Program Peningkatan Keselamatan Google membolehkan Pengguna Sertai menggunakan Kunci Laluan

7
nextpit Google Pixel Fold Paparan Luaran
© nextpit

Memandangkan Google menambah sokongan kunci laluan kepada pengguna Akaun Googlenya tahun lepas, ia juga mengembangkan alat digital kepada lebih banyak medium. Hari ini, Google memudahkan lagi pengguna berisiko tinggi untuk mendaftar dalam Program Perlindungan Lanjutan (APP) dengan membenarkan penggunaan kunci laluan, menambah pilihan baharu sebagai tambahan kepada penggunaan kunci keselamatan fizikal.

  • Baca juga: Bagaimanakah kunci laluan melindungi data anda?

Apakah kunci laluan?

Pada asasnya, kunci laluan ialah teknologi tanpa kata laluan baharu yang digunakan semasa log masuk ke apl dan perkhidmatan merentas peranti, penyemak imbas dan sistem pengendalian yang berbeza. Kunci laluan adalah alternatif yang lebih selamat dan lebih mudah kepada kata laluan dan memberi pengguna pilihan untuk mengesahkan menggunakan penderia biometrik peranti seperti cap jari atau ID muka tanpa perlu menaip nama pengguna atau akaun mereka.

Lebih penting lagi, kunci laluan menambah perlindungan yang lebih baik kepada serangan berniat jahat seperti pancingan data berbanding penggunaan kata laluan atau pun pengesahan dua faktor (2FA) sambil menjadikan pengalaman keseluruhan lebih pantas.

Cara mendaftar dalam Program Perlindungan Lanjutan Google

Bagi APP Google, ia merupakan inisiatif yang direka untuk membantu pengguna berisiko tinggi seperti wartawan, pekerja hak asasi manusia dan ahli politik dengan menambahkan langkah keselamatan tambahan untuk melindungi data dan peranti mereka semasa kemungkinan serangan.

Sebelum ini, ia dikehendaki mempunyai sekurang-kurangnya satu kunci keselamatan untuk mendaftar dalam program ini. Ini menghalang sesetengah pengguna daripada menyertai program, terutamanya jika mereka melibatkan kawasan yang tiada kunci keselamatan fizikal yang tersedia. Google mengumumkan lebih awal pada bulan Mei bahawa ia merancang untuk menyediakan kunci laluan kepada pengguna APP, akhirnya meninggalkan salah satu sekatan jalan program.

Pada masa ini, pengguna yang berminat boleh mendaftar dengan pergi ke tapak web APP Google, di mana mereka akan diberi pilihan untuk mendaftar menggunakan kunci laluan atau kunci keselamatan, atau gabungan kedua-duanya. Pada masa yang sama, menggunakan kunci laluan semasa menyertai memerlukan anda memasukkan kaedah pemulihan seperti nombor telefon atau e-mel.

Program ini juga menyokong pelbagai jenis peranti dan ekosistem. Ini termasuk telefon pintar yang berjalan pada Android 9.0 atau lebih baharu atau iPhone pada iOS 16 atau lebih baharu. Begitu juga, ia tersedia untuk desktop dan komputer riba yang dijalankan pada Windows 10 atau lebih baharu atau macOS Ventura atau lebih baharu.

Apakah pendapat anda tentang kunci laluan? Adakah anda fikir kunci laluan perlu diperlukan dalam lebih banyak apl dan perkhidmatan? Biar kami mendengar pendapat anda.

Sumber:
Blog Google