Qi2 untuk mendayakan pengecasan wayarles yang lebih pantas semua terima kasih kepada magnet Apple

77
Gambar Apple iPhone 14 NextPit 06
© NextPit

Peranti Android dan iPhone bersedia untuk berkongsi standard pengecasan wayarles akan datang berdasarkan magnet. Wireless Power Consortium (WPC) melancarkan Qi2 di CES, yang mengguna pakai teknologi MagSafe Apple untuk menghasilkan kelajuan pengecasan yang lebih pantas dan saling kendali.

Apple telah menggunakan pengecasan wayarles tersuai sejak iPhone 12. Tetapi sebagai ahli konsortium WPC, syarikat itu telah dibenarkan untuk menyumbang kepada pembangunan Qi2. Nampaknya, MagSafe menjadi faktor utama dan akan dilihat sebagai asas untuk mereka bentuk standard baharu.

  • Jangan terlepas: Aksesori MagSafe yang manakah patut anda beli

Bagaimana Qi2 akan membawa kelajuan pengecasan yang lebih cepat

Butiran teknikal yang tepat belum dibentangkan seperti penarafan watt maksimum, tetapi Qi2 berjanji untuk menawarkan kelajuan yang lebih pantas dan pengecasan yang lebih cekap berbanding Qi generasi pertama. Profil Kuasa Magnetik akan membolehkan penambahbaikan ini kerana penjajaran kepada pengecas boleh mengekalkan kehilangan kuasa pada tahap minimum.

Pada masa yang sama, pengenalan Qi2 akan melihat kesan ke atas mengurangkan sisa elektronik kerana kebolehoperasian untuk pengecas kepada peranti berkuasa bateri yang berbeza dipastikan. Ini mempunyai matlamat yang serupa dengan penyeragaman USB-C. WPC juga memberikan Qi2 keserasian yang lebih luas untuk aksesori baharu dan akan datang serta boleh pakai yang pada masa ini tidak disokong oleh stesen pengecasan permukaan ke rata sedia ada.

Kami melihat stesen pengecasan wayarles Tesla untuk berbilang peranti pada masa yang sama.

Stesen pengecasan Tesla Wireless untuk sehingga 3 peranti pada masa yang sama menggunakan teknologi FreePower. / © Tesla

Bilakah pengecas dan telefon bimbit Qi2 dilancarkan

Piawaian baharu itu dijangka diumumkan sepenuhnya lewat tahun ini bersama kumpulan pertama telefon bimbit dan aksesori yang diperakui Qi2. Garis panduan dan spesifikasi tambahan dijangka akan ditandakan bersama, terutamanya tentang cara jenama utama seperti Samsung, Google dan Apple akan menerima Qi2 pada peranti mereka.

Apakah pendapat anda tentang standard pengecasan wayarles biasa? Adakah anda fikir Apple akan mematuhi sepenuhnya Qi2 dan membenarkan saling kendalian kepada jenama lain? Beritahu kami.

Sumber:
BusinessWire