dalam menu Tekanan & Melicin dalam Procreate pada iPad

Sekarang, cuba berus anda dan lihat sama ada garisan yang anda buat adalah sama. Untuk membuat asal perkara yang baru anda lakukan dan membenarkan sedikit kepekaan tekanan pada stylus anda, anda boleh pergi ke tetapan yang sama dan tekan Tetapkan Semula semua di bahagian bawah.

Walaupun bermain dengan sensitiviti tekanan adalah menyeronokkan dan boleh digunakan untuk mencipta pelbagai reka bentuk yang menawan, ia boleh menjadi menjengkelkan dengan cepat. Selain itu, anda mungkin mendapati tetapan lalai terlalu sensitif.

Selain menukar sensitiviti tekanan, anda juga harus belajar cara menambah teks dalam Procreate untuk meningkatkan tahap kreativiti anda.

Cara Mematikan Sensitiviti Tekanan dalam Beranak untuk Berus Individu

Walaupun sesetengah reka bentuk memerlukan kepekaan tekanan sifar, anda mungkin mahu menggunakan hanya beberapa berus untuk melukis garisan sekata dan lurus. Atau mungkin anda mahu berulang-alik sambil menambah teks. Nasib baik, anda tidak perlu menghidupkan dan mematikan Keluk Tekanan semasa anda berusaha untuk mendapatkan pukulan yang diingini. Anda hanya boleh memilih berus individu yang anda inginkan kepekaan tekanan sifar atau berbeza dan buat pendua.

Itu juga membolehkan anda mempunyai berus asal dengan kepekaan tekanan asalnya sebagai tambahan kepada berus pendua dengan kepekaan tekanan khusus yang telah anda pilih. Jika anda suka bermain dengan tetapan berus yang berbeza, anda boleh menyimpan tetapan dan mengaksesnya dengan cepat pada setiap masa.

Begini cara menukar sensitiviti tekanan untuk berus individu dalam Procreate:

 1. Leret ke kiri pada berus yang anda ingin tukar kepekaan tekanan.
  Leret ke kiri pada berus yang diingini dalam Procreate pada iPad
 2. Tekan Duplikat.
  Mengetik Pendua dalam Pustaka Berus dalam Procreate pada iPad
 3. Ketik dua kali pada berus pendua untuk mengakses tetapannya.
  Mengetik berus pendua dalam Perpustakaan Berus dalam Procreate pada iPad

 4. Pergi ke tab Apple Pencil di panel kiri.
  Mengetik tab Apple Pencil dalam Brush Studio dalam Procreate pada iPad
 5. Dalam bahagian Tekanan, seret skala Saiz ke 0%.
  Melaraskan gelangsar Saiz dalam Brush Studio dalam Procreate pada iPad
 6. Pilih Selesai untuk menyimpan perubahan.
  Mengetik butang Selesai dalam Brush Studio dalam Procreate pada iPad

Sekarang, tidak kira apa tetapan kepekaan tekanan untuk alatan lain dalam Procreate, berus pendua ini akan berfungsi secara bebas padanya. Anda juga boleh menetapkan nama baharu untuk berus pendua anda untuk membezakannya daripada yang asal dengan lebih baik. Pergi ke Perihal Berus Ini, ketik nama berus di bahagian atas dan tulis nama yang anda mahu.

Cara Melaraskan Sensitiviti Tekanan Nilai Minimum dan Maksimum

Kepekaan tekanan tertinggi dan terendah berus anda akan bergantung pada tetapan lain dalam Procreate. Mungkin anda hanya menggunakan sedikit tekanan pada talian anda, tetapi apabila anda mematikannya, anda terkejut bahawa garisan itu terlalu tebal untuk keperluan ilustrasi anda.

Anda boleh menukar nilai maksimum dan minimum sensitiviti tekanan berus anda dalam Tetapan Berus. Begini caranya:

 1. Cari alat Berus di bar alat kanan atas.
  Mengetik ikon Berus dalam Procreate pada iPad
 2. Ketik dua kali berus dengan nilai kepekaan tekanan yang anda mahu laraskan untuk membuka tetapannya.
  Ketik dua kali pada berus yang dikehendaki dalam Procreate pada iPad
 3. Pergi ke Properties di panel sebelah kiri.
  Memilih tab Properties dalam Brush Studio dalam Procreate pada iPad
 4. Di bawah Kelakuan Berus, luncurkan titik Saiz Maksimum dan Saiz Minimum untuk melaraskan nilai.
  Menyerlahkan tetapan tingkah laku Berus dalam Brush Studio dalam Procreate pada iPad

Anda boleh melaraskan kelegapan maksimum dan minimum dalam Procreate menggunakan tetapan ini dan pastikan garisan anda lebih atau kurang telus bergantung pada berapa banyak tekanan yang anda gunakan dengan Apple Pencil anda.

Cara Menukar Sensitiviti Tekanan untuk Berus Yang Tidak Membenarkannya

Sesetengah berus dalam Procreate tidak mempunyai tetapan kepekaan tekanan, jadi ia sentiasa berada dalam garis lurus dan sekata. Ini bermakna anda tidak boleh mencipta permulaan atau penghujung garisan anda yang nipis dan halus, dan tidak kira berapa banyak tekanan yang anda berikan pada berus, pukulan tetap sama.

Namun, terdapat penyelesaian yang tersedia. Anda boleh menukar saiz berus anda semasa anda melukis dengan meluncur butang Saiz. Penyelesaian ini bergantung pada tahap kemahiran anda dan boleh menjadi sukar untuk dikuasai. Tetapi setelah anda membiasakannya, anda mungkin juga boleh menerapkannya pada alatan yang berbeza.

Hilangkan Tekanan dalam Beranak

Kepekaan tekanan boleh menjadi tetapan yang berharga untuk banyak projek anda. Walau bagaimanapun, anda boleh mematikannya dengan mudah jika anda tidak memerlukannya. Anda juga boleh mematikannya untuk beberapa berus sahaja dengan membuat pendua berus itu. Dan walaupun berus tidak disertakan dengan tetapan kepekaan tekanan, anda masih boleh mencipta semula kesan dengan menggabungkan berus dengan alat saiz. Pilihannya tidak berkesudahan.

Seterusnya, anda harus belajar cara menjadikan latar belakang anda telus menggunakan Procreate.

Soalan Lazim

S: Adakah Procreate Pocket mempunyai kepekaan tekanan?

J: Walaupun apl Procreate Pocket berkongsi beberapa tetapan dengan Procreate untuk iPad anda, ia tidak mempunyai kepekaan tekanan. Procreate Pocket berfungsi pada iPhone dan iPod touch yang tidak mempunyai sentuhan 3D, yang membolehkan sensitiviti tekanan berfungsi pada iPad anda. Sebaliknya, ia mempunyai sentuhan haptik berasaskan perisian dan sesuatu yang dibina terus ke dalam iPhone dan iPod touch anda.

S: Apakah stylus lain yang boleh saya gunakan untuk Procreate selain Apple Pencil?

J: Walaupun Apple Pencil ialah stylus terbaik untuk iPad dan Procreate, anda juga boleh menggunakan pilihan stylus lain. Adonit Note+ ialah stylus kedua terbaik yang boleh anda gunakan untuk iPad anda. Zspeed ialah stylus iPad dan iPhone terbaik untuk pemula, manakala JAMJAKE ialah stylus paling mesra bajet yang berfungsi pada iPad Air 2, iPad Air 3 dan iPad Pro.

S: Adakah saya memerlukan Pensil Apple atau stylus lain untuk kepekaan tekanan dalam Procreate?

J: Anda tidak perlu membeli stylus untuk mencapai garisan dengan kepekaan tekanan dalam Procreate. Walau bagaimanapun, anda mungkin bergelut tanpanya. Skrin iPad mungkin tidak mengesan item lain atau stylus tertentu.

S: Apakah yang perlu saya lakukan jika sensitiviti tekanan saya tidak berfungsi?

J: Kepekaan tekanan anda tiba-tiba dimatikan kerana tetapan Kelegapan berada pada sifar atau Keluk Tekanan dimatikan. Jika kedua-dua tetapan baik, masalah mungkin disebabkan oleh kemas kini Procreate baru-baru ini.