Qualcomm mahu memberi anda lebih banyak masa dengan jam tangan pintar anda

121
Qualcomm Watch Snapdragon
© Qualcomm, eliahinsomnia / Shutterstock.com, NextPit

Qualcomm mengumumkan dua platform baharu untuk peranti boleh pakai hari ini. Walaupun Snapdragon W5+ disasarkan kepada pasaran peranti berprestasi tinggi, Snapdragon W5 tiba sebagai SoC baharu untuk peranti perantaraan. Kedua-dua platform berjanji untuk memanjangkan hayat bateri dan mengecilkan lagi saiz jam tangan pintar generasi akan datang.


TL;DR

  • Platform kuasa ultra rendah adalah berdasarkan teknologi proses 4nm dan dibina khas untuk generasi boleh pakai akan datang.
  • Penambahbaikan baharu kepada seni bina hibrid boleh pakai menawarkan kuasa 50% lebih rendah, prestasi 2X lebih tinggi, ciri 2X lebih kaya dan saiz 30% lebih kecil berbanding generasi sebelumnya.
  • Oppo dan Mobvoi akan menjadi pengeluar pertama yang mengumumkan jam tangan pintar berdasarkan platform baharu ini.

Helaian spesifikasi platform Qualcomm Snapdragon W5+ dan Snapdragon W5

Spesifikasi platform Snapdragon W5+ dan Snapdragon W5 baharu / © Qualcomm

Snapdragon W5+ Gen 1 dan Snapdragon W5 Gen 1 baharu ialah platform yang direka untuk penggunaan kuasa ultra-rendah dan prestasi tinggi dengan tumpuan pada hayat bateri yang dilanjutkan dan reka bentuk yang anggun.

Semasa acara pelancaran untuk platform baharu, Pankaj Kedia, pengarah produk kanan di Qualcomm, memberi banyak penekanan pada lonjakan teknologi antara generasi. Dan perlu dikatakan bahawa di sebalik semua pemasaran di sebalik keluaran baharu, melihat angka di atas kertas, generasi baharu SoC untuk barang boleh pakai nampaknya jauh lebih unggul jika dibandingkan dengan generasi sebelumnya.

  • Baca juga: Jam tangan pintar Apple dan Android terbaik 2022
Lembaran spesifikasi platform Qualcomm Snapdragon W5+ dan Snapdragon W5 dibandingkan

Berbanding dengan generasi sebelumnya, dikeluarkan pada 2020, lonjakan prestasi adalah jelas / © Qualcomm

Snapdragon W5+ baharu menawarkan kuasa 50% lebih rendah, prestasi 2X lebih tinggi, ciri 2X lebih kaya dan saiz 30% lebih kecil berbanding Snapdragon wear 4100 Plus. Selain itu, Snapdragon W5+ Gen 1 dibina pada seni bina hibrid, menampilkan sistem 4nm (Qualcomm SW5100) dan 22nm pada pemproses bersama bersepadu (Qualcomm QCC5100).

Antara spesifikasi, kami juga mempunyai seni bina Bluetooth 5.3 berkuasa ultra rendah baharu, pulau berkuasa rendah untuk Wi-Fi, GNSS dan audio serta keadaan kuasa rendah seperti Deep Sleep dan Hibernate.

  • Berkaitan: Jam tangan Garmin manakah yang terbaik untuk saya?

Sudah tentu, Qualcomm bekerjasama rapat dengan Google untuk menyepadukan platform W5 baharu dengan Wear OS untuk jam tangan pintar. Menurut prinsipal kedua-dua syarikat, matlamat di sini adalah untuk menyampaikan tahap prestasi, kapasiti dan hayat bateri baharu daripada tahap perkakasan dan sistem pengendalian.

Qualcomm Snapdragon W5+ dan Snapdragon W5 platform penggunaan bateri berbanding

Dalam ujian Qualcomm, peningkatan dalam saiz dan hayat bateri dengan Snapdragon W5+ kelihatan jelas, tetapi kita perlu menguji SoC baharu dalam kehidupan seharian / © Qualcomm

Bila kita akan melihat Snapdragon W5+ Gen 1 beraksi

Qualcomm mendedahkan bahawa sudah ada 25 projek dalam perancangan merentas segmen berdasarkan platform baharu. Pengumuman pertama akan tiba melalui Oppo dan Mobvoi seawal 2022.

Menurut Oppo, siri Oppo Watch 3 akan dilancarkan pada bulan Ogos. Sebagai jam tangan pintar pertama yang dikuasakan oleh platform boleh pakai Snapdragon W5, SoC untuk peranti perantaraan. Sementara itu, Mobvoi dijangka melancarkan generasi akan datang siri jam tangan pintar TicWatch berdasarkan platform Snapdragon W5+ Gen1 baharu. Semua khabar angin membawa kami untuk mempercayai bahawa peranti ini adalah TicWatch 4 Pro.

Sebagai tambahan kepada pelanggan biasa, Qualcomm juga mengumumkan perkongsian untuk membina komponen ekosistemnya, seperti Tile, Bosh, Philips dan NXP.

Akhir sekali, memandangkan keuntungan dalam masa pakai jam tangan pintar adalah matlamat utama pengeluar dan pengguna, platform W5 baharu Qualcomm untuk barang boleh pakai nampaknya berprestasi baik sekurang-kurangnya dalam ujian makmal. Sekarang kita perlu mengetahui bagaimana prestasi kedua-dua platform dalam setiap hari. Kami teruja dengannya, adakah anda?

Apakah pendapat anda tentang kemungkinan baharu yang dibuka untuk industri boleh pakai dengan pelancaran platform Snapdragon W5+ Gen 1 dan Snapdragon W5 Gen 1? Apabila bercakap tentang jam tangan pintar memanjangkan hayat bateri dan mengurangkan saiz produk sesuatu yang menarik perhatian anda? Saya ingin tahu pendapat anda dalam komen di bawah.