Program pembaikan diri Samsung mungkin akan menambah jam tangan pintar dan fon telinga Galaxy tidak lama lagi

79
jam tangan samsung galaxy s21 ultra black buds pro c5tl
© Samsung

Samsung melancarkan program pembaikan sendiri pada bulan Ogos yang meliputi telefon pintar dan tablet Galaxy terbaharu. Gergasi Korea Selatan itu mungkin memanjangkannya kepada peranti boleh pakai seperti jam tangan pintar dan fon telinga berdasarkan pemfailan tanda dagangan terkini.

Permohonan paten telah dikesan dari laman web rangkaian EU tetapi berasal dari pejabat paten AS yang berkaitan dengan aplikasi mudah alih Pembantu Pembaikan Sendiri. Ia selanjutnya menerangkannya sebagai bantuan perisian untuk pembaikan diri dan penyelenggaraan sendiri telefon pintar, tablet, jam tangan pintar dan fon telinga. Pemfailan baharu ini menunjukkan bahawa Samsung mungkin memanjangkan sokongan pembaikan sendiri kepada barang boleh pakai.

  • Jangan ketinggalan: Telefon pintar boleh lipat terbaik untuk dibeli pada tahun 2022

Program pembaikan diri Samsung kini tersedia di AS yang menyokong model Galaxy S20, Galaxy S21 dan Galaxy Tab S7. Syarikat itu menyediakan alat ganti tulen seperti skrin, bateri dan port USB. Bersama-sama dengan bahagian bersumber, Samsung juga menghantar alatan dan panduan DIY percuma yang disediakan oleh iFixit.

Walaupun aplikasi yang akan datang, masih tidak pasti sama ada Samsung akhirnya akan melanjutkan liputan dalam masa terdekat. Dan kerana bentuk jam tangan pintar dan fon telinga yang halus dan lebih kecil, membaiki perkakasan mungkin lebih mencabar berbanding telefon pintar dan tablet. Samsung mungkin juga mengehadkan skop untuk membetulkan paparan dan bateri.

Pembaikan sendiri Samsung Galaxy

Program Pembaikan Diri Samsung menyokong Galaxy S20, Galaxy S21 dan Galaxy Tab S7+ semasa pelancaran / © Samsung

Selain Samsung, jenama lain seperti Apple dan Google juga telah memperkenalkan inisiatif yang sama. Yang terakhir menawarkan ketersediaan bantuan yang lebih luas termasuk peranti Pixel yang lebih lama dan lebih banyak negara. Sementara itu, pembaikan Apple DIY memerlukan peralatan yang besar dan mahal sebelum anda boleh membetulkan mana-mana model iPhone yang disokong.

Belum ada maklumat lagi jika Samsung mempunyai rancangan untuk mengembangkan program pembaikan diri Galaxy ke lebih banyak negara. Untuk perkara itu, adakah anda fikir ia adalah menjimatkan untuk membaiki peranti anda sendiri? Beritahu kami pendapat anda di bahagian komen.

Melalui: SamMobile
Sumber:
TMDN