Procreate: Cara Menukar Warna Garisan

12

Pada Procreate, tetapan berbeza boleh diubah suai untuk mendapatkan hasil yang menggalakkan. Ini sangat berguna untuk artis lukisan digital dan pencinta kreativiti. Salah satu perkara yang boleh anda ubah ialah warna garisan. Ini boleh mengubah karya seni anda dengan hanya beberapa langkah mudah. Ketahui lebih lanjut tentang menukar warna garisan dalam Procreate dalam panduan ini.

Procreate: Cara Menukar Warna Garisan

Mewarna semula Garis dalam Procreate

Terdapat pelbagai cara untuk mewarna semula garis pada Procreate. Mereka termasuk:

Gunakan Drag dan Drop

Ini adalah salah satu pilihan paling mudah untuk mewarna semula garisan pada Procreate. Jika garisan tidak terlalu nipis, pilihan ini adalah yang paling mudah.

 1. Semak untuk memastikan bahawa garisan bersendirian dalam satu lapisan. Jika tidak, klik alat Pemilihan (berbentuk S) di bahagian atas sebelah kiri untuk memilih kontur garisan.
  Mengetik alat Pemilihan dalam Procreate
  • Jika garisan tidak bersendirian dalam lapisan, anda mungkin akan menumpahkan warna ke atas garisan lain jika ia bersentuhan dengannya.
 2. Gunakan stylus untuk mengklik pada warna yang anda inginkan daripada ikon warna di bahagian atas sebelah kanan skrin untuk memilih.
  Mengetik Roda Warna dalam Procreate
 3. Seret warna yang dipilih dan lepaskannya menggunakan stylus untuk mengisi garisan anda dengan warna pepejal.
  Memilih warna yang dikehendaki dalam menu Warna dalam Procreate
 4. Lepaskan stilus selepas ia menyentuh garisan. Tindakan ini berjaya menukar warna baris yang dipilih.
  Menyeret warna ke elemen reka bentuk dalam Procreate

Terdapat beberapa had untuk teknik ini. Jika garisan yang anda buat nipis atau anda menggunakan tekstur yang kasar, ia tidak akan berfungsi. Untuk mewarnai garis nipis dengan jayanya, zumkannya seberapa banyak yang perlu. Ini membantu anda mencapai penurunan warna yang lebih tepat tanpa menjejaskan kawasan lain.

Setelah anda menukar warna garisan, anda boleh menggunakan fungsi salin dan tampal Procreate untuk menduplikasinya.

Gunakan Kunci Alpha untuk Mewarna Semula

Alpha Lock ialah ciri yang digunakan untuk menutup lapisan. Ciri ini memberikan pengguna lebih kawalan ke atas transformasi dan pengeditan pada lapisan dan bentuk tertentu. Kesannya tidak melangkaui sempadan yang ditetapkan.

Dalam kaedah ini, adalah penting untuk garisan yang anda ingin warnakan semula berada pada lapisan dengan sendirinya. Kaedah ini membantu anda mewarna semula garisan anda tanpa meleleh. Untuk menggunakan Kunci Alpha:

 1. Leret dua jari dalam lapisan atau klik padanya dan pilih Kunci Alfa.
  Memilih Kunci Alfa daripada menu pilihan Lapisan dalam Procreate
 2. Kesan penggunaan Alpha Lock dapat dilihat apabila kesan grid kecil muncul di belakang lapisan. Ini menunjukkan bahawa baris telah dipilih.
  Menyerlahkan grid di belakang lapisan dalam Procreate
 3. Gunakan Berus anda untuk mewarna semula lapisan yang dipilih tanpa melebihi.
  Memilih alat Berus dalam Procreate

Pilih Lapisan untuk Mewarna Semula Garis

Kaedah ini melibatkan pemilihan lapisan terlebih dahulu.

 1. Klik pada lapisan yang mempunyai garisan yang anda perlukan untuk warna semula.
  Memilih lapisan dalam Procreate
 2. Pilih Pilih lapisan.
  Memilih Pilih daripada menu pilihan Lapisan dalam Procreate
 3. Dalam kotak dialog di bahagian bawah, pilih Isi Warna.
  Memilih Isi Warna dari kotak dialog di bahagian bawah dalam Procreate

Ini secara automatik mengisi garis dalam lapisan dengan warna yang anda pilih.

Menjadikan Pilihan Mewarna Semula Lebih Boleh Diakses dalam Procreate melalui Menu Pantas

Jika anda perlu mewarna semula item pada Procreate (termasuk baris) dengan lebih mudah, anda mesti memudahkan akses kepada alat Recolor. Lakukan ini dengan menambahkannya pada Menu Pantas. Apabila anda ingin mewarnakan unsur seni, anda hanya perlu mengetik Warna semula.

Anda boleh mengakses alat Recolor dalam versi Procreate yang lebih lama melalui Menu Pelarasan. Recolor tiada dalam menu itu dalam versi baharu, tetapi ia masih boleh diakses. Merapatkannya adalah lebih baik, kerana ia boleh menjadi sangat berguna.

Manfaatkan Ciri Procreate sepenuhnya

Berlatih dalam Procreate ialah cara terbaik untuk memahami cara sesuatu berfungsi. Adalah lebih baik untuk belajar lebih awal, terutamanya jika anda bercadang untuk menggunakan Procreate jangka panjang. Belajar awal membantu anda menjimatkan masa pada masa hadapan dan memperoleh semua kemahiran yang diperlukan untuk melakukannya dengan baik di platform. Ulangi langkah dengan kerap untuk menguasainya dan meluaskan set kemahiran anda. Procreate mempunyai banyak kawasan yang patut diterokai.

Sekarang anda tahu cara menukar warna garisan, anda harus belajar cara membuat latar belakang telus menggunakan Procreate.

Soalan Lazim

Adakah mungkin untuk mewarna dalam bentuk?

ya. Anda boleh mewarna dalam bentuk dalam Procreate menggunakan kaedah seret dan lepas. Anda perlu menyeret warna yang anda inginkan dari roda di sebelah kanan anda, kemudian lepaskannya di dalam bentuk. Ini mengisi bentuk dengan warna yang anda pilih.

Bolehkah saya mengisi warna dalam Procreate?

ya. Seret warna dari roda di bahagian atas dan lepaskan dalam teks, bentuk atau lapisan yang perlu anda isi. Ruang akan dipenuhi dengan warna.

Mengapa penurunan warna tidak berfungsi?

Ini berlaku kebanyakannya jika Alpha Lock telah dinyahaktifkan. Semak ini dan cuba lagi. Alasan lain yang mungkin ialah anda mungkin cuba jatuh di kawasan yang salah. Semak semula anda mempunyai lapisan yang betul dan cuba lagi.

Patutkah saya sentiasa menggunakan Alpha Lock untuk mewarnakan garisan dalam Procreate?

Tidak. Kaedah penurunan warna harus berfungsi dengan baik mengendalikan garisan. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mewarnakan garisan yang lebih halus, Alpha Lock berfungsi dengan lebih baik dan memberikan hasil yang baik. Ia adalah jalan yang paling bijak untuk diambil dalam kes sedemikian.

Adakah terdapat cara yang sesuai untuk mewarna lukisan yang saya cipta dalam Procreate?

Pertama, untuk melorek atau mewarna lukisan Procreate, isi setiap bentuk dengan warna putih atau warna neutral. Kemudian aktifkan Kunci Alpha; anda sepatutnya boleh mewarna tanpa melampaui garisan.